SAMVERKAN. Fler fall av astma och hjärt-kärlsjukdomar, en värre situation för pollenallergiker och fler som dör i värmeböljor. Det är några hälsokonsekvenser som väntar i takt med att klimatet blir varmare. Men än finns det tid att stoppa utvecklingen – och du kan påverka. Det var några av huvudbudskapen på föreläsningen Klimatet förändras – vad betyder det för vår hälsa? som hölls på Stadsbiblioteket i Göteborg tidigare i vår och…
Fin utmärkelse till forskning inom reumatologi
UTMÄRKELSE. Avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning vid Institutionen för medicin har utsetts till EULAR Centre of Excellence in Rheumatology 2022–2027. Det är tredje gången avdelningen får utmärkelsen, som bara innehas av två universitet i Sverige. Titeln delas ut av den europeiska organisationen The European Alliance of Associations for Rheumatology (EULAR), till reumatologiska enheter som kombinerar högkvalitativ forskning med klinisk verksamhet och utbildningsuppdrag, och söks för en femårsperiod. Maria Bokarewa, professor…
Två topprankade anslag till Joan Camuñas-Solers forskningsgrupp
BIDRAG. Joan Camuñas-Soler fick tidigare i våras Swedish Foundations’ Starting Grant, riktat till projekt som fått A-betyg i European Research Council’s Starting Grant. Dessutom fick Marta Gironella, som är postdoktor i gruppen, Marie Curie (MSCA) post doc-stipendium. Här berättar Joan och Marta mer om syftet och möjligheterna med de båda projekten. – Med Marie Curie-anslaget är vårt huvudmål att på encellsnivå korrelera cellers funktionella fenotyper med deras genuttryck. Vi vill…
Fem frågor till Cecilia Engström om hennes STINT-utbyte i Hongkong
LÄRARE. Cecilia Engström kom nyligen hem från ett fyra månader långt lärarutbyte i Hongkong, finansierat av STINT. Hon är adjungerad universitetslektor och universitetssjukhusöverläkare i kirurgi, och är bland annat kursansvarig och examinator på läkarprogrammet. Här ger hon svar på Annia Teresa Garcia Cruzatas frågor om sin tid i Hongkong. Vilka arbetsuppgifter hade du i Hongkong? Jag fick hålla ”grand rounds” med studenterna samt en form av bedside-undervisning som liknar det…
Apotekarprogrammet fördjupar samarbete med AstraZeneca
UTBILDNING. Med examen från apotekarprogrammet är studenterna som klippta och skurna för att arbeta med forskning och läkemedelsutveckling. Programmet stärker nu sin forskningsprofil, bland annat genom att utveckla valbara kurser i samarbete med AstraZeneca. När Alva Jonsson sökte en utbildning med fokus inom kemi och biologi dök apotekarprogrammet upp. – Jag har haft en dröm att bli forskare sedan jag var liten. Jag tittade först på civilingenjörsutbildningar inom biokemi och…
Onyttig mat dominerade matbutikers reklamblad
NY STUDIE. Det var ohälsosam mat som dominerade i mataffärernas veckoblad. Hela två tredjedelar av utrymmet upptogs av detta. Det framgår av en studie från Göteborgs universitet. Reklamen verkar inte stötta hälsosamma val, menar forskarna. Studien som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften BMC Public Health har analyserat veckoblad från 122 livsmedelsbutiker i Västra Götalands län, utgivna under fyra veckors tid våren 2020. Butikerna som ingick tillhör de sju största…
Magnus Gisslén blir statsepidemiolog
NYTT JOBB. Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet, blir ny statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Han tillträder den 11 september 2023, och kommer då kunna fortsätta ha en anknytning till universitetet inom forskning och forskarutbildning. – Det känns jättebra och väldigt hedrande. Det blir spännande att gå in i något nytt. Det är också en tjänst av stor betydelse, med uppgifter som måste tas på stort allvar, säger Magnus Gisslén.…
Blodprov kan visa hjärnpåverkan efter neurokirurgi
NY STUDIE. Det går att bedöma hjärnpåverkan hos patienter som opererats för hjärntumör genom att mäta biomarkörer i blodet före och efter operationen. En ny studie av forskare vid Göteborgs universitet visar att ökningen av markörer stämmer väl överens med skador orsakade av otillräckligt blodflöde. Idag används undersökning med magnetkamera efter operationen för att se om hjärnkirurgi lett till hjärnskador för en patient. Magnetkameraundersökningen kan identifiera blödningar och även vilka…
Ny metod sprider ljus över samspel mellan proteiner och DNA
NY STUDIE. En forskargrupp vid Göteborgs universitet har utvecklat en metod som gör det möjligt att se exakt var i genomet särskilda protein binder in. Metoden bygger på att proteiner kan påverka hur UV-ljus skadar DNA. Metoden publiceras i tidskriften Nature Communications. Kerryn Elliott, medarbetare i Erik Larsson Lekholms grupp, är försteförfattare: – Metod tillåter oss att förutsättningslöst kartlägga avtrycket av flera proteiner samtidigt. Den fångar interaktionen mellan proteiner och…
Grattis Kaj Blennow – högt rankad i världen inom neurovetenskap
UTMÄRKELSE. Hallå där, Kaj Blennow, professor i klinisk neurokemi vid Göteborgs universitet, som rankas på plats 17 i världen av alla forskare inom neurovetenskap, och på plats 1 i Sverige. Bakom rankningen står företaget Research.com. Rankningen baseras på D-index (Discipline H-index), vilket inkluderar artiklar och citeringsdata för ämnesområdet. Hur känns det att få detta fina besked? Det känns väldigt roligt att nu ligga nummer 1 i Sverige och så pass…
Se bilderna från utdelningen av Assar Gabrielssons pris 2023
PRISER. Assar Gabrielssons pris delas ut för 2023 två utmärkta avhandlingar i cancerforskning inom Västra Götalands län. Nu kan du se bilderna från prisutdelningen, som hölls tisdag 23 maj 2023. Årets pristagare är Malin Lindén (basvetenskaplig forskning) och Aron Onerup (klinisk forskning). Pristagarna får ett extra forskingsanslag på 100 000 kronor vardera. Malin Lindén har studerat hur vissa proteiner påverkar uppkomsten av en sorts sarkom, och denna kunskap kan i…
Underlivsbesvär hos många kvinnor som tar penicillin
NY AVHANDLING. Kvinnor som tar penicillin vid halsfluss får påfallande ofta underlivsbesvär. Diarré är också vanligt, hos både kvinnor och män. Med en kortare kur är det färre som drabbas utan att avsedd effekt påverkas. Det visar en avhandling vid Göteborgs universitet. Penicillin V är beteckningen på Sveriges mest sålda antibiotikum, under namn som Kåvepenin, Tikacillin och Fenoximetylpenicillin. Vanligaste orsaken till penicillinbehandling är halsfluss med bakterier av typen grupp A-streptokocker.…
Första födseln efter livmodertransplantation med enbart robotkirurgi
KLINISK FORSKNING. För första gången i världen har ett barn fötts efter en livmodertransplantation genomförd med enbart robotkirurgi på både donator och mottagare. Därmed har ännu ett landmärke passerats för den världsledande forskargruppen vid Göteborgs universitet. Barnet, en pojke på 49 centimeter och 3 100 gram, förlöstes med planerat kejsarsnitt på torsdagen den 25 maj. Barnet och övriga familjen mår bra, liksom donatorn. Den nyblivna mamman är i 35-årsdåldern och donatorn är en släkting. Det som utmärker fallet…
Storsatsning på innovationskluster lyfte invigning av GoCo House
SAMVERKAN. Med applåder och guldkonfetti invigdes hjärtat i GoCo Health Innovation City, GoCo House. Samtidigt offentliggjorde Vinnova en mångmiljonsatsning på ett innovationskluster för avancerade läkemedel med bas inom det toppmoderna laboratoriet GoCo Lab som också ska etableras på området. Invigningsceremonin skedde på plats i GoCo House, i strålande sol, intill AstraZenecas Göteborgs-site. Nästan 800 inbjudna gäster bidrog till feststämningen. Som founding partner i GoCo Arena fanns en rad medarbetare från…
Rätt behandling till rätt patient med ledgångsreumatism
BIDRAG. De flesta som drabbas av ledgångsreumatism blir hjälpta av tillgängliga läkemedel. Men det finns patienter som inte svarar på de vanliga behandlingarna. Cristina Maglio vill kunna identifiera de patienterna i ett tidigt skede så att de kan få rätt behandling från början. Dessutom vill hon utveckla nya behandlingar. Ett anslag om 2,3 miljoner kronor från Lundbergs Forskningsstiftelse går till ny teknisk utrustning som effektiviserar hennes forskningsarbete. Ledgångsreumatism drabbar cirka…
Vårdmiljöforskare på lunchträff i riksdagen
SAMVERKAN. Nyligen mötte representanter från forskargruppen OUT-FIT vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa bland annat riksdagsledamöter och myndighetsrepresentanter vid en lunchträff i riksdagen. Temat för lunchträffen var ”Åldersvänligt Sverige”. Lunchträffen ägde rum onsdag 24 maj i riksdagen i Stockholm. Den var ett led av initiativet ”Åldersvänligt Sverige”, där Göteborgs Stad, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Göteborgs universitet och Chalmers är aktiva deltagare. Under lunchträffen förde forskargruppen dialog om hur seniorperspektivet kan tas…
Hörandeförsamlingen röstade på Carina Mallard som ny prorektor
UNIVERSITETSLEDNING. Prorektorkandidaten Carina Mallard fick en majoritet av hörandeförsamlingens röster vid dagens sammanträde i Vasaparken. Resultatet av omröstningen lämnas nu till universitetsstyrelsen, som fattar det slutgiltiga beslutet om vem som blir universitetets nästa prorektor. Under en timma vardera har idag prorektorkandidaterna Carina Mallard och Max Petzold frågats ut av hörandeförsamlingen. Efter överläggning gick församlingen till omröstning. I denna deltog 58 av totalt 70 ledamöter i hörandeförsamlingen. Resultatet av omröstning visade…
De fick pedagogiska ALF-medel
PEDAGOGISK UTVECKLING. Nu är det klart vilka personer som tilldelats Pedagogiska ALF-medel mot läkarprogrammet 2023 – 2024 samt Pedagogiska ALF-medel för hälsoprofessioner 2023. Ett projekt som får medel blir en del av Torben Nordahl Amorøes kommande avhandling, med Paulin Andréll som huvudhandledare. Projektet får en halv miljon kronor av de utlysta pedagogiska ALF-medlen. Projektet undersöker hur man kan träna studenter i att bli medvetna om och hantera oväntade händelser genom…
Juan Lantero Rodriguez skrev Årets avhandling vid Sahlgrenska akademin 2022
UTMÄRKELSE. Juan Lantero Rodriguez, numera postdoktor på Sektionen för psykiatri och neurokemi, får det fakultetsövergripande priset Årets avhandling vid Sahlgrenska akademin 2022. I sin avhandling utvecklade han flera nya biomarkörer för alzheimer och andra neurodegenerativa sjukdomar som kan mätas i blodprov. Priset ”Årets avhandling vid Sahlgrenska akademin” har delats ut sedan år 2009 och finansieras genom en donation från Dr Amt Vestbys Forsknings-Stiftelse. – Jag är glad och ärad över…
Entusiastiska efter lyckat Soapbox Science
POPULÄRVETENSKAP. Även årets Soapbox Science event under Vetenskapsfestivalen måste beskrivas som mycket lyckat. Uppskattningsvis totalt 300 åhörare stannade till vid de korta presentationerna på Nordstan, som gavs av kvinnliga forskare vid Chalmers och Göteborgs universitet. Soapbox Science är ett brittiskt koncept, inspirerat av speakers corner i London. Eventet ges under Vetenskapsfestivalen, och innebär att kvinnliga och icke-binära forskare ger korta populära presentationer med enkel rekvisita inför vem som helst i…