NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det fortsätter samla information om bidrag och andra utlysningar under den närmsta framtiden. På grund av kraschen saknas många av de allra senaste nyheterna här på Akademilivs sajt. Dessa nyheter har istället publicerats i Medarbetarportalen och på universitetets externa webb. Enklast når du dessa nyheter via Akademilivs nyhetsbrev:…
En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok
NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrkesroll. Sent i livet, efter några nära dödsfall i familjen, upptäckte han att det här förhållningssättet var otillräckligt. I mötet med döden finns så oändligt mycket mer, och nu har han skrivit den bok som han själv letade efter. Han berättar om sina första möten med döden, och…
Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå
KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och ordförande för mötet som planerades tillsammans med Monica Sandström från Cancerakademin. Neurokirurg Alba Corell berättar här om genomförandet av ett – såväl vetenskapligt som bokstavligt talat – högklassigt möte. Förberedelserna inför den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens möte 2024 påbörjades redan våren 2023. Konferensvåningen på hotell Draken bokades – trots att hotellet vid den…
Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj
UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i Stockholm. – Priset lyfter fram det tydliga medicinska behov som finns för patienter med ovanliga endokrina sjukdomar, som behöver en bättre behandling. Detta är något jag har identifierat tillsammans med andra forskare, säger Gudmundur Johannsson. Som professor vid Göteborgs universitet är Gudmundur Johannsson aktiv inom endokrinologisk forskning och utbildning, och…
Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa
GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Bergman mot att förbättra livet för kvinnor som drabbas av graviditetsrelaterade komplikationer. Teamets fokus ligger framför allt på preeklampsi (havandeskapsförgiftning), ett tillstånd som har långtgående effekter för både mor och barn. Lina Bergman, universitetslektor och docent vid Göteborgs universitet och Stellenbosch universitet samt överläkare i obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, leder…
Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024
UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten till pristagare i kategorin klinisk forskning. Pristagarna belönas med 100 000 kronor vardera som extra forskningsanslag vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Sara Bjursten får priset i kategorin klinisk forskning för kliniskt viktiga och väl genomförd forskning rörande immunterapi av cancerpatienter. Studierna ger ny kunskap om biverkningar i centrala nervsystemet, speciellt vad gäller…
Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg
STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med läkarexamen från Göteborg, fått en av de åtråvärda platserna vid University of Pittsburgh Medical Center (UPMC). Janina Kaarre har minst sagt en internationell bakgrund. Hon är uppvuxen i Finland, har gjort utbytesår i Portugal, och läst till läkare i Göteborg. Nu fortsätter hon alltså på samma…
En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa
DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat konkreta tips och strategier som kan hjälpa doktorander att främja sin mentala hälsa under denna krävande period i livet. PhD Day samlar doktorander från olika institutioner vid Sahlgrenska akademin, och ger dem möjlighet att träffas och umgås. Målet är att skapa gemenskap och erbjuda insiktsfulla seminarier för blivande forskare. –…
Kaj Blennow rankas högst i Sverige inom neurovetenskap
UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den internationella rankningen, och på första plats i Sverige. Kaj Blennow är professor i klinisk neurokemi vid Göteborgs universitet. Kaj Blennow leder en stor grupp som utvecklar neurokemiska och molekylärbiologiska metoder som kan identifiera och studera sjukdomsmekanismerna bakom Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa sjukdomar. Forskningsarbetet i gruppen leds också av professor Henrik…
Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel
ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som postdoktor. Hon är den första icke-läkaren som gör internationell postdok med ALF-medel. Under den första veckan på plats på Stanford har Linda Wass fått fokusera på att få olika praktikaliteter på plats – passerkort, arbetsplats, telefon och amerikanskt personnummer. Under en övergångsperiod bor hon i en…
Korta svar från de ledamöter som föreslås ingå i nästa fakultetsstyrelse
FAKULTETSVAL. De åtta föreslagna ledamöterna i nästa fakultetsstyrelse ger här några korta svar om hur de vill bidra till styrelsens arbete och Sahlgrenska akademins utveckling. Helena Brisby, professor i ortopedisk kirurgi, Institutionen för kliniska vetenskaper: ”Jag vill verka för att Sahlgrenska akademin kontinuerligt utvecklas, stimulerar till forskning av betydelse och bedriver högklassig utbildning. Samarbete, mångfald och tydlighet tycker jag är viktigt. Jag hoppas kunna bidra till styrelsearbetet utifrån min mångåriga…
Enklare utredning av urinblåsecancer med AI-teknik
AVHANDLING. Ett nytt urinprov och en innovativ AI-teknik kan förenkla utredningen av urinblåsecancer. Det visar Suleiman Abuhasanein i sin avhandling vid Institutionen för kliniska vetenskaper. Nya metoder för utredning av denna cancerform kan minska både kostnader för samhället och lidande hos patienter. Urinblåsecancer är en vanlig form av cancer. Synligt blod i urinen (makroskopisk hematuri) är ofta det första symtomet. Eftersom senare diagnos är kopplad till sämre prognos är det…
De föreslås ingå i nästa fakultetsstyrelse
FAKULTETSVAL. Valberedningen presenterar nu de ledamöter och ersättare som föreslås ingå i nästa fakultetsstyrelse. En av ledamöterna föreslås bli en representant för teknisk och administrativ personal. Valet äger rum elektroniskt, 17–30 maj 2024. Totalt har 19 kandidater nominerats och diskuterats under valberedningens process. Mattias Lorentzon, professor i geriatrik, är valberedningens ordförande: – Valberedningen har granskat och bedömt de nomineringar som inkommit och har haft som målsättning att möjliggöra en fakultetsstyrelse…
Karin Nilsson skrev Årets avhandling vid Sahlgrenska akademin 2023
UTMÄRKELSE. Karin Nilsson, numera postdoktor på Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition, får det fakultetsövergripande priset Årets avhandling vid Sahlgrenska akademin 2023. I sin avhandling visade hon att proteinet RSPO3 ökar bentätheten, vilket öppnar för en ny måltavla för behandling av osteoporos. Priset ”Årets avhandling vid Sahlgrenska akademin” har delats ut sedan år 2009 och finansieras genom en donation från Dr Arnt Vestbys Forsknings-Stiftelse. Totalt delas sju priser för Årets…
Frågor och svar om valet till fakultetsstyrelsen (akademistyrelsen)
FAKULTETSVAL. Mellan den 17 maj och 30 maj 2024 genomförs valet till Sahlgrenska akademins fakultetsstyrelse. Akademiliv ger dig svar på några vanliga frågor om valet. Du kan också läsa allmän information elektroniskt val på Medarbetarportalen.
Nu implementeras New Modality Support – för kommersialisering av forskning inom OligoNova och CCRM Nordic
SAMVERKAN. New Modality Support (NMS) — ett samarbete mellan Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och GU Ventures, etablerades nyligen i syfte att stödja den kommersiella utvecklingen av forskningsprojekt inom de nationella läkemedelsinitiativen OligoNova och CCRM Nordic. Nu tar NMS nästa steg mot implementering. Västra Götalandsregionen (VGR) genom miljö- och regionutvecklingsnämnden har beviljat stöd för etablering av NMS på GoCo Health Innovation City i Mölndal. Beslutet gör det möjligt…
Överanvändning av antibiotika vid misstänkt sepsis hos nyfödda
NY STUDIE. Nyfödda i Sverige ges antibiotika mot misstänkt sepsis i en omfattning som inte är motiverad. Det visar en studie vid Göteborgs universitet på över en miljon nyfödda. Trots rejält minskad sepsis i gruppen har antibiotikaanvändningen inte gått ner. Studien publiceras i tidskriften JAMA Network Open och bygger på uppgifter om barn födda i Sverige åren 2012 till 2020. Studien omfattar drygt en miljon barn, födda efter fullgången graviditet,…
Möt Mia Ericson, ny vicedekan för forskarutbildning
LEDNINGSUPPDRAG. Mia Ericson vill underlätta för doktorander och handledare, och samtidigt bevara den höga kvaliteten på Sahlgrenska akademins forskarutbildning. Hon har ansvarat för forskarutbildning på olika nivåer sedan 2009, och sitter nu i fakultetens ledningsgrupp som ny vicedekan inom området. Sahlgrenska akademins storlek är både vår styrka och vår utmaning inom forskarutbildningen, konstaterar Mia Ericson när jag träffar henne på hennes kontor i bottenplan i Fysiologen. Vi har många duktiga…
Missa inte: Tony Hunter, en gigant inom cancerforskning, föreläser den 16 maj
FORSKNINGSSEMINARIUM. Torsdag 16 maj gästas vår föreläsningsserie Sahlgrenska Science Seminar Series av en synnerligen framstående cancerforskare: Tony Hunter, professor vid the Salk Institute for Biological Studies i San Diego. Han kommer ge presentationen ”A journey from tyrosine to histidine phosphorylation: uncovering new cancer mechanisms” klockan 13:00 i hörsal Arvid Carlsson, Medicinaregatan 3. Föreläsningen kan också följas live via Zoom. Välkommen! Professor Ruth Palmer ser mycket fram emot Tony Hunters föreläsning:…
Tjugo doktorander finansieras inom DDSL – en anställs vid Sahlgrenska akademin
HÄLSA OCH TEKNIK. När forskarskolan för SciLifeLab och Wallenbergs nationella program för datadriven livsvetenskap (DDLS) startar nu i höst kommer en av doktoranderna vara inskriven vid Sahlgrenska akademin. Det är Christina Jern och hennes medsökande som kommer rekrytera en doktorand för ett projekt om precisionsmedicin för ischemisk stroke. – Vi ska ta hjälp av maskininlärningsalgoritmer för att hitta biomarkörer både i blod och i radiologisk avbildning som gör att vi…