HÄLSA OCH TEKNIK. När forskarskolan för SciLifeLab och Wallenbergs nationella program för datadriven livsvetenskap (DDLS) startar nu i höst kommer en av doktoranderna vara inskriven vid Sahlgrenska akademin.
Det är Christina Jern och hennes medsökande som kommer rekrytera en doktorand för ett projekt om precisionsmedicin för ischemisk stroke.
– Vi ska ta hjälp av maskininlärningsalgoritmer för att hitta biomarkörer både i blod och i radiologisk avbildning som gör att vi kan förutsäga prognosen efter ischemisk stroke bättre. Det handlar om att bedöma risken för ny stroke, liksom funktionellt och neurologiskt bortfall, säger Christina Jern, som är professor i neurologi vid Institutionen för biomedicin.
Doktoranden ska börja med att undersöka blodbaserade biomarkörer i form av RNA och proteiner. Därefter ska hen kombinera dessa biomarkörer med data från magnetkameraundersökningar av hjärnan för att undersöka hur väl markörerna kan användas för att förutsäga utfall för patienter.
Validerade beräkningsmodeller
Tara Stanne och Björn Andersson vid Sahlgrenska akademin kommer vara bihandledare. Partner i projektet är också Markus Schirmer vid Massachusetts General Hospital och Harvard Medical School, som utvecklat beräkningsmodeller (så kallade pipelines) som kan användas för att få fram olika typer av data från magnetkameraundersökningar av hjärnan hos patienter med ischemisk stroke, som bland annat kan ge en bild av omfattningen på hjärninfarkten, om mindre kärl i den vita substansen påverkats, och påverkan på kopplingar mellan olika regioner i hjärnan.
– Vi har redan bidragit till flera publikationer med denna grupp där dessa modeller validerats. De har stor betydelse, eftersom alternativet är att en neuroradiolog eller annan läkare med rätt kompetens granskar varje magnetkameraundersökning och manuellt tar fram dessa data, vilket så klart är mycket arbetskrävande. Den doktorand vi nu kan rekrytera kommer kunna använda dessa beräkningsmodeller för att analysera magnetkameraundersökningar här på Sahlgrenska akademin under handledning av Markus Schirmer, säger Tara Stanne.
I denna utlysning har totalt tjugo doktorandtjänster fått finansiering under fyra års tid, med 3,25 miljoner kronor vardera. Alla dessa tjänster ska utlysas den 15 maj, och doktoranderna ska vara registrerade senast den första oktober 2024. De kommer alla gå en nationell DDLS research school. Ytterligare tre doktorander får bihandledare från Sahlgrenska akademin.
Söktrycket för utlysningen var högt, särskilt inom området precisionsmedicin. Av 103 sökande beviljades där sju doktorandprojekt. Läs mer om de tjugo doktorandtjänsterna som får finansiering på SciLifeLabs hemsida: https://www.scilifelab.se/data-driven/ddls-research-school/rs-phd-projects/
AV: ELIN LINDSTRÖM
Skriv en kommentar