GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Bergman mot att förbättra livet för kvinnor som drabbas av graviditetsrelaterade komplikationer. Teamets fokus ligger framför allt på preeklampsi (havandeskapsförgiftning), ett tillstånd som har långtgående effekter för både mor och barn.
Lina Bergman, universitetslektor och docent vid Göteborgs universitet och Stellenbosch universitet samt överläkare i obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, leder forskningen med team i både Sydafrika och Sverige. Tillsammans med professor Catherine Cluver vid Stellenboschs universitet vägleder Lina det sydafrikanska teamet på Tygerberg Hospital.
Ett dynamiskt team nära patienterna
Forskningskontoret i Kapstaden ligger på sjukhuset precis bredvid förlossningsavdelningen och den obstetriska intensivvårdsavdelningen, i närheten av patienterna.
– Det är en stor grupp kvinnor här som diagnostiseras med preeklampsi. Under de senaste fem åren har vi fått med nästan 2 000 kvinnor i vår biobank, och nu ökar vi takten efter att ha kunnat utöka teamet med mer personal, säger Lina och fortsätter:
– Sådana anslag möjliggör forskning som annars inte hade gått att genomföra. Det är ganska svårt att hitta finansiering i Sydafrika, säger Lina.
Forskningen utgörs delvis av interventionsstudier där randomiserade kontrollstudier används för att försöka fördröja sjukdomsförloppet och minska antalet för tidiga födslar, vilket är en vanlig följd av sjukdomen. Teamet genomför också observationsstudier med fokus på patofysiologi och prediktion och förståelse av sjukdomen.
– På andra håll i världen, till exempel i Sverige, är kvinnor med dessa komplikationer ’för få’ vilket naturligtvis är bra för kvinnorna. På Tygerberg hittar vi däremot de komplikationer som verkligen behöver förebyggas, som eklampsi (kramper), lungödem (vätska i lungorna) och njursvikt, vilka alla kan uppstå hos kvinnor med preeklampsi.
Nå ut till kvinnorna
Jacqui Visser och Eloise Playandi är både forskningssjuksköterskor och barnmorskor i teamet. Båda har ett stort engagemang för och att vara i frontlinjen. De rekryterar patienter och samlar in viktiga data till studierna.
– Vi pratar med patienter på daglig basis och är den primära punkten när det gäller att faktiskt rekrytera patienter, ta prover och sedan följa upp data, säger Jacqui.
För att nå ut till kvinnorna går teamet ronder varje dag på BB- och förlossningsavdelningarna och tittar till varje patient. Åttio procent av kvinnorna som skrivs in på Tygerberg har högt blodtryck, vilket är ett typiskt tecken på preeklampsi.
– Vi tar inte bara blodprover – vi bygger relationer med patienterna, tillbringar lite tid bredvid sängen, pratar med dem och utbildar dem i vad som händer så att de förstår att det inte är deras fel att de är här.
Biobank och prediktion av komplikationer
Sonja Schell är forskningskoordinator och överser kvaliteten på de pågående projekten. Sonja vägleder teammedlemmarna och ansvarar bland annat för att data som registreras är korrekta.
– Det är ett privilegium att få vara med i det här teamet. Vi arbetar ofta med mycket sjuka kvinnor från fattigare miljöer. Vi vill göra skillnad i deras liv. säger Sonja.
Ett av de stora pågående projekten är den biobank som innefattar alla kvinnor med preeklampsi som skrivs in på Tygerberg.
– Biobankens data kan användas för att studera bakgrunden till svåra komplikationer till preeklampsi, men också för att försöka förutsäga vad som kan hända med mamman och fostret när mamman diagnostiseras med preeklampsi. Prediktion är mycket viktig eftersom vissa av kvinnorna kan dö av sjukdomen om de inte behandlas tillräckligt snabbt med rätt åtgärder.”
Doktorandprojekt för att bättre förstå sjukdomen
Karusha Knipe som är obstetriker, gynekolog och doktorand, ingår också i teamet. Genom sitt forskningsprojekt utmanar Karusha gamla antaganden och banar väg för mer effektiva behandlingar.
– Preeklampsi orsakar vanligtvis högt blodtryck och organsvikt, vilket påverkar till exempel hjärtat, lungorna, hjärnan eller fostret. I mitt forskningsprojekt fokuserar jag på hur moderns hjärna påverkas och i synnerhet hur hjärnkomplikationer som kramper uppstår, förklarar Karusha.
I nuläget fokuserar man mycket på graden av hypertoni för att undvika hjärn-komplikationer, och behandlingsfokus ligger på att försöka sänka blodtrycket med läkemedel.
– Vad vi har märkt genom åren är att kvinnor med preeklampsi får kramper och hjärnödem oavsett graden av hypertoni. Vi har förstått att det är en systemisk sjukdom med förändringar i blodflödet i alla kroppens kärl, och att individens autoreglering är en viktig faktor. Nu försöker vi ta reda hur hjärnans autoreglering vid preeklampsi fungerar, hur nuvarande läkemedel påverkar hjärnans autoreglering och om vi kan hitta nya behandlingsmål för att förebygga hjärnkomplikationer.
Hantera data med försiktighet
Med ett inflöde av data från forskningsprojekten finns det ett stort behov av att effektivisera datainsamlingen och förbättra databasfunktionaliteten. Lucy Brink, en hängiven disputerad forskare i teamet, axlar en stor del av det ansvaret:
– För att vår forskning ska bli framgångsrik är det avgörande att data är korrekta och tillförlitliga. Att upprätthålla datakvaliteten och -integriteten är därför av högsta prioritet för oss.
För att möta dessa utmaningar leder och implementerar Lucy flera viktiga förbättringar av databasen, som instruktionsdata, datatypsvalidering, obligatoriska fält, automatiserad databehandling och förbättrad rapportering.
– Förbättringarna syftar till att effektivisera datainsamlingsprocesserna och tillföra övergripande kvalitet och integritet för forskningsdata. Mitt mål är att tillsammans med teamet bidra till mer effektiva och tillförlitliga forskningsresultat så att de kan komma till bästa möjliga nytta för forskningen om preeklampsi och kvinnors hälsa, säger Lucy.
Samarbete för global nytta
Genom samarbete med kollegor i Göteborg skapar teamet kontakter och delar insikter för att förbättra utfallen för kvinnor över hela världen.
”Vi samarbetar på alla nivåer och kopplar samman forskningspersonal, doktorander samt koordinatorer och andra delar av teamen. Forskningsfrågorna och upplägget av studierna är ganska lika, även om miljön och patienterna är olika. Vi backar upp varandra och använder varandras kompetens och lokalkännedom så att vi kan genomföra bästa möjliga forskning med de resurser som finns. Nu håller vi till exempel på att införa behandlingsprövningar vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg som bygger på resultaten från Sydafrika.” avslutar Lina Bergman.
AV: CHARBEL SADER
Skriv en kommentar