Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Passa på att boka tid med Akademistatistik i juni

21 maj, 2024

Under juni månad är det vanligtvis lite lättare att få tid med Akademistatistik. Här kan forskare och doktorander vid Sahlgrenska akademin och Västra Götalandsregionen få stöd av experter inom statistik och hälsoekonomi. Akademistatistik kan stötta projekt från start fram till de analyser som krävs för en färdig artikel.
Det finns tider för uppstartsmlten den 4, 11 och 13 juni. Boka din tid i Akademistatistiks kalender.

Anna-Carin Olin och Håkan Tinnerberg fick medel från Afa Försäkring

20 maj, 2024

Två forskare vid Sahlgrenska akademin fick del av Afa Försäkring senaste utlysning. Anna-Carin Olin, professor i arbets- och miljömedicin, får fem miljoner kronor för att kartlägga hur små luftvägar påverkas vid exponering för naturligt bildade respektive tillverkade nanopartiklar, främst grafen. Projektet pågår till och med maj 2027 och förväntas ge ny kunskap om påverkan på hälsan vid exponering för nanopartiklar inom teknikområden och vid tillverkning. Håkan Tinnerberg, docent i yrkes- och miljöhygien, får 1 656 623 kronor för att utveckla en metod för analys av polyaromatiska kolväten på samma filter som används för provtagning av elementärt kol.

Nu avslutas insamlingen av förnödenheter till Ukraina

20 maj, 2024

Det europeiska fraktsamarbetet som gjort det möjligt att gratis skicka lådor till Ukraina med förnödenheter har nu upphört. Därmed avslutas också insamlingen på Hälsovetarbacken och i Anatomen. Sedan början av mars har medarbetare på Sahlgrenska akademin bidragit till sex rejäla lådor med diverse förnödenheter, som skickats till Ukraina. En hel del kläder har skickats, men även godis, energybars och leksaker. Initiativtagare var Erik Olsson, utbildningsadministratör på Institutionen för medicin.

Nu pågår den första globala konferensen om personcentrerad vård i Göteborg

14 maj, 2024

Konferensen Global Conference on Person-Centred Care pågår i Göteborg den 14-16 maj 2024. Konferensen anordnas av Centrum för personcentrerad vård (GPCC). Syftet med konferensen är att tillhandahålla en arena för olika människor med intresse av att främja personcentrerad vårdpraxis, innovationer, perspektiv och kunskaper. Konferensen ger möjlighet för utforskningar och redogörelser inom personcentrerad vård relaterad till flera tvärvetenskapliga och interprofessionella områden. Centrumbildningen GPCC bildades 2010 med sikte på hållbar hälsa genom hållbar vård, med stöd av den svenska regeringens strategiska satsning på forskning. Tvärvetenskaplig forskning och kunskapsutnyttjande sker genom lokalt, regionalt, nationellt och internationellt samarbete med olika intressenter och experter.

FIK erbjuder seminarium om SSF Framtidens forskningsledare den 3 juni

7 maj, 2024

Forsknings- och innovationskontoret (FIK) bjuder in forskare som är intresserade av att söka till SSF Framtidens forskningsledare (FFL-9) programmet till ett informationsseminarium den 3 juni kl. 13. Seminariet kommer att hållas på engelska via Zoom. Mer detaljer finns i Medarbetarportalen.

Nu är det klart vilka sju som får priset Årets avhandling 2023 vid Sahlgrenska akademin

6 maj, 2024

Priset för Årets avhandling vid Sahlgrenska akademin 2023 går till Karin Nilsson, vars avhandling klarlägger signalering av betydelse för bentäthet och osteoporos. Akademiliv återkommer med en intervju med henne. På institutionsnivå prisas också Slavica Janeva (Biomedicin), Linnéa Lindroos (Kliniska vetenskaper), Erik Stenkilsson Hoff (Medicin), Emma Eckernäs (Neurovetenskap och fysiologi), Julia Olander (Odontologi) samt Nina Ekman (Vårdvetenskap och hälsa).
Priset delas ut av Dr Arnt Vestbys Forsknings-Stiftelse sedan 2009. Totalt nominerades 27 avhandlingar till priset. Beslutet har tagits efter förslag från en bedömningskommitté utsedd av Rådet för utbildning på forskarnivå (FUR).

Odontologi är universitetets internationellt starkaste område enligt senaste QS World University Rankings by Subject

3 maj, 2024

I den senaste QS World University Rankings by Subject finns Göteborgs universitet med på 33 av de 60 ämneslistorna. Inom en av dessa listor ligger Göteborgs universitet på 11:e plats i världen: odontologi (dentistry). Göteborgs universitet är topp 100 i ytterligare sex ämnen: Konst & Design (plats 43), Arkeologi (plats 51–100), Medicin (plats 100), Kommunikation & Medievetenskap (plats 51–100), Utvecklingsstudier (plats 51 –100) och Politik & internationella studier (plats 51–100).
Rangordningen bör dock hanteras med försiktighet. Ryktesundersökningarna är skakiga, citeringsmåtten är olämpliga och instabila och det är svårt att veta vad som egentligen ligger bakom ämnesnamnen.

 

87 procent stödjer Marianne Quiding-Järbrink och Claes Gustafsson som ny prefekt och proprefekt för Institutionen för biomedicin

3 maj, 2024

Nu har även Institutionen för biomedicin genomfört sitt rådgivande val av prefekt och proprefekt för kommande mandatperiod. Beredningsgruppen förde fram Marianne Quiding-Järbrink att bli ny prefekt, och Claes Gustafsson att ta över som proprefekt. 87,5 procent av de röstande sade ja till detta förslag. Fyra röstande (3,3 procent) röstade nej och lade fram ett eget förslag. 11 röstande (9,2 procent) valde att rösta blankt. Röstdeltagandet blev 52,86 procent. Valet är rådgivande för dekanens beslut att utse prefekt och proprefekt för institutionen.

Sök till SSF Framtidens Forskningsledare – FIK erbjuder seminarium den 3 juni

30 april, 2024

För nionde gången satsar SSF på flaggskeppsprogrammet Framtidens Forskningsledare 2024 (FFL-9). 16 unga forskare ska ges möjlighet att delta under en femårsperiod. Deltagarna får ett bidrag på 15 miljoner kronor vardera och kommer även genomgå en gedigen ledarskapsutbildning.

Observera att denna utlysning endast tillkännages vart tredje år, har ett snävt behörighetsfönster och att den endast kan sökas en gång. Årets sökande måste ha disputerat mellan 1 januari 2018 – 31 december 2020.

  • Sista ansökningsdag: 26 augusti 2024
  • SSF kommer att hålla ett informationsseminarium om FFL-9  – datum för detta kommer att annonseras i Akademiliv och på medarbetarportalen.
  • Har du frågor om denna utlysning? Kontakta Sahlgrenska akademins avdelning för forskningsstöd: research.support@sahlgrenska.gu.se

Informationsseminarium den 3 juni kl. 13

Forsknings- och innovationskontoret (FIK) bjuder in forskare som är intresserade av att söka till SSF Framtidens forskningsledare (FFL-9) programmet till ett informationsseminarium den 3 juni kl. 13. Seminariet kommer att hållas på engelska via Zoom och mer detaljer kommer snart.

Fredrik Bäckhed gästar Nobelprismuseets podd ”Idéer som förändrar världen”

29 april, 2024

Livet i tarmen står i fokus för ett nytt avsnitt av  Nobelprismuseets podd ”Idéer som förändrar världen”. Våra tarmar är fulla av bakterier, och de spelar en större roll för våra liv än vad man kanske kan tro. Faktum är att tarmen fungerar som ett eget ekosystem inuti oss, där det lever fler bakterier än det finns människoceller i våra kroppar. Mikrobiologen professor Fredrik Bäckhed samtalar med Gustav Källstrand på Nobelprismuseet och berättar om tarmbakterierna och vilken roll de spelar för vår hälsa – för hur tarmfloran mår både påverkar och påverkas av hur resten av kroppen mår. Lyssna här (Spotify): Livet i tarmen – med Fredrik Bäckhed – Idéer som förändrar världen | Podcast on Spotify

Nästa sida »

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor