AVHANDLING. 70 procent av patienterna som genomgått operation på grund av kronisk nästäppa är nöjda. Men operationen genomförs betydligt oftare på manliga patienter. Det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet, genomförd på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. ”Kanske är det så att kvinnor inte söker hjälp för sin nästäppa i lika stor utsträckning som män”, säger Johan Hellgren, professor och överläkare. Problem med nästäppa kan påverka livskvalitén på olika sätt. Bland annat…
17 forskare i Göteborg fick forskningsmedel från Reumatikerförbundet
BIDRAG. 17 forskare vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset får totalt 2 160 000 kronor i forskningsmedel från Reumatikerförbundet. En av forskarna vid Göteborgs universitet som får medel är Inger Gjertsson, professor i internmedicin och reumatologi. Hon får 260 000 kronor till sitt projekt som ska bidra till individualiserad behandling vid reumatoid artrit, eller ledgångsreumatism som sjukdomen också ofta kallas. I forskningsprogrammet studerar gruppen autoantikroppar mot proteiner som är relaterade…
Halverad användning av urinvägsantibiotika hos äldre
NY STUDIE. Ett beslutsverktyg för vårdpersonal har visat sig kunna halvera användningen av urinvägsantibiotika hos äldre med bibehållen säkerhet. Det visar en internationell studie där forskare vid Göteborgs universitet medverkar. Studien som publiceras i den vetenskapliga tidskriften The BMJ omfattar totalt 1 041 äldre sköra personer på 38 äldreboenden i Nederländerna, Norge, Polen och Sverige. För den svenska delen med 207 deltagare svarar en grupp forskare på Göteborgs universitet och…
Handelshögskolan och Sahlgrenska akademin invigde gemensamt centrum
INVIGNING. Centre for Health Governance är Handelshögskolans och Sahlgrenska akademins gemensamma satsning för att skapa ny kunskap och nya lösningar för framtidens vård. Den 14 mars invigdes centrat, som redan hunnit få stora anslag, starta forskningsprojekt och samla intresserade till en seminarieserie. Handelshögskolans dekan Per Cramér var en av invigningstalarna. I sitt anförande lyfte han att inrättandet av Centre for Health Governance (CHG) har varit en lång resa, som började…
Ny studie ska öka kunskapen om Alzheimers sjukdom hos personer med Downs syndrom
JÄMLIK VÅRD. Nio av tio personer med Downs syndrom utvecklar Alzheimers sjukdom, ofta redan i medelåldern. Nu inleder Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Göteborgs universitet en studie som ska förbättra vården för patienterna genom ökad kunskap och bättre förutsättningar till korrekt diagnos och behandling. – Det finns en risk att personer med Downs syndrom inte får samma tillgång till demensutredningar och att utredningarna inte heller är tillräckligt väl anpassade till den här…
Effektiv behandling vid ovanlig men dödlig cancerform
NY STUDIE. En speciell kirurgisk behandling har visat sig ge mycket god effekt för patienter med ögonmelanom som spridit sig till levern. Resultaten presenteras av forskare vid Göteborgs universitet. Behandlingen innebär att levern sköljs med stora mängder cellgifter, utan biverkningar för resten av kroppen. Ögonmelanom (uvealt melanom) är en ovanligare form av malignt melanom, som inte startar i hudens pigmentceller, utan i ögat. I Sverige diagnostiseras omkring 80 personer per…
Läkemedel i kombination med livsstilsförändringar tycks positivt vid prediabetes
NY STUDIE. En intensiv behandling som kombinerar läkemedel med livsstilsförändringar kan eventuellt motverka flera negativa sjukdomsprocesser för personer med prediabetes. De försiktigt positiva resultaten kommer från ett europeiskt forskningssamarbete, där professor Marcus Lind medverkat. Studiens resultat, publiceras av tidskriften Journal of Clinical Medicine. Resultaten gläntar på dörren till en ny möjlighet att fördröja utvecklingen av diabetes typ 2. Det är den första studien som kombinerar intensiva livsstilsinterventioner och läkemedel vid…
Regeringen tillsätter utredning om ALF-avtalet
UTREDNING. Konkurrenskraftig klinisk forskning är ett av målen för regeringen när de nu ger en utredare uppdrag att utreda ALF-avtalet. Utredaren, professor Bertil Lindahl vid Uppsala universitet, ska redovisa resultatet av sitt uppdrag inom ett år. Landskapet för både klinisk forskning och svensk sjukvård har förändrats under de senaste åren. Regeringskansliet har tillsatt en utredare som ska biträda Utbildningsdepartementet med att ta fram ett underlag inför en omförhandling av ALF-avtalet…
Njurforskning uppmärksammades med samtal på Kungliga Slottet
SAMVERKAN. Professor Jenny Nyström var en av fyra njurforskare som nyligen bjöds in till Kungliga Slottet, där Prins Daniel fick ta del av nya forskningsrön inom njurmedicin och transplantationsforskning. Samtalet handlade bland annat vikten av både grundforskning och samverkan. Samtalet på slottet ägde rum den 14 mars, aktualiserat av World Kidney Day, som ägde rum några dagar tidigare. Dagen är en global kampanj för att öka medvetenheten och höja kunskapen…
Viktigt att beakta sociala och socioekonomiska aspekter i behandling av epilepsi
AVHANDLING. Epilepsi är en grupp diagnoser av störningar i hjärnan som ger återkommande epileptiska anfall. Anfallen kan bestå av exempelvis medvetandepåverkan, ryckningar i armar och ben eller andra neurologiska symtom och orsakas av övergående elektriska urladdningar i hjärnans nervceller. Nu visar en avhandling av vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa att det finns socioekonomiska skillnader inom både behandling och mående när det gäller epilepsi. Klara Andersson är ST-läkare i neurologi…
För alla forskare – webbaserad utbildning om forskningsetik
FORSKNINGSETIK. De sju medicinska fakulteterna i landet har gemensamt tagit fram en webbaserad utbildning om forskningsetik på engelska. Utbildningen, som heter Research Ethics for Researchers in Medicine, består av korta filmade föreläsningar, skriftligt studiematerial och självrättande prov. Utbildningen har provkörts under 2022 och är från och med vårterminen 2023 tillgänglig i uppdaterad version. Den vänder sig till forskare och andra som är knutna till Sahlgrenska akademin. Utbildningen består av sju…
Även lite alkohol kan vara skadligt för blodtryck och hjärta
FORSKNINGSRAPPORT. En ny rapport av en internationell forskargrupp om alkoholens betydelse för högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom visar på enbart negativa effekter av alkoholkonsumtion på ischemisk hjärtsjukdom, stroke och andra hjärt-kärlsjukdomar. När det gäller risken för högt blodtryck, finns det ingen säker alkoholkonsumtionsnivå som ger skyddande effekt på lång sikt. Alkohol höjer blodtrycket, särskilt vid stora mängder, några timmar eller dagar efter att man druckit. När man dricker alkohol förstärks mekanismer,…
Val av dekan och prodekan – nu kan du nominera kandidater
DEKANVAL. Sahlgrenska akademins valberedning bjuder nu in alla anställda att nominera kandidater till uppdragen som dekan och prodekan för mandatperioden 2024-2029. Nominera senast den 15 april, 2023. Kravprofil hittar du längst ned på denna sida. Den 31 december 2023 upphör Agneta Holmängs och Henrik Hagbergs nuvarande mandatperiod som dekan respektive prodekan vid Sahlgrenska akademin. Falkultetstyrelsen har givit Sahlgrenska akademins valberedning uppdraget att i samråd med rektor påbörja beredningsprocessen att utse…
Christopher Gillberg och Svenny Kopp prisas för artikel om adhd hos kvinnor
UTMÄRKELSE. Christopher Gillberg och Svenny Kopp, båda knutna till Gillbergcentrum vid Göteborgs universitet, har tagit emot priset för 2022 års bästa översiktsartikel i Läkartidningen. Den prisade artikeln beskriver symtom, diagnostik och förlopp vid adhd hos flickor och kvinnor. Artikeln är tänkt att läsas av läkare som möter, utreder, diagnostiserar och behandlar barn och vuxna med adhd: barn- och ungdomspsykiatriker, vuxenpsykiatriker, skolläkare och distriktsläkare. Författarna Svenny Kopp och Christopher Gillberg vill…
Nominera till Sahlgrenska akademins pedagogiska pris 2023 – senast den 5 maj
NOMINERA. Har du lärare i din närhet som utvecklat och genomfört en framgångsrik och innovativ pedagogisk idé i undervisningen? Eller en eller flera lärare som under många år utfört en synnerligen uppskattad och framgångsrik lärargärning? Då är det dags att nominera hen till Sahlgrenska akademins pedagogiska pris. Du kan nominera till den 5 maj. Här kan du läsa utlysningen av utlysa Sahlgrenska akademins pedagogiska pris 2023. Nomineringar med utförlig motivering…
Lyckad dag för forskning i primär och nära vård
SAMVERKAN. För första gången ordnade Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa vid Göteborgs universitet och Regionhälsans FoUUI-organisation en gemensam dag för forskare inom primärvård och nära vård. Dagen anordnades i Geovetarcentrum, som med stor sannolikhet blir nya gemensamma lokaler för både universitet och region under nästa år. Dagen inleddes med fika, där jag träffade en av alla doktorander som samlades under forskningsdagen: Gabor Szalo. Han är specialistläkare inom både allmänmedicin och…
Nytt avsnitt av Akademilivs podcast – Christopher Gillberg varnar för överdiagnostisering av autism
PODCAST. Minska diagnostiseringen av autism – och sluta kalla adhd och autism för funktionsnedsättningar. Det är budskap från Christopher Gillberg, professor och ledande expert på området, i en podcast från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Här kan du höra podden med Christopher Gillberg (41 minuter): https://soundcloud.com/sahlgrenskaakademin/christopher-gillberg-om-utvecklingen-for-boktstavsdiagnoser Intervjuar gör Elin Lindström och Margareta Gustafsson Kubista, Kommunikationsavdelningen på Sahlgrenska akademins kansli.
Jan Lötvall prisas för upptäckt om cellers kommunikation
PRIS. Jan Lötvall, professor vid Göteborgs universitet, får som första svensk Lipid Science Award, som är ett personligt pris på 500 000 kronor från Kåre Larsson och Gunnar Sandbergs forskningsstiftelse. Jan Lötvalls grupp har kunnat visa att små bubblor (så kallade exosomer) som sänds ut av celler i kroppen innehåller RNA-molekyler, en upptäckt som kan leda till helt nya behandlingar för både cancer och bakterieinfektioner. – Det är ett…
Ny ledarduo för Institutionen för kliniska vetenskaper
UPPDRAG. Sedan början av året är Jovanna Dahlgren ny prefekt för Institutionen för kliniska vetenskaper, med gott stöd av Lars Ny som nyutsedd proprefekt. Tre aktuella utmaningar för dem och institutionen är krocken mellan det gamla och det nya läkarprogrammet, datalagring och lokaler. Den institution Jovanna och Lars nu ska leda har ett brett spann i verksamheten, både när det gäller ämnesområden och lokalisering. – Det är en styrka…
Demens tyngsta riskfaktorn för covid på äldreboenden
NY STUDIE. Demens utgjorde den tyngsta riskfaktorn för covid-19 bland individer som bodde på svenska äldreboenden under pandemiåret 2020. Den förhöjda risken gällde både insjuknande, och att dö med covid-19. Det visar en studie från Göteborgs universitet. Syftet med studien, publicerad i den vetenskapliga tidskriften The American Journal of Geriatric Psychiatry, var att analysera riskfaktorer för att drabbas av covid-19-infektion, och att dö med sjukdomen, för personer som bor på…