Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Gårdagens mat blir prisvärd matlåda på Lyktan – med start 10 september

6 september, 2019

HÅLLBAR UTVECKLING. Från och med den 10 september kommer du kunna köpa med dig gårdagens överblivna mat från Restaurang Lyktan till rabatterat pris. Satsningen görs med medel från GU:s klimatfond, med syftet att minska matsvinnet.

Varje dag lagas cirka 450 portioner mat på Restaurang Lyktan och Konferenscentrum Wallenberg. Uppemot tio procent av dessa rätter blir inte sålda, och varje år  komposteras eller slängs mellan 6000 och 10 000 portioner. För att kunna ta tillvara på den överblivna maten ansökte Henriette Philipson tillsammans med Johan Ehrnberg om medel ur GU:s klimatfond, för att gårdagens mat ska kunna säljas till reducerat pris.

Öppnar 07:30

Klimatfonden gav projektet 93 000 kronor för inköp av en livsmedelsförseglingsmaskin och en kyldisk, för att maten ska kunna paketeras och förvaras korrekt. Innehållet i matlådorna kommer att variera, eftersom den kan komma från en finare middag, en konferenslunch eller en buffé. Anställda och studenter vid Göteborgs universitet kan köpa gårdagens matlådor i receptionen på konferenscentrum Wallenberg från klockan 07:30 fram till stängning, så långt matlådorna räcker. Priset är kraftigt rabatterat, och  beror på vilka råvaror lådan innehåller. Betalning sker med Swish.

Henriette Philipson.

God och näringsrik mat

– Den överblivna maten är både god och näringsrik. Maten är lagad från grunden av råvaror som är närproducerade, ekologiska eller säsongsanpassade. Det är fin mat, även dagen efter den lagats, säger Henriette Philipson, som är programansvarig för dietistprogrammet och ledamot i Sahlgrenska akademins miljöråd.

Johan Ehrnberg.

Restaurang Lyktan och Konferenscentrum Wallenberg är en del av Göteborgs universitets mötesservice. Restaurangen besöks av cirka 70 000 personer varje år.
– Genom projektet vill vi samtidigt utbilda restaurangens gäster om matsvinnet och dess betydelse för miljön och vårt klimat, genom att både i ord och i handling visa hur och vad man kan göra för att minska sin klimatpåverkan. Vi är övertygade om att vi kan påverka hur våra gäster hanterar sitt matsvinn även i hemmet och att vi dessutom kan vara ett positivt exempel för andra restauranger, säger Johan Ehrnberg.

Johan Ehrnberg är kökssamordnare på Mötesservice och restaurang Lyktan. Han berättar att detta inte är första gången som restaurangen tagit initiativ för att rädda god och fullt ätbar mat från att bli kasserad:
– För en tid sedan kontaktade vi vår leverantör av frukt och grönt Aroma, och erbjöd oss köpa upp varor som de annars skulle slänga. Det senaste halvåret har vi på så vis räddat två ton mat, bland annat hjortron, apelsiner och blomkål, som hade lite mindre skönhetsfel men som gick utmärkt att bereda och servera.

Utsläpp av växthusgaser

Produktionen av den mängd mat som slängs varje år i Sverige motsvarar utsläpp på omkring två miljoner ton koldioxid, vilket enligt Naturvårdsverket motsvarar cirka tre procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige. Livsmedelsverket har därför fått i uppdrag att i samarbete med Naturvårdsverket och Jordbruksverket arbeta för ett minskat matsvinn i Sverige.
– Vi svenskar slänger i genomsnitt 28 kilo mat per person och år. Det är få som är medvetna om att det är så många kilo och vad det betyder för miljön, säger Henriette Philipson.

Projektet kommer att utvärderas och förfinas årligen.

TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: GU:s interna klimatfond, Hållbar utveckling, klimat, Konferenscentrum Wallenberg, lunch, miljörådet, Mötesservice, Restaurang Lyktan

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor