KOMMENTAR. Karl Swedberg, seniorprofessor och världsledande forskare inom hjärtsvikt, skriver i senaste numret av tidskriften New England Journal of Medicine en så kallad Editorial om en av de studier som presenteras. Det är en ärofylld uppgift, som endast ett fåtal forskare vid Sahlgrenska akademin tidigare blivit ombedda att göra. New England Journal of Medicine, eller NEJM som tidskriften ofta förkortas, publiceras sedan 1812 av Massachusetts Medical Society. Det är en…
Apropå medial uppmärksamhet kring salstentamen
EXAMINATION. Media rapporterar att cirka 150 studenter vid Göteborgs universitet idag fredag samlas för att skriva salstentamen under rådande pandemin. På universitetet ska all examination ske digitalt om det inte föreligger synnerliga skäl. I det här fallet handlar det om en större tentamen av en kurs som är central i läkarutbildningen. Kursen lägger grunden till de kliniska färdigheter som läkarstudenterna skall utveckla under sin resterande utbildning. Göteborgs universitet arbetar för…
Forskare kan ansöka om att använda data från Scapis – från 17 mars
FORSKNING. Nu närmar sig lanseringen av världsunika Scapis. En bank med data, prover och bilder från 30 000 deltagare som kommer att stå öppen för forskare i hela landet – och på sikt även internationellt. ”Vår vision är att upptäcka dem som riskerar att bli hjärt- och lungsjuka och behandla dem tidigare”, säger Göran Bergström, huvudansvarig för Scapis, professor vid Göteborgs universitet och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Det är tretton…
Nya studier ger stöd för tidig upptäckt av Alzheimers sjukdom via blodprov
NYA STUDIER. I tre nyligen publicerade artiklar i Molecular Psychiatry, Brain och JAMA Neurology visar forskare vid Göteborgs universitet att ett egenutvecklat blodprovsbaserat test för alzheimer kan ge tidig upptäckt av sjukdomen och spåra dess förlopp, vilket har stor betydelse för både tilltänkt användning inom kliniken och i behandlingsstudier. – Det här är ett extremt dynamiskt forskningsfält just nu, tack vare de senaste årens teknikutveckling och några betydande framsteg inom…
Dålig kondition kopplas till ökad risk för psoriasis senare i livet
NY STUDIE. I en stor registerbaserad studie visar nu forskare vid Göteborgs universitet att sämre fysisk kondition hos unga vuxna är kopplat till en ökad risk för den autoimmuna sjukdomen psoriasis. De män som tillhörde gruppen med sämst kondition vid mönstringen hade 35 procents ökad risk att utveckla psoriasis senare i livet jämfört med dem som hade bäst kondition. Studien baseras på data om drygt 1,2 miljoner svenska män som…
Forskare identifierar en ny biomarkör för barncancerformen neuroblastom
NY STUDIE. I samarbete med forskare i Nederländerna och Belgien visar nu forskare vid Göteborgs universitet att överuttryck av genen för ALKAL2 aktiverar en kedja av andra cancerdrivande gener och hur detta leder till neuroblastom. Resultaten pekar på att ökad gendos av ALKAL2 kan bli en ny biomarkör, och öppnar för behandling med ALK-hämmare för vissa former av barncancersjukdomen. Neuroblastom är en heterogen cancersjukdom. Sjukdomen drabbar främst småbarn, och finns…
Ursprung för antibiotikaresistens kartlagd
NY STUDIE. Genom att jämföra tusentals bakteriers arvsmassa har forskare vid Göteborgs universitet kunnat kartlägga varifrån antibiotikaresistensgener kommer. För nästan alla gener där man kunde identifiera ett ursprung började genen att spridas från sjukdomsframkallande bakterier. Människors dna sprids enbart genom biologiskt arv, medan bakterier har för vana att dela med sig en del av sina gener också till andra bakteriearter. Detta gäller ofta gener som gör bakterierna resistenta mot antibiotika.…
Kombination av läkemedel ökar känslighet för cytostatikabehandling vid allvarlig neuroblastom
NY STUDIE. Forskare vid Göteborgs universitet förslår nu att barn med svårbehandlade former av neuroblastom kanske kan botas genom en ny läkemedelskombination. I en ny studie i tidskriften Cancer Research beskriver de på cellnivå hur två läkemedel sannolikt får tumörens tillväxt att minska. Neuroblastom är den vanligaste formen av barncancer i det perifera nervsystemet, alltså den del av systemet som inte är hjärna eller ryggmärg. Sjukdomen kan uppstå i bröst,…
Ny princip för cancerbehandling visar lovande effekt
NY STUDIE. En ny typ av hämmare som stör mitokondriers funktion i cancerceller har utvecklats i ett samarbete där forskare vid Sahlgrenska akademin ingår. I en artikel i tidskriften Nature beskriver forskarna hur behandlingen hindrade cancerceller från att dela sig och minskade tumörtillväxten hos möss, utan att påverka friska celler i någon större utsträckning. Mitokondrier är cellernas kraftverk och är avgörande för att omvandla energi från vår föda till den…
De fick 2020 års Bollan-stipendium
BIDRAG. Ebba Samuelsson, Andrea Persson, Malin Lindén och Karin Starnberg är de fyra forskarna som 2020 får medel från Bollan-stipendiet. De fyra är verksamma på Sahlgrenska akademin och medlen från stipendiet ska användas vid olika plattformar på Core Facilities. Stipendiemedlen, totalt 2,4 miljoner kronor, testamenterades till Göteborgs universitet av Elisabeth “Bollan” Lindén. Årligen utlyses 250 000 kronor och fördelas på uppemot fem sökande, som ska vara doktorander eller nydisputerade forskare, vars…
13,6 miljoner kronor till barncancerforskning i Göteborg
BIDRAG. I sin senaste utlysning delar Barncancerfonden totalt ut 146 miljoner kronor till svensk forskning, vilket är ett nytt rekordbelopp till kampen mot barncancer. 13,6 miljoner av dessa går till forskning vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. – Forskningen om barncancer har gjort enorma framsteg, idag överlever 85 procent av de barn som drabbas. Men fortfarande återstår de allra svåraste gåtorna – vi vill att fler barn ska överleva och…
Covid-19: Skärpta anvisningar vid GU från 22 december
Från den 22 december ska all undervisning och examination ske digitalt, biblioteken är endast öppna för lån och arbete ska utföras från hemmet. Undantag får göras om synnerliga skäl föreligger. Beslutet gäller fram till den 24 januari 2021. Läs mer i nyheterna på Medarbetarportalen. Covid-19: Skärpta anvisningar vid GU från 22 december Förlängt beslut om DISA i hemmiljö
Enig VGR-styrelse vill gå vidare med Sahlgrenska Life
VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN. Regionstyrelsen i Västra Götaland fattade under onsdagen beslut om att anta konceptet Sahlgrenska Life. Det innebär att projektet går vidare enligt plan. Målet med Sahlgrenska Life är att koppla samman Sahlgrenska Universitetssjukhuset med Göteborgs universitets verksamhet på Medicinareberget. För att förverkliga visionen bakom Sahlgrenska Life är nybyggnation nödvändig. Projektet omfattar tre nya byggnader samt en ombyggnad av Odontologen, och ska rymma lokaler för högspecialiserad vård, universitetssjukvård, universitetstandvård, forskning,…
Louise Adermark får konsolideringsbidrag från VR
UNGA FORSKARE. Användningen av e-cigaretter och andra tobaksfria nikotinprodukter ökar, och forskaren Louise Adermark vill ta reda på mer om nikotinberoendets mekanismer. Hon vill också utveckla strategier för att de som vill sluta använda nikotin ska lyckas med det. Nu får hon tolv miljoner kronor i konsolideringsbidrag från Vetenskapsrådet. Nikotin är inte en olaglig drog, och normalt sett vänder den inte upp och ner på folks tillvaro. Nikotin betraktas därför…
Stort tack – och god jul – från Agneta Holmäng och Henrik Hagberg
JULHÄLSNING. Dekan Agneta Holmäng och prodekan Henrik Hagberg önskar alla medarbetare en riktigt god jul. 2020 blev ett annorlunda år, där Sahlgrenska akademins samverkan med vår omgivande värld på många sätt ändå utvecklats positivt, trots den rådande pandemin. Vi kommer minnas 2020 som ett mycket märkligt år, vars like vi förhoppningsvis aldrig behöver uppleva igen. Ovanpå all osäkerhet och extra arbete som pandemin fört med sig försvårades tillvaron nu i…
Ytterligare 16 SU-medarbetare har utnämnts till universitetssjukhusöverprofessioner
UTNÄMNING. Nu har 16 medarbetare inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset uppvaktats och utnämnts till universitetssjukhusöverprofessioner. Vanligtvis brukar utnämningen bestå av lunch i Lilla Matsalen, tal och uppvaktning av sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg. Men på grund av den ökade smittspridningen uppvaktas de 16 medarbetarna i stället med blombud och diplom. – Trots covid-19 och den akuta situation vi just nu befinner oss är det betydelsefullt att dessa medarbetare uppvaktas och uppmuntras i sitt arbete.…
Ny seminarieserie till våren lyfter fram registerforskning
FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Register är en guldgruva för forskare som vet hur de kan användas. Den 26 januari inleds en ny seminarieserie som inspirerar och visar dig hur. Det finns mycket bra registerforskning vid Sahlgrenska akademin, men här finns goda möjlighet att bli ännu bättre och mer produktiva, konstaterar Fredrik Nyberg, gästprofessor i registerforskning, som står bakom den nya seminarieserien: – Vården samlar väldiga mängder data i hälsodatabaser, nationella hälsoregister och…
Nytt centrum för ledande forskning om bionik och smärta
MEDICINTEKNIK. Ett nytt tvärvetenskapligt centrum etableras i Göteborg för att främja forskning, utveckling och kliniskt införande av ny teknik och nya behandlingsmetoder för sensoriska och motoriska funktionsnedsättningar, såsom amputationer och nervskador. Tack vare frikostiga donationer kan Center for Bionics and Pain Research, förkortat CBPR, hjälpa patienter att återfå livskvalitet genom världsledande teknik och behandlingar. Det nya centrumet är en samarbetsplattform för experter inom teknik och medicin. De tre ingående parterna är Chalmers, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Satsningen möjliggörs tack…
Högre andel manliga chefer negativa till depression
NY STUDIE. Det är högre andel manliga än kvinnliga chefer som har negativa attityder till depression, visar en studie från Göteborgs universitet. Ju högre chefspositioner desto högre andel med negativa attityder, vilket även gällde kvinnor på chefsjobb. Studien, som är publicerad i BMC Public Health, bygger på en webbaserad enkät och omfattar 2 663 chefer varav 901 kvinnor och 1 762 män. Studien tar specifikt sikte på attityder till depression, en mycket…
Bygginformation Medicinareberget – gjutning av grunden klar före jul
BYGGINFORMATION. Akademiliv ger här information om byggnation av Natrium på Medicinareberget för perioden vecka 51-02 (14 december – 15 januari). Den löpande informationen om byggnationer på Medicinareberget distribueras med särskilda utskick och i Akademiliv var fjärde vecka. Terminens sista bygginformation kommer måndag 14 december. Utifrån spridningen av covid-19 är det just nu ingen påverkan på framdriften av Natriumprojektet, men Göteborgs universitet och Akademiska Hus följer utvecklingen noga och gör anpassningar…