DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat konkreta tips och strategier som kan hjälpa doktorander att främja sin mentala hälsa under denna krävande period i livet.
PhD Day samlar doktorander från olika institutioner vid Sahlgrenska akademin, och ger dem möjlighet att träffas och umgås. Målet är att skapa gemenskap och erbjuda insiktsfulla seminarier för blivande forskare.
– I år har vi valt att fokusera våra diskussioner kring det viktiga temat mental hälsa. PhD Day är en chans att få komma ur bubblan i labbet, umgås med andra doktorander och inse att du inte är ensam, säger Sarah Al Hamoud Al Asswad, som ingår i den kommitté som arrangerat årets program.
Viktigt engagemang
Doktorandrådet (DoR) är ett utskott inom Sahlgrenska akademins studentkår (SAKS). Julián Bobis Camacho, ordförande för DoR, välkomnade alla med ett kort med ett anförande om hur viktigt det är för doktorander att vara med i kåren, eftersom det är en möjlighet att påverka forskarutbildningen och universitetet.
En av besökarna var Aylin Alkan Källgren, som är doktorand på Institutionen på kliniska vetenskaper och även nära knuten till Institutionen för biomedicin via sin bihandledare. Hon är nästan halvvägs genom sitt projekt, som handlar om tjock- och ändtarmscancer:
– Jag har väldigt bra handledare, och behöver inte kämpa lika hårt som jag tror att många andra doktorander kan göra. Jag tar till exempel inte med mig arbete hem till min familj efter jobbet. Det känns bra att höra att det är rätt synsätt, säger hon.
PhD Day är ett bra sätt för doktorander att samlas, menar Aylin. Att få komma ut ur laboratoriet och träffa andra i samma situation.
På ny mark
Henrik Zetterberg, professor i neurokemi, gav en inledande presentation. Med sin typiska optimistiska framtoning väckte han mycket skratt i Wallenbergsalen.
Han konstaterade att forskningen i grunden handlar om att utforska nya idéer och om att gå dit ingen annan gått. Det är alltid lite skrämmande, särskilt om man är doktorand:
– Om du kommer fram till ett nytt fynd och du blir kritiserad, då ska du komma ihåg att det är ett tecken på att du är något stort på spåren! Om du får arga kommentarer i en bedömningsprocess vet du att du kommit på något riktigt spännande!
I vissa fall kan handledare förblindas av jakten på resultat, och glömma bort att doktoranden är en person med behov av ett privatliv och av återhämtning. Om du tycker att din handledare bara är intresserade av dina forskningsresultat då ska du komma ihåg att du ändå betyder väldigt mycket för henne eller honom, framhöll Henrik Zetterberg. Handledaren kanske aldrig vinner Nobelpriset, men hen kan visa på hur många doktorander hen haft och vilka framgångar dessa senare kunnat nå.
Många goda råd
Han radade upp många goda råd för doktorander, både egna tips och andras kloka tankar om hur man som kan må bra under sin tid inom forskarutbildningen och ändå nå framgång. Han poängterade bland annat vikten av att se till att doktorandprojektet består av en mix av högtflygande svårfångade idéer som skulle kunna bryta ny mark inom området, och lågt hängande frukter som är lätta att plocka.
En annan viktig poäng var betydelsen av att disseminera både positiva och negativa resultat.
– Det är viktigt att studier designas så att det är möjligt att publicera både om hypotesen kan bevisas och när det inte varit möjligt. Då minskar också risken för att man blir stressad över vilka resultat man ska få. Personligen älskar jag artiklar som rapporterar negativa resultat, eftersom de ofta betyder mycket för fältet, sade Henrik Zetterberg.
Dessutom tyckte han att doktorander borde fokusera på det de verkligen måste göra, och undvika kurser och andra uppgifter som inte är nödvändiga.
Fullspäckad dag
Under dagen presenterade också psykologen Luisa Klahn, som gav konkreta verktyg till doktorander om hur de kan bevara sin mentala hälsa. Angela Molinaro, numera konsult på företaget Randstad, delade generöst med sig av sina egna erfarenheter av depression och ångest under sin period som doktorand. Karolina Komorowska berättade om sin resa från doktorand till anställd forskare på det globala företaget STEMCELL Technologies. Alexandra Abrahamsson presenterade SA-CONE Coach Network, som är ett nätverk med disputerade forskare som utbildats i ett coachande förhållningssätt som kan fungera som ett stöd och bollplank för andra forskare i deras karriärrelaterade frågor. Peter Friberg presenterade forsning om mental hälsa, stress och motståndskraft bland unga, och Birgitta Johansson gav en presentation om hjärntrötthet. Dagen avslutades med en paneldiskussion.
AV: ELIN LINDSTRÖM
Skriv en kommentar