HÅLLBAR UTVECKLING. Från och med den 10 september kommer du kunna köpa med dig gårdagens överblivna mat från Restaurang Lyktan till rabatterat pris. Satsningen görs med medel från GU:s klimatfond, med syftet att minska matsvinnet.
Varje dag lagas cirka 450 portioner mat på Restaurang Lyktan och Konferenscentrum Wallenberg. Uppemot tio procent av dessa rätter blir inte sålda, och varje år komposteras eller slängs mellan 6000 och 10 000 portioner. För att kunna ta tillvara på den överblivna maten ansökte Henriette Philipson tillsammans med Johan Ehrnberg om medel ur GU:s klimatfond, för att gårdagens mat ska kunna säljas till reducerat pris.
Öppnar 07:30
Klimatfonden gav projektet 93 000 kronor för inköp av en livsmedelsförseglingsmaskin och en kyldisk, för att maten ska kunna paketeras och förvaras korrekt. Innehållet i matlådorna kommer att variera, eftersom den kan komma från en finare middag, en konferenslunch eller en buffé. Anställda och studenter vid Göteborgs universitet kan köpa gårdagens matlådor i receptionen på konferenscentrum Wallenberg från klockan 07:30 fram till stängning, så långt matlådorna räcker. Priset är kraftigt rabatterat, och beror på vilka råvaror lådan innehåller. Betalning sker med Swish.
God och näringsrik mat
– Den överblivna maten är både god och näringsrik. Maten är lagad från grunden av råvaror som är närproducerade, ekologiska eller säsongsanpassade. Det är fin mat, även dagen efter den lagats, säger Henriette Philipson, som är programansvarig för dietistprogrammet och ledamot i Sahlgrenska akademins miljöråd.
Restaurang Lyktan och Konferenscentrum Wallenberg är en del av Göteborgs universitets mötesservice. Restaurangen besöks av cirka 70 000 personer varje år.
– Genom projektet vill vi samtidigt utbilda restaurangens gäster om matsvinnet och dess betydelse för miljön och vårt klimat, genom att både i ord och i handling visa hur och vad man kan göra för att minska sin klimatpåverkan. Vi är övertygade om att vi kan påverka hur våra gäster hanterar sitt matsvinn även i hemmet och att vi dessutom kan vara ett positivt exempel för andra restauranger, säger Johan Ehrnberg.
Johan Ehrnberg är kökssamordnare på Mötesservice och restaurang Lyktan. Han berättar att detta inte är första gången som restaurangen tagit initiativ för att rädda god och fullt ätbar mat från att bli kasserad:
– För en tid sedan kontaktade vi vår leverantör av frukt och grönt Aroma, och erbjöd oss köpa upp varor som de annars skulle slänga. Det senaste halvåret har vi på så vis räddat två ton mat, bland annat hjortron, apelsiner och blomkål, som hade lite mindre skönhetsfel men som gick utmärkt att bereda och servera.
Utsläpp av växthusgaser
Produktionen av den mängd mat som slängs varje år i Sverige motsvarar utsläpp på omkring två miljoner ton koldioxid, vilket enligt Naturvårdsverket motsvarar cirka tre procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige. Livsmedelsverket har därför fått i uppdrag att i samarbete med Naturvårdsverket och Jordbruksverket arbeta för ett minskat matsvinn i Sverige.
– Vi svenskar slänger i genomsnitt 28 kilo mat per person och år. Det är få som är medvetna om att det är så många kilo och vad det betyder för miljön, säger Henriette Philipson.
Projektet kommer att utvärderas och förfinas årligen.
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM