Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Första födseln efter livmodertransplantation med enbart robotkirurgi

26 maj, 2023

KLINISK FORSKNING. För första gången i världen har ett barn fötts efter en livmodertransplantation genomförd med enbart robotkirurgi på både donator och mottagare. Därmed har ännu ett landmärke passerats för den världsledande forskargruppen vid Göteborgs universitet. Barnet, en pojke på 49 centimeter och 3 100 gram, förlöstes med planerat kejsarsnitt på torsdagen den 25 maj. Barnet och övriga familjen mår bra, liksom donatorn. Den nyblivna mamman är i 35-årsdåldern och donatorn är en släkting. Det som utmärker fallet…

Storsatsning på innovationskluster lyfte invigning av GoCo House

25 maj, 2023

SAMVERKAN. Med applåder och guldkonfetti invigdes hjärtat i GoCo Health Innovation City, GoCo House. Samtidigt offentliggjorde Vinnova en mångmiljonsatsning på ett innovationskluster för avancerade läkemedel med bas inom det toppmoderna laboratoriet GoCo Lab som också ska etableras på området. Invigningsceremonin skedde på plats i GoCo House, i strålande sol, intill AstraZenecas Göteborgs-site. Nästan 800 inbjudna gäster bidrog till feststämningen. Som founding partner i GoCo Arena fanns en rad medarbetare från…

Rätt behandling till rätt patient med ledgångsreumatism

25 maj, 2023

BIDRAG. De flesta som drabbas av ledgångsreumatism blir hjälpta av tillgängliga läkemedel. Men det finns patienter som inte svarar på de vanliga behandlingarna. Cristina Maglio vill kunna identifiera de patienterna i ett tidigt skede så att de kan få rätt behandling från början. Dessutom vill hon utveckla nya behandlingar. Ett anslag om 2,3 miljoner kronor från Lundbergs Forskningsstiftelse går till ny teknisk utrustning som effektiviserar hennes forskningsarbete.  Ledgångsreumatism drabbar cirka…

Vårdmiljöforskare på lunchträff i riksdagen

25 maj, 2023

SAMVERKAN. Nyligen mötte representanter från forskargruppen OUT-FIT vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa bland annat riksdagsledamöter och myndighetsrepresentanter vid en lunchträff i riksdagen. Temat för lunchträffen var ”Åldersvänligt Sverige”. Lunchträffen ägde rum onsdag 24 maj i riksdagen i Stockholm. Den var ett led av initiativet ”Åldersvänligt Sverige”, där Göteborgs Stad, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Göteborgs universitet och Chalmers är aktiva deltagare. Under lunchträffen förde forskargruppen dialog om hur seniorperspektivet kan tas…

Hörandeförsamlingen röstade på Carina Mallard som ny prorektor

23 maj, 2023

UNIVERSITETSLEDNING. Prorektorkandidaten Carina Mallard fick en majoritet av hörandeförsamlingens röster vid dagens sammanträde i Vasaparken. Resultatet av omröstningen lämnas nu till universitetsstyrelsen, som fattar det slutgiltiga beslutet om vem som blir universitetets nästa prorektor. Under en timma vardera har idag prorektorkandidaterna Carina Mallard och Max Petzold frågats ut av hörandeförsamlingen. Efter överläggning gick församlingen till omröstning. I denna deltog 58 av totalt 70 ledamöter i hörandeförsamlingen. Resultatet av omröstning visade…

De fick pedagogiska ALF-medel

23 maj, 2023

PEDAGOGISK UTVECKLING. Nu är det klart vilka personer som tilldelats Pedagogiska ALF-medel mot läkarprogrammet 2023 – 2024 samt Pedagogiska ALF-medel för hälsoprofessioner 2023. Ett projekt som får medel blir en del av Torben Nordahl Amorøes kommande avhandling, med Paulin Andréll som huvudhandledare. Projektet får en halv miljon kronor av de utlysta pedagogiska ALF-medlen. Projektet undersöker hur man kan träna studenter i att bli medvetna om och hantera oväntade händelser genom…

Juan Lantero Rodriguez skrev Årets avhandling vid Sahlgrenska akademin 2022

22 maj, 2023

UTMÄRKELSE. Juan Lantero Rodriguez, numera postdoktor på Sektionen för psykiatri och neurokemi, får det fakultetsövergripande priset Årets avhandling vid Sahlgrenska akademin 2022. I sin avhandling utvecklade han flera nya biomarkörer för alzheimer och andra neurodegenerativa sjukdomar som kan mätas i blodprov. Priset ”Årets avhandling vid Sahlgrenska akademin” har delats ut sedan år 2009 och finansieras genom en donation från Dr Amt Vestbys Forsknings-Stiftelse. – Jag är glad och ärad över…

Entusiastiska efter lyckat Soapbox Science

22 maj, 2023

POPULÄRVETENSKAP. Även årets Soapbox Science event under Vetenskapsfestivalen måste beskrivas som mycket lyckat. Uppskattningsvis totalt 300 åhörare stannade till vid de korta presentationerna på Nordstan, som gavs av kvinnliga forskare vid Chalmers och Göteborgs universitet. Soapbox Science är ett brittiskt koncept, inspirerat av speakers corner i London. Eventet ges under Vetenskapsfestivalen, och innebär att kvinnliga och icke-binära forskare ger korta populära presentationer med enkel rekvisita inför vem som helst i…

Malin Lindén och Aron Onerup får Assar Gabrielssons pris 2023

22 maj, 2023

PRISER. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Malin Lindén till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Aron Onerup till pristagare i kategorin klinisk forskning. Pristagarna belönas med 100 000 kronor vardera som utbetalas till Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet som extra forskningsanslag.  Assar Gabrielssons pris delas ut för 2023 utmärkta avhandlingar i cancerforskning inom Västra Götalands län. Två pristagare utses: en inom basvetenskplaig forskning och en inom klinisk cancerforskning. –…

Motion tycks skydda mot stora hjärnblödningar

22 maj, 2023

NY STUDIE. Personer som drabbas av hjärnblödning får mätbart mindre blödningar om de motionerat regelbundet före insjuknandet. Det visar en studie vid Göteborgs universitet. Forskarna betonar vikten av fysisk aktivitet för att skydda hjärnan. Studien som publiceras i tidskriften Stroke and Vascular Neurology bygger på data om 686 personer som vårdades för hjärnblödning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg någon gång under perioden 2014-2019. Resultaten bygger på retrospektiv analys, orsakssamband kan…

Forumteater fördjupar insikter för läkarstudenter

15 maj, 2023

UTBILDNING. Ännu en kurs läkarstudenter har nu fått pröva på sin blivande yrkesroll genom forumspelet ”Klädd i vitt”. Skickliga skådespelare ger studenterna möjlighet att uppleva läkarrollen och känna på mötet med olika patienter, redan på termin 2. Forumspelet är en del av kursen Tidig yrkeskontakt (TYK), som länge drivits av ett lärarlag på Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa. Kursmomentet belyser aktuella problem kring kommunikation och bemötande i vården, framför allt…

Festligt när nya professorer installerades

15 maj, 2023

AKADEMISKA HÖGTIDER. En sorts kortfilmsfestival, så beskrev rektor Eva Wiberg professorsinstallationen den 12 maj där samtliga 49 nya professorer presenterades med en liten film. – Det är ni professorer och inspirerande lärare som gör vårt universitet till det mångfacetterade, nyfikna, roliga och ständigt nyskapande lärosäte det är, förklarade rektor i sitt hälsningstal. Klicka här för att se fler bilder av universitetets fotograf Johan Wingborg – längst ned på denna sida.…

Hannu Kankaanranta undersöker okänd astma bland vuxna

15 maj, 2023

FORSKNING. Var tionde svensk har astma, men många får inte kontroll över sin sjukdom trots medicinering. Ny forskning visar att personer med så kallad T2-låg astma inte får tillräcklig hjälp av dagens behandling och att hälften av alla astmapatienter kan tillhöra denna grupp. Hannu Kankaanranta, professor vid Institutionen för medicin, ska ta reda på mer. Allergisk astma är den mest studerade astmagruppen. Den kännetecknas en typ 2 inflammation (T2-hög astma), som…

WHO-rapport: Enkla åtgärder kan drastiskt minska förtidiga födslar

15 maj, 2023

FORSKNING SOM PÅVERKAR. Några förhållandevis enkla åtgärder inom graviditets- och nyföddhetsvård skulle drastiskt kunna minska antalet förtidigt födda barn i världen, och ge bättre förutsättningar för dem som ändå föds i förtid. Det är huvudbudskapet i en ny rapport från WHO och en rad andra internationella organisationer, där professor Bo Jacobsson vid Göteborgs universitet är en av huvudredaktörerna. Rapporten “Born too soon: decade of action on preterm birth” är en…

Ewa-Lena Bratt, ny professor i omvårdnad: ”Jag älskar att vara sjuksköterska”

12 maj, 2023

NY PROFESSOR. I dag, fredag 12 maj, på Internationella sjuksköterskedagen, installeras Ewa-Lena Bratt som professor i omvårdnad vid Göteborgs universitet. Hon är den första professorn i omvårdnad som också är sjuksköterska på Drottning Silvias barnsjukhus och banar därmed väg för kollegor. – Redan som liten var jag helt klar över att jag skulle bli barnmorska eller sjuksköterska – jag har nog inte ens funderat på något alternativ. Jag blev färdig…

Kliniska studier med barn riskerar underfinansiering

11 maj, 2023

NY STUDIE. En klinisk studie med barn som deltagare ger merkostnader som ofta saknas i den initiala budgeten. Kliniska studier med barn riskerar därmed underfinansiering, visar ny forskning. Barn är barn, också när de deltar i kliniska studier. Ibland behöver de pausa, göra något annat en stund, innan nästa moment i studien kan påbörjas. Med barn som studiedeltagare behöver dessutom fler personer involveras, ofta två vårdnadshavare, vilket också ökar tidsåtgången…

Studenter positiva till AI, men är osäkra på vad som räknas som fusk

11 maj, 2023

NY STUDIE. Studenter i Sverige är positiva till AI-verktyg som ChatGPT i studierna, men 62 procent tycker att det är fusk att använda chatbotar i samband med examination. Var gränsen för fusk går är däremot högst oklart. Det visar en enkät från Chalmers, som är först ut i Europa med en storskalig studie som undersöker studenters förhållande till artificiell intelligens inom högre utbildning.  ”Jag är rädd för AI och vad…

Cykelfix för anställda på Medicinareberget (650 kronor)

10 maj, 2023

HÅLLBAR UTVECKLING. Den 16 och 17 maj kommer företaget Mobil Cykelteknik till Medicinareberget och erbjuder cykelservice för både anställda och studenter. För studenter är det gratis, medna anställda betalar 650 kronor för tjänsten. Lämna in cykeln utanför Academicum på morgonen, hämta den nyservad och klar på eftermiddagen. Boka service egnom att mejla info@mobilcykel.se I servicen ingår: översyn avtorkning kedjan smörjs och spänns däcktryck kontrolleras och justeras justering av bromsar justering…

Lyckad mässa för exjobb inom hälsa och teknik

10 maj, 2023

HÄLSA OCH TEKNIK. Den sjätte exjobbsmässan ägde rum den 9 maj. Ett 80-tal studenter och 31 handledare samlades i Konferenscentrum Wallenberg. Studenterna kom från Sahlgrenska akademin och Naturvetenskapliga fakulteteten vid Göteborgs universitet samt från Chalmers. Handledarna kom från Göteborgs universitet, Chalmers och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Exjobbsmässan ger studenterna möjlighet att kunna arbeta sida vid sida med studenter och forskare med annan kompetens, och i vissa projekt som handleds i samarbete mellan…

Frågor om våra lokaler lyftes på Akademimöte

9 maj, 2023

FAKULTETSDIALOG. För att möta de ökande hyreskostnaderna genomför fakulteten en generell översyn av vår lokalanvändning. Samtidigt fortsätter utvecklingsarbete för att möta framtida lokalbehov. Akademimötet med fokus på fakultetens lokaler var både välbesökt och konstruktivt. Akademimötet markerade det första av ett omtag för Sahlgrenska akademins fakultetsdialog, där målet för vår ledning är att återgå till en mer levande kollegial diskussion. Det var dekan Agneta Holmängs budskap när hon inledde mötet. Informationen…

Nästa sida »

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Johan Sandberg: Human MAIT cells in health and viral disease

Hybrid meeting – in Lecture Hall Arvis Carlsson or online via Zoom.

  • Hybrid webinar 15:00-16:00, Thursday June 1st.
  • Link to Zoom webinar.
  • Sahlgrenska Academy Science Seminars – see full program in the Staff Portal.

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED MAY 23]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Akademistatistik hjälper dig med statistiken

Akademistatistik erbjuder statistisk och hälsoekonomisk expertis till forskare och doktorander som arbetar vid Sahlgrenska akademin och i Västra Götalandsregionen. Här får du råd inom alla aspekter, från projektformulering till de analyser som krävs för tidskriftspublicering.

  • Om du vill boka tid, använd deras onlinebokningssystem.
  • Mer information om Akademistatistik finns på deras hemsida.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor