Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

”En jättemöjlighet att nå studenter på Natfak och Chalmers”

13 april, 2021

TEKNIK OCH HÄLSA. Den 11 maj är det dags för exjobbsmässa, som samlar handledare och studenter från Sahlgrenska akademin, den Naturvetenskapliga fakulteten och Chalmers. Tanken med mässan är att skapa gränsöverskridande projekt. Handledare kan föreslå projekt till mässan fram till den 30 april. – Det här är en jättemöjlighet att nå studenter inom naturvetenskap och teknik som tycker det vore spännande att applicera sina kunskaper inom medicin och hälsa. Vi…

Möt Anders Björkman – med stadig hand och blick för de små detaljerna

13 april, 2021

FOLK. Du råkar skära av en nerv i handen när du klyver din avokado – det är väl inte så farligt, nerverna växer väl ihop av sig själv? Men nervskador som drabbar händerna är luriga och kan göra att en aktiv 30-åring förlorar jobbet. Susanne Ljungman Westergren, kommunikatör på institutionen för kliniska vetenskaper, har intervjuat Anders Björkman, nybliven professor i handkirurgi. Anders Björkman blev professor i handkirurgi i augusti 2020…

Sahlgrenska akademin i programöversyn för Sahlgrenska Life hus 2 och 3

13 april, 2021

CAMPUS MEDICINAREBERGET. Just nu pågår en programöversyn av de delar av Sahlgrenska Life hus 2 och 3 som universitetet kommer att vara förstahandshyresgäst i. Samtidigt arbetar Västra Götalandsregionen, VGR, vidare med hus 1 och Göteborgs stad tar nya steg mot fastställandet av detaljplanen. Arbetet med programöversynen för hus 2 och 3 leds av en styrgrupp i universitetets regi. Dekan är ordförande. Prefekter från samtliga institutioner och vicedekanerna för utbildning och…

Bygginformation Medicinareberget: Natrium – fasaden på entréplan nu synlig

12 april, 2021

BYGGINFORMATION. Akademiliv ger här information om byggnation av Natrium på Medicinareberget, samt förberedelser för satsningen på Sahlgrenska Life. Informationen gäller perioden vecka 15 – 18 (12 april – 7 maj). Projekten sammanfattas i en powerpointpresentation som uppdateras några gånger per år. Den är avsedd att användas i möten med medarbetare och nås via en sida på Medarbetarportalen. Se den uppdaterade presentationen i Medarbetarportalen: https://medarbetarportalen.gu.se/sahlgrenskaakademin/byggprojektmedicinareberget Via denna samma länk till Medarbetarportalen…

Ökad hjärtsvikt och stroke hos män före 40 

8 april, 2021

NY STUDIE. Hjärtsvikt och stroke är ovanliga diagnoser bland yngre, men de ökar nu tydligt hos män som ännu inte fyllt 40, visar en studie från Göteborgs universitet. Forskarna ser en koppling till fetma och dålig kondition i övre tonåren.  Den aktuella studien, publicerad i Journal of Internal Medicine, omfattar data om 1 258 432 män som mönstrade för militärtjänstgöring i Sverige under åren 1971-1995. Snittåldern vid mönstring var 18,3 år.  Uppgifterna om männens vikt, längd och fysiska kondition vid mönstring samkördes med data…

Ingmar Skoog är Årets senior

7 april, 2021

UTMÄRKELSE. Professor Ingmar Skoog har röstats fram till Årets senior. Utmärkelsen delas ut av tidningen Senioren, och ska gå till någon som medverkat till att förändra bilden av seniorer eller varit en bra förebild. Ingemar Skoog har varit starkt kritisk till samhällets agerande gentemot äldre under pandemin, och framförde tidigt att myndigheter borde lyssna mer på evidens och äldreforskares expertis. Senioren är medlemstidning för SPF Seniorerna, som är en av…

Kostnaden för livmodertransplantation beräknad 

7 april, 2021

NY STUDIE. Den uppmärksammade svenska forskningen kring livmodertransplantationer har tagit ett nytt steg – på området hälsoekonomi. För första gången finns nu en vetenskaplig kostnadsberäkning på genomförd behandling.   Den aktuella forskningen utgår från de nio livmodertransplantationer, med levande donatorer, som genomfördes 2013 under ledning av Mats Brännström, professor i obstetrik och gynekologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.  Transplantationerna gjordes inom ramen för världens första systematiska…

Kejsarsnittföddas tarmmikrobiota kommer i kapp 

1 april, 2021

NY STUDIE. Barn som föds med kejsarsnitt har en torftigare uppsättning bakterier i tarmen, men vid 3-5 års ålder är de i stort sett i kapp sina jämnåriga. Det framgår av en studie som också visar att det tar påfallande lång tid att etablera en mogen tarmmikrobiota.  Ansvarig för forskningen är Fredrik Bäckhed, professor i molekylärmedicin vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Studien som publiceras i tidskriften Cell Host & Microbe har genomförts i samarbete med Hallands sjukhus Halmstad.  Forskarna har tidigare påvisat att sammansättningen av barns tarmmikrobiota påverkas…

Med proteiner som nycklar till SARS-CoV-2 – så har vi lärt oss mer om viruset

30 mars, 2021

FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Under den pågående covid-19-pandemin har förståelsen för virusets proteiner varit en central del i forskningen om SARS-CoV-2, eftersom det är genom proteinkontakter som viruset invaderar människans celler. På flera universitet i Sverige finns faciliteter som producerar proteiner för olika forskningsprojekt och som ingår i nätverket Protein Produktion Sverige – Göteborgs universitet genom MPE Core facilties. Nätverket Protein Produktion Sverige (PPS) har genom sitt nationella samarbete bidragit med unik…

Vetenskapsfestivalen närmar sig – Akademiliv listar några höjdpunkter ur programmet

30 mars, 2021

SAMVERKAN. Årets Vetenskapsfestival sker helt digitalt mellan den 12 och den 18 april. Akademiliv har valt ut några av årets höjdpunkter. Internationella Vetenskapsfestivalen Göteborg hålls i år för tjugofemte året i rad. Den är ett av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang och Sveriges enda i sitt slag. Det öppna programmet omfattar i år 86 punkter, och flera forskare från Sahlgrenska akademin deltar. PROGRAMPUNKTER I URVAL: 14 april, 20:00 Level up for…

Engineering Health – ett digitalt smörgåsbord med ny teknik för hälsa

30 mars, 2021

​KONFERENS. Kost och tarmhälsa, antibiotikaresistens, handtransplantation, smarta textilier, 3D-printing, digital hälsa och VR för psykosbehandling. Under två dagar erbjuder konferensen Engineering Health ett digitalt smörgåsbord, fyllt av tekniska lösningar för vård och hälsa. Snart, den 13-14 april, är det dags för Engineering Health igen. Denna gång arrangeras konferensen av Chalmers, i samarbete med Sahlgrenska akademin och den Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet, samt Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Seminarierna ges på engelska, och…

Cancerfonden finansierar två sexåriga forskartjänster vid Sahlgrenska akademin

29 mars, 2021

  BIDRAG. Emma Hansson, adjungerad professor i plastikkirurgi, och George Birchenough, biträdande universitetslektor i molekylär medicin, får Senior respektive Junior Investigator Award från Cancerfonden, vilket ger dem finansiering under sex års tid. Denna ansökningsomgång fördelade Cancerfonden totalt 115 miljoner kronor till forskartjänster, varav 14,2 miljoner delas ut till forskare vid Göteborgs universitet. Bättre rekonstruktion efter bröstcancer Emma Hansson, adjungerad professor och överläkare i plastikkirurgi, har beviljats en Senior Clinical Investigator…

Ingen ökning av tjock- eller ändtarmscancer efter fetmakirurgi 

26 mars, 2021

NY STUDIE. Risken för tjock- eller ändtarmscancer ökar inte efter fetmakirurgi, visar en studie från Göteborgs universitet. Resultaten väntas få betydelse för personer som överväger att genomgå fetmakirurgi.  Fetma är en känd riskfaktor för flera cancerformer, däribland kolorektalcancer, alltså cancer i tjock- eller ändtarm. Det är sedan tidigare känt att den totala cancerrisken minskar för patienter med fetma om de genomgår fetmakirurgi, så kallad bariatrisk kirurgi.  Beträffande just kolorektalcancer har det dock kommit studier som visat på ökad risk efter bariatrisk kirurgi,…

Bättre återhämtning för vältränade efter kirurgi

25 mars, 2021

AVHANDLING. Personer som regelbundet är fysiskt aktiva återhämtar sig bättre efter kirurgi för tjock- eller ändtarmscancer. Att börja träna först när diagnosen är ett faktum hade dock ingen effekt på återhämtningen, visar en avhandling vid Göteborg universitet.  I arbete med sin avhandling har Aron Onerup, disputerad inom kirurgi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och ST-läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, genomfört en observationsstudie av 115 patienter diagnosticerade med tjock- eller ändtarmscancer.  De deltagare som varit…

Nationellt forskningsprogram om effekter av covidvaccin – två delprojekt vid Göteborgs universitet

23 mars, 2021

KAMPEN MOT COVID. Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse satsar nu totalt 53 miljoner på ett nationellt forskningsprogram för att studera effekterna av Covid-19-vaccin. Av de tio delprojekt som finansieras drivs två av forskare vid Göteborgs universitet. Anna Lundgren samordnar ett projekt om immunsvar efter vaccination hos personer som tidigare varit infekterade med Covid-19, som inte smittats samt  individer med nedsatt immunförsvar. Fredrik Nyberg leder en registerbaserad studie, där många faktorer…

Maria Bäck får nyinstiftat preventionsanslag

23 mars, 2021

BIDRAG. Det finns stark evidens för hälsovinsterna med strukturerad fysisk träning inom hjärtrehabilitering efter hjärtinfarkt. Trots det deltar endast 19 procent av patienterna i sjukhusens program. – Det är en mycket låg siffra. Nu under pandemin har situationen blivit ännu värre då i princip all träning på sjukhus är inställd, säger docent och fysioterapeut Maria Bäck – första mottagaren av Hjärt-Lungfondens nyinstiftade och 6 miljoner kronor stora preventionsanslag. I det…

AI kan upptäcka sekundär stroke efter hjärnblödning

23 mars, 2021

AI-NYTT. I framtiden kan kanske komplikationer efter pulsåderbråcksblödning i hjärnan begränsas eller hotande stroke undvikas, genom ett nytt vårdsystem som varnar om patienter börjat utveckla tecken på syrebrist i hjärnan. I ett samarbete mellan medicin och teknik i Göteborg använder forskare maskininlärning och AI för att hitta användbara markörer i de signaler som redan idag samlas in på neurointensivvården. Helena Odenstedt Hergès är docent och adjungerad universitetslektor i anestesiologi och…

Möt Ali Harandi – en av Göteborgs universitets vaccinexperter

23 mars, 2021

FOLK. Flera nya varianter av coronaviruset väcker uppmärksamhet, och många frågar sig nu hur länge de tillgängliga vaccinen kommer att skydda tillräckligt bra. Ali Harandi, aktuell vaccinexpert vid Göteborgs universitet, studerar tillsammans med kollegor nya sätt att skilja på antikroppar mot olika virusvarianter och mot covidvacciner. Sedan covid-19-pandmin kom igång i Sverige har Ali Harandi klivit fram som en av Göteborgs universitets experter inom vaccinområdet. Han tycker att det är…

Dags att nominera en internationell student till årets Global Swede Ceremony

22 mars, 2021

INTERNATIONALISERING. Samtliga institutioner vid Göteborgs universitet bjuds in att nominera en utmärkt internationell student senast onsdag den 31 mars. Bland inkomna nomineringar väljs sedan en student ut att representera Göteborgs universitet vid en ceremoni som Svenska institutet (SI) och Utrikesdepartementet arrangerar den 28 maj.  På grund av den pågående pandemin så kommer årets ceremoni att äga rum digitalt via Zoom. Mer information om tillvägagångssätt för ceremonin att delas med den…

Nominera till Sahlgrenska akademins pedagogiska pris 2021 – senast den 13 maj

22 mars, 2021

NOMINERA. Har du lärare i din närhet som utvecklat och genomfört en framgångsrik och innovativ pedagogisk idé i undervisningen? Eller en eller flera lärare som under många år utfört en synnerligen uppskattad och framgångsrik lärargärning? Då är det dags att nominera hen till Sahlgrenska akademins pedagogiska pris. Du kan nominera till den 13 maj. Här kan du läsa utlysningen av utlysa Sahlgrenska akademins pedagogiska pris 2021: https://gubox.box.com/s/eoxdq7uvncjahl4vocu7erq3s5bnq71n Nomineringar med utförlig…

Nästa sida »

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Julia Morud Lekholm: Learning and complex behaviours using 302 neurons

  • Webinar 15:00-16:00, Thursday April 15.
  • Link to Zoom webinar.

Anmäl dig till seminariet om etik för forskning på människa

  • Föreläsare: Mats Johansson, universitetslektor, medicinsk etik, Lunds universitet.
  • Anmälan krävs. Använd denna länk: https://gu-se.zoom.us/webinar/register/WN_UInb-nEnT42-3-JpTlKktw

FORSKNINGSETIK I AKADEMIN – ÖPPET FAKULTETSMÖTE är en seminarieserie på initiativ av Rådet för forskningsetik. Seminariet ges på svenska, och vänder sig till alla anställda och studenter, samt personer med annan anknytning till Sahlgrenska akademin.

WCMTM Seminar Series: Patient Care

Presenting Group: Helena Filipsson, Martin Dalin, Anders Rosengren

Forskarsnabben – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Universitetets coronarelaterade information på medarbetarportalen

Här hittar du uppdaterad information om hur universitetet hanterar konsekvenser av covid-19.

Distansundervisning – inspiration och stöd genom webbinarier med PIL-enheten

Det finns många chanser att delta i zoom-webbinarier om distansundervisning. De listas i högerspalten på PIL-enhetens web.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café & restaurang Anatomen (tillfälligt stängd)

Mersmak på Sahlgrenska

Lunchen.nu

Lyktan lunchservering

Lustgården på Änggårdsbacken (tillfälligt stängd)

Café Anne Dahl (tillfälligt stängd)

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström Claessen är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen