KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och ordförande för mötet som planerades tillsammans med Monica Sandström från Cancerakademin. Neurokirurg Alba Corell berättar här om genomförandet av ett – såväl vetenskapligt som bokstavligt talat – högklassigt möte.
Förberedelserna inför den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens möte 2024 påbörjades redan våren 2023. Konferensvåningen på hotell Draken bokades – trots att hotellet vid den tidpunkten inte ens var färdigbyggt! Ett år senare genomfördes mötet med stor framgång, och när det var dags för SNOG:s sammankomst 2024 här i Göteborg, stod konferensvåningen på hotell Draken redo för konferensdeltagarna och sponsorerna.
Målet att förbättra vården för patienter som drabbas av hjärntumörer
Hjärntumörer är ofta svårbehandlade och behöver multidisciplinär vård där olika specialiteter och yrkeskategorier arbetar tillsammans för patienternas välmående; neurokirurgi, neuroradiologi, neuro-onkologer, kontaktsköterskor, neuropsykologer med flera. Genom möten som dessa kan erfarenheter och kunskap utbytas, samt kontakter kan knytas för möjliga samarbeten. Det är därför det är så viktigt med dessa möten, med det gemensamma målet att förbättra vården för patienter som drabbas av hjärntumörer och dess anhöriga.
Vintern och våren gick i ett rasande tempo och mycket arbete lades på att planera mötet. Efter mycket pusslande stod vi med ett fullspäckat och högintressant program! Här rymdes både kliniknära teman samt det senaste inom grundforskningen. I programmet fick föreläsningar samsas med posterrundvandring och sponsorpresentationer. Olika teman inom behandling och forskning av hjärntumörer stod på schemat av prominenta föreläsare från Sverige, Europa och USA.
Fantastisk utsikt över vackra Göteborg
Så var det plötsligt den 25:e april och dags för mötet. Med stor förväntan och nervositet välkomnade vi de 150 anmälda konferensdeltagarna och sponsorerna till en fantastisk utsikt över vackra Göteborg som visade sig från sin bästa sida.
Första dagen var det fokus på kognition och livskvalité hos patienter med hjärntumörer, diagnossättning bortom klinisk rutin och tumörernas mikromiljö. Dagen öppnades av Karin Gehring från Tillburg, Nederländerna, som pratade om vikten av kognitiv rehabilitering hos patienter med hjärntumörer. Framstående lokala och internationella forskare inom dessa områden presenterade sina resultat och pågående studier.
Postrarna höll hög kvalitet
Dag två startade med sektionen om hjärnhinnetumörerna som kallas meningeom. Här presenterade framstående talare det senaste inom sitt fält. Felix Sahm i Heidelberg, Tyskland, talade om förnyad klassificering baserat på markörer för detta tumörer. Thomas Graillon från Marseille, Frankrike, presenterade via länk om nya framsteg inom meningeom. Strax innan lunchtid var det dags för guidad postervisning med snittar i gamla biografen Drakens foajé. Guidningen hölls av professor Anja Smits och uppslutningen var stor. Postrarna höll hög kvalitet med blandat innehåll från prekliniska och kliniska forskningsrön. Rundturen var mycket uppskattad av deltagarna! Dagen avslutades med föreläsningar av Magnus Essand från Uppsala på temat immunoterapi inom neuro-onkologi, följt av neurokirurgins roll i onkologisk behandling av Michael Vogelbaum från Tampa, USA.
Kongressmiddagen intogs på konferensvåningen med spektakulär utsikt över hela stan och bjöd på en otrolig solnedgång. Under konferensmiddagen lämnades stafettpinnen över med varm hand från professor Asgeir Jakola till Bjarne W. Kristensen som nu tar över rollen som ordförande för SNOG 2026 i Köpenhamn. Det ser vi fram emot!
AV: ALBA CORELL
Skriv en kommentar