Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024 Kommentera

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrkesroll. Sent i livet, efter några nära dödsfall i familjen, upptäckte han att det här förhållningssättet var otillräckligt. I mötet med döden finns så oändligt mycket mer, och nu har han skrivit den bok som han själv letade efter.

UTLOTTNING
Björn Fagerbergs bok ”En personlig död” ges ut av förlaget Fri tanke. Akademiliv lottar ut ett signerat exemplar bland anställda och doktorander på Sahlgrenska akademin. För att delta i lotteriet, mejla till akademiliv@gu.se senast måndag 3 juni. Skriv ”En personlig död” i ämnesraden och ange i mejlet vilken adress du vill få boken skickad till om du vinner.

Han berättar om sina första möten med döden, och beskriver det som motsägelsefulla erfarenheter. Som läkarstudent upplevde han sin första döda människa. Kroppen, som låg där på obduktionsbordet, var helt perfekt, men det saknades något utöver att ingen av kroppens celler längre fungerade. Det var själen som flytt, dök upp som spontan tanke. Senare vikarierande han en sommar som obducent och fick då uppleva hur den mänskliga kroppens vävnader är som hos andra däggdjur.

– Den spontana tanken på en själ mötte erfarenheten av den mänskliga kroppens djuriskhet. Det här var mina utgångspunkter för att lära mig hantera döden i den kliniska vardagen, berättar Björn Fagerberg.

Möten med döden

Redan som ung läkare upplevde Björn hur olika döden kan vara. Han minns ett besök med kustbevakningens båt till en avlägsen ö i skärgården. Där fanns en gammal kvinna som dog som hon önskat, på den plats hon alltid hade levat. Under återresan kom gryningen över ett stilla hav. Det var vackert med en känsla av frid. Som en hemsk kontrast var jourbesöket till en enslig gård, där mannen hade begått ett brutalt självmord. De anhörigas förstelnade chock mötte Björns egen litenhet inför dödens slutgiltighet.

Björn Fagerberg. Foto: Elin Lindström.

– Långt senare gick min pappa bort och en dotter dog i cancer kort efter att hon fött sitt andra barn. Då räckte inte yrkesjagets sätt till att hantera döden. I stället väcktes en saknad efter kunskap som fogar ihop döden med livet, kulturen och människan i en samhällsgemenskap, berättar Björn.

Arbetet med boken tog många år, eftersom han också behövde läsa in sig inom humaniora och samhällskunskap. Han trodde att den naturvetenskapliga skolningen skulle vara en black om foten under arbetet, men det blev snarare en win-win situation som gjorde det möjligt att skriva boken.

Kontroversiella upplevelser

Björn Fagerbergs bok, ”En personlig död”, har ett antal teman. Först handlar det om individen: hur hanteras dödsfruktan och vad vet vi om hur det är att närma sig döden och att vara döende?

– Vid denna gränssituation mellan liv och död finns resurser som hjälper individen att handskas med livets slut, ibland till och med med förhöjd livskänsla. Näradödenupplevelser, dödsbäddssyner och besläktade fenomen uppträder också i dödens närhet och avlägsnar ofta dödsfruktan, säger Björn Fagerberg, som i sin bok ger en litteraturöversikt som befäster existensen av dessa välkända, men hittills kontroversiella upplevelser.

Sjukvården tog över från kyrkan

Nästa tema utgår från samhället och hur döden hanterats från jägare-samlarperioden fram till i dag. I jordbrukssamhället ingick människans födelse och död i den kulturens cirkulära liv. Döden var en familjesak, som även inkluderade både byns traditioner och religonen.

”En personlig död” ges ut av förlaget Fri tanke.

Den moderna döden innebar att sjukvården tog över efter kyrkan. Döden avlägsnades från familjen och byn till sjukhus och äldreboenden. Ett annat tema är hur gamla vi nu blir i Sverige: Mer än hälften av alla kvinnor och män blir över 87, respektive 84 år innan de dör och nästan 90 procent når pensionsåldern innan livet är slut. Frågan om dödshjälp beskrivs ur olika perspektiv som inkluderar samhällsutveckling, kultur, etik, individen och läkaren.

Mot en personlig död

Bokens sista kapitel är en provokativ idé om en personlig död.

Björn Fagerberg med sin bok.

– Utgångsfakta är att vi alla ska dö, de flesta blir mycket gamla, ensamheten är spridd och det har skett en avtraditionalisering. I stället är döden medikaliserad och diskuteras i termer av palliativ vård och dödshjälp, säger Björn Fagerberg.

Med boken vill han väcka ett intresse hos individer och samhälle för att betrakta den sista delen av tillvaron, när dödsfruktan ändå avtar, som en tid för existentiella meningsutbyten om liv och död med det egna livet i centrum:

– Den personliga döden kan få ett innehåll och en gemenskap. För jordbrukarna gällde en ”god död”, medikaliseringen ledde till en ”undanskymd död”, och nu finns en ”personlig död” i sikte.

Aktiv vid Wallenberglaboratoriet

Björn läste till läkare i Göteborg och disputerade vid Göteborgs universitet 1984 med en avhandling om den blodtryckssänkande effekten av bantning och minskat saltintag vid högt blodtryck.  Han fortsatte med forskning om åderförkalkningsjukdomar vid Wallenberglaboratoriet, och var länge adjungerad professor vid Institutionen för medicin.

Han var också initiativtagare till den stora nationella befolkningsstudien SCAPIS (Swedish cardiopulomonary bioimage study) som nu kommit att omfatta 30 000 individer och sex universitet:

– Jag fick idén 2007 under ett långt löpningspass då jag plötsligt insåg att vi i Sverige kunde utföra de stora studier som befann sig vid kardiovaskulära forskningsfronten oändligt mycket bättre än i USA – om vi samarbetar!

Alla tillfrågade gillade idén och med Hjärtlungfondens och andra finansiärers hjälp är studien redan inne i en återundersökningsfas.

– Projektet är ett lysande exempel på betydelsen av samarbete liksom insatser av eldsjälar som Göran Bergström vid Wallenberglaboratoriet, säger Björn Fagerberg.

Björn bedriver fortfarande forskning som emeritusprofessor i samarbete med Lars Barregård vid Arbets- och miljömedicin om miljögifter som kadmium, bly och åderförkalkningssjukdomar.

AV: ELIN LINDSTRÖM

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: döden, institutionen för medicin, Medicinsk humaniora, ny bok, Wallenberglaboratoriet

Skriv en kommentar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Korta svar från de ledamöter som föreslås ingå i nästa fakultetsstyrelse

14 maj, 2024

FAKULTETSVAL. De åtta föreslagna ledamöterna i nästa fakultetsstyrelse ger här några korta svar om hur de vill bidra till styrelsens arbete och Sa … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor