Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024 Kommentera

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat konkreta tips och strategier som kan hjälpa doktorander att främja sin mentala hälsa under denna krävande period i livet.

PhD Day samlar doktorander från olika institutioner vid Sahlgrenska akademin, och ger dem möjlighet att träffas och umgås. Målet är att skapa gemenskap och erbjuda insiktsfulla seminarier för blivande forskare.

Sarah Al Hamoud Al Asswad

– I år har vi valt att fokusera våra diskussioner kring det viktiga temat mental hälsa. PhD Day är en chans att få komma ur bubblan i labbet, umgås med andra doktorander och inse att du inte är ensam, säger Sarah Al Hamoud Al Asswad, som ingår i den kommitté som arrangerat årets program.

Viktigt engagemang

Doktorandrådet (DoR) är ett utskott inom Sahlgrenska akademins studentkår (SAKS). Julián Bobis Camacho, ordförande för DoR, välkomnade alla med ett kort med ett anförande om hur viktigt det är för doktorander att vara med i kåren, eftersom det är en möjlighet att påverka forskarutbildningen och universitetet.

Aylin Alkan Källgren

En av besökarna var Aylin Alkan Källgren, som är doktorand på Institutionen på kliniska vetenskaper och även nära knuten till Institutionen för biomedicin via sin bihandledare. Hon är nästan halvvägs genom sitt projekt, som handlar om tjock- och ändtarmscancer:

– Jag har väldigt bra handledare, och behöver inte kämpa lika hårt som jag tror att många andra doktorander kan göra. Jag tar till exempel inte med mig arbete hem till min familj efter jobbet. Det känns bra att höra att det är rätt synsätt, säger hon.

PhD Day är ett bra sätt för doktorander att samlas, menar Aylin. Att få komma ut ur laboratoriet och träffa andra i samma situation.

På ny mark

Henrik Zetterberg delade med sig av många råd från scenen.

Henrik Zetterberg, professor i neurokemi, gav en inledande presentation. Med sin typiska optimistiska framtoning väckte han mycket skratt i Wallenbergsalen.

Han konstaterade att forskningen i grunden handlar om att utforska nya idéer och om att gå dit ingen annan gått. Det är alltid lite skrämmande, särskilt om man är doktorand:

– Om du kommer fram till ett nytt fynd och du blir kritiserad, då ska du komma ihåg att det är ett tecken på att du är något stort på spåren! Om du får arga kommentarer i en bedömningsprocess vet du att du kommit på något riktigt spännande!

I vissa fall kan handledare förblindas av jakten på resultat, och glömma bort att doktoranden är en person med behov av ett privatliv och av återhämtning. Om du tycker att din handledare bara är intresserade av dina forskningsresultat då ska du komma ihåg att du ändå betyder väldigt mycket för henne eller honom, framhöll Henrik Zetterberg. Handledaren kanske aldrig vinner Nobelpriset, men hen kan visa på hur många doktorander hen haft och vilka framgångar dessa senare kunnat nå.

Många goda råd

Han radade upp många goda råd för doktorander, både egna tips och andras kloka tankar om hur man som kan må bra under sin tid inom forskarutbildningen och ändå nå framgång. Han poängterade bland annat vikten av att se till att doktorandprojektet består av en mix av högtflygande svårfångade idéer som skulle kunna bryta ny mark inom området, och lågt hängande frukter som är lätta att plocka.

Henrik Zetterberg tipsar om en nyligen utkommen ledare i tidskriften Brain: ”A mountain of small things” av Masud Husain. Det är bra text, om det växande berget av små uppgifter som riskerar kväva vår kreativitet och vår lust. https://doi.org/10.1093/brain/awae036

En annan viktig poäng var betydelsen av att disseminera både positiva och negativa resultat.

– Det är viktigt att studier designas så att det är möjligt att publicera både om hypotesen kan bevisas och när det inte varit möjligt. Då minskar också risken för att man blir stressad över vilka resultat man ska få. Personligen älskar jag artiklar som rapporterar negativa resultat, eftersom de ofta betyder mycket för fältet, sade Henrik Zetterberg.

Dessutom tyckte han att doktorander borde fokusera på det de verkligen måste göra, och undvika kurser och andra uppgifter som inte är nödvändiga.

Fullspäckad dag

Angela Molinaro.

Under dagen presenterade också psykologen Luisa Klahn, som gav konkreta verktyg till doktorander om hur de kan bevara sin mentala hälsa. Angela Molinaro, numera konsult på företaget Randstad, delade generöst med sig av sina egna erfarenheter av depression och ångest under sin period som doktorand. Karolina Komorowska berättade om sin resa från doktorand till anställd forskare på det globala företaget STEMCELL Technologies. Alexandra Abrahamsson presenterade SA-CONE Coach Network, som är ett nätverk med disputerade forskare som utbildats i ett coachande förhållningssätt som kan fungera som ett stöd och bollplank för andra forskare i deras karriärrelaterade frågor. Peter Friberg presenterade forsning om mental hälsa, stress och motståndskraft bland unga, och Birgitta Johansson gav en presentation om hjärntrötthet. Dagen avslutades med en paneldiskussion.

AV: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström

Skriv en kommentar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Korta svar från de ledamöter som föreslås ingå i nästa fakultetsstyrelse

14 maj, 2024

FAKULTETSVAL. De åtta föreslagna ledamöterna i nästa fakultetsstyrelse ger här några korta svar om hur de vill bidra till styrelsens arbete och Sa … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor