PRIS. Kristina Johansson har utsetts till årets mottagare av Svenska föreningen för allergologis stora stipendium. Hon får priset för sin innovativa translationella forskning om molekylära mekanismer i immunförsvaret som ligger till grund för astma och allergi.
– Det kändes otroligt roligt att få denna fina utmärkelse! Jag blev väldigt förvånad när jag fick beskedet då priset tidigare år har gått till mer välkända och seniora forskare inom astma och allergiforskning i Sverige. Jag känner att jag är i gott sällskap, säger hon.
Kan ge banbrytande kunskap
Kristina Johansson leder en translationell forskargrupp vid Krefting Research Centre, som fokuserar på mekanismer kopplat till obstruktivitet och slemproblematik, som är vanligt förekommande vid obstruktiva lungsjukdomar som astma och KOL.
Med hjälp av experimentella studier på musmodeller och epitelceller ska hennes forskargrupp kartlägga hur inflammation och slemproduktion regleras med hjälp av genreglerande mikroRNA. SFFA bedömer att hennes projekt har stor potential att ge banbrytande ny kunskap om underliggande mekanismer vid svår astma och luftvägssjukdom.
Kristina Johansson har ett stort intresse för mikroRNA. Som doktorand fick hon 2017 ett prestigefyllt pris på världens största allergologimöte (EAACI-Allergopharma Award) för en studie som visade att ett specifikt mikroRNA är viktigt för funktionen hos ILC2-celler, en typ av immuncell som driver allergisk inflammation.
Återvände efter postdoc i USA
Efter sin disputation gjorde hon postdokstudier vid University of California i San Francisco hos forskningsledarna Mark Ansel och Prescott Woodruff, som är pionjärer inom mikroRNA och astmaforskning. 2021 återvände hon till Göteborgs universitet och anslöt sig till de Mucinbiologiska forskargrupperna. Där påbörjade hon arbetet med att formulera ett självständigt forskningsprogram, söka anslag och genererat nya preliminärdata till sina fortsatta studier.
I september 2023 anställdes hon som biträdande universitetslektor vid Krefting Research Centre, där hon nu är i full färd med att etablera en egen forskargrupp.
– Det är en väldigt spännande resa! Just nu är jag i processen att rekrytera medlemmar och fylla alla funktioner som behövs, så vi kan sätta i gång med fler experiment i labbet. Jag skriver också fondansökningar, arbetar på manuskript, gör experiment, och handleder en student, berättar hon.
En stimulerande forskningsmiljö
Kristina Johansson vill även undersöka hur slem i våra luftvägar interagerar med immunförsvaret i lungan, närmare bestämt om sammansättningen av slem (muciner och andra protein) påverkar lungans immunförsvar mot luftburna allergener.
– Slemproblematik i luftvägarna är generellt sett understuderat. Jag har en fantastisk utgångspunkt i samarbetet med de Mucinbiologiska forskargrupperna. Det är en stor grupp experter med mångårig kunskap kring muciner i tarm och lunga. Samtidigt har jag förmånen att kombinera det med expertkunskap inom astma och allergi vid Krefting Research Centre, där studier av molekylära mekanismer kombineras med unika kliniska data och astmaepidemiologi. Det är en väldigt stimulerande och inspirerande och miljö att arbeta i, säger hon.
Hon tycker också att Göteborgs universitet har en stor styrka i den kunskap som finns lokalt inom RNA-biologi. Framöver hoppas hon samarbeta med Aishe Sarshads labb och att deras avancerade tekniker för kartläggning av RNA-bindning ska bidra till ny och viktig information om hur mikroRNA och andra RNA reglerar kritiska funktioner i luftvägsceller.
AV: KARIN ALLANDER