Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024 Kommentera

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Bergman mot att förbättra livet för kvinnor som drabbas av graviditetsrelaterade komplikationer. Teamets fokus ligger framför allt på preeklampsi (havandeskapsförgiftning), ett tillstånd som har långtgående effekter för både mor och barn.

Lina Bergman. Foto: Johan Wingborg.

Lina Bergman, universitetslektor och docent vid Göteborgs universitet och Stellenbosch universitet samt överläkare i obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, leder forskningen med team i både Sydafrika och Sverige. Tillsammans med professor Catherine Cluver vid Stellenboschs universitet vägleder Lina det sydafrikanska teamet på Tygerberg Hospital.

Ett dynamiskt team nära patienterna

Teamet är en dynamisk grupp bestående av klinisk personal, forskare och databashanterare, med forskningsanslag från bland annat Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM) där Lina Bergman är forskningsledare.

Forskningskontoret i Kapstaden ligger på sjukhuset precis bredvid förlossningsavdelningen och den obstetriska intensivvårdsavdelningen, i närheten av patienterna.

– Det är en stor grupp kvinnor här som diagnostiseras med preeklampsi. Under de senaste fem åren har vi fått med nästan 2 000 kvinnor i vår biobank, och nu ökar vi takten efter att ha kunnat utöka teamet med mer personal, säger Lina och fortsätter:

– Sådana anslag möjliggör forskning som annars inte hade gått att genomföra. Det är ganska svårt att hitta finansiering i Sydafrika, säger Lina.

Forskningen utgörs delvis av interventionsstudier där randomiserade kontrollstudier används för att försöka fördröja sjukdomsförloppet och minska antalet för tidiga födslar, vilket är en vanlig följd av sjukdomen. Teamet genomför också observationsstudier med fokus på patofysiologi och prediktion och förståelse av sjukdomen.

– På andra håll i världen, till exempel i Sverige, är kvinnor med dessa komplikationer ’för få’ vilket naturligtvis är bra för kvinnorna. På Tygerberg hittar vi däremot de komplikationer som verkligen behöver förebyggas, som eklampsi (kramper), lungödem (vätska i lungorna) och njursvikt, vilka alla kan uppstå hos kvinnor med preeklampsi.

 

För att nå ut till kvinnorna går forskarteamet ronder varje dag på BB- och förlossningsavdelningarna på Tygerbergs universitetssjukhus i Kapstaden i Sydafrika.

 

Nå ut till kvinnorna

Här är några från teamet i Sydafrika. I forskargruppen ingår också ett team i Göteborg, vilket skapar ett forskningssamarbete över landsgränser.

Jacqui Visser och Eloise Playandi är både forskningssjuksköterskor och barnmorskor i teamet. Båda har ett stort engagemang för och att vara i frontlinjen. De rekryterar patienter och samlar in viktiga data till studierna.

– Vi pratar med patienter på daglig basis och är den primära punkten när det gäller att faktiskt rekrytera patienter, ta prover och sedan följa upp data, säger Jacqui.

För att nå ut till kvinnorna går teamet ronder varje dag på BB- och förlossningsavdelningarna och tittar till varje patient. Åttio procent av kvinnorna som skrivs in på Tygerberg har högt blodtryck, vilket är ett typiskt tecken på preeklampsi.

– Vi tar inte bara blodprover – vi bygger relationer med patienterna, tillbringar lite tid bredvid sängen, pratar med dem och utbildar dem i vad som händer så att de förstår att det inte är deras fel att de är här.

Biobank och prediktion av komplikationer

Sonja Schell är forskningskoordinator och överser kvaliteten på de pågående projekten. Sonja vägleder teammedlemmarna och ansvarar bland annat för att data som registreras är korrekta.

– Det är ett privilegium att få vara med i det här teamet. Vi arbetar ofta med mycket sjuka kvinnor från fattigare miljöer. Vi vill göra skillnad i deras liv. säger Sonja.

Ett av de stora pågående projekten är den biobank som innefattar alla kvinnor med preeklampsi som skrivs in på Tygerberg.

– Biobankens data kan användas för att studera bakgrunden till svåra komplikationer till preeklampsi, men också för att försöka förutsäga vad som kan hända med mamman och fostret när mamman diagnostiseras med preeklampsi. Prediktion är mycket viktig eftersom vissa av kvinnorna kan dö av sjukdomen om de inte behandlas tillräckligt snabbt med rätt åtgärder.”

Doktorandprojekt för att bättre förstå sjukdomen

Karusha Knipe som är obstetriker, gynekolog och doktorand, ingår också i teamet. Genom sitt forskningsprojekt utmanar Karusha gamla antaganden och banar väg för mer effektiva behandlingar.

– Preeklampsi orsakar vanligtvis högt blodtryck och organsvikt, vilket påverkar till exempel hjärtat, lungorna, hjärnan eller fostret. I mitt forskningsprojekt fokuserar jag på hur moderns hjärna påverkas och i synnerhet hur hjärnkomplikationer som kramper uppstår, förklarar Karusha.

I nuläget fokuserar man mycket på graden av hypertoni för att undvika hjärn-komplikationer, och behandlingsfokus ligger på att försöka sänka blodtrycket med läkemedel.

– Vad vi har märkt genom åren är att kvinnor med preeklampsi får kramper och hjärnödem oavsett graden av hypertoni. Vi har förstått att det är en systemisk sjukdom med förändringar i blodflödet i alla kroppens kärl, och att individens autoreglering är en viktig faktor. Nu försöker vi ta reda hur hjärnans autoreglering vid preeklampsi fungerar, hur nuvarande läkemedel påverkar hjärnans autoreglering och om vi kan hitta nya behandlingsmål för att förebygga hjärnkomplikationer.

Samarbete, i form av exempelvis gemensamma forskningsmöten online och delad dataanalys, berikar forskningsprocessen, liksom projektens förlopp och resultat. Foto: Edvin Johansson

Hantera data med försiktighet

Med ett inflöde av data från forskningsprojekten finns det ett stort behov av att effektivisera datainsamlingen och förbättra databasfunktionaliteten. Lucy Brink, en hängiven disputerad forskare i teamet, axlar en stor del av det ansvaret:

– För att vår forskning ska bli framgångsrik är det avgörande att data är korrekta och tillförlitliga. Att upprätthålla datakvaliteten och -integriteten är därför av högsta prioritet för oss.

För att möta dessa utmaningar leder och implementerar Lucy flera viktiga förbättringar av databasen, som instruktionsdata, datatypsvalidering, obligatoriska fält, automatiserad databehandling och förbättrad rapportering.

– Förbättringarna syftar till att effektivisera datainsamlingsprocesserna och tillföra övergripande kvalitet och integritet för forskningsdata. Mitt mål är att tillsammans med teamet bidra till mer effektiva och tillförlitliga forskningsresultat så att de kan komma till bästa möjliga nytta för forskningen om preeklampsi och kvinnors hälsa, säger Lucy.

Samarbete för global nytta

Genom samarbete med kollegor i Göteborg skapar teamet kontakter och delar insikter för att förbättra utfallen för kvinnor över hela världen.

”Vi samarbetar på alla nivåer och kopplar samman forskningspersonal, doktorander samt koordinatorer och andra delar av teamen. Forskningsfrågorna och upplägget av studierna är ganska lika, även om miljön och patienterna är olika. Vi backar upp varandra och använder varandras kompetens och lokalkännedom så att vi kan genomföra bästa möjliga forskning med de resurser som finns. Nu håller vi till exempel på att införa behandlingsprövningar vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg som bygger på resultaten från Sydafrika.” avslutar Lina Bergman.

AV: CHARBEL SADER

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: forskningssamarbete, Global hälsa, institutionen för kliniska vetenskaper, Internationalisering, obstetrik och gynekologi, preklampsi, Wallenberg centrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM)

Skriv en kommentar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Korta svar från de ledamöter som föreslås ingå i nästa fakultetsstyrelse

14 maj, 2024

FAKULTETSVAL. De åtta föreslagna ledamöterna i nästa fakultetsstyrelse ger här några korta svar om hur de vill bidra till styrelsens arbete och Sa … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor