PRIS. Kristina Johansson, doktorand vid Krefting Research Centre, fick nyligen EAACI-Allergopharma Award 2017 – som den yngsta pristagaren hittills. Hon fick priset för en studie som visade att ett specifikt mikroRNA är viktigt för funktionen hos en nyupptäckt immuncell som driver allergisk inflammation.
Priset ges som ett erkännande för en vetenskaplig prestation inom allergiområdet, för att uppmuntra juniora forskare i Europa.
– Priset betyder oerhört mycket för mig, säger Kristina Johansson.
Hon fortsätter:
– Jag känner väldigt starkt för min forskning och vill fortsätta studera astma och allergi med målsättningen att i framtiden ha min egen forskargrupp. Att få denna utmärkelse håller drömmen vid liv!
Disputerar i maj
Hon fick priset i mitten av juni, på den årliga konferensen för European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI). Mötet, som i år hölls i Helsingfors, drog över 8000 deltagare, vilket gör det till världens största allergologimöte. EAACI lägger mycket fokus på yngre forskare, och Kristina har presenterat sin forskning där varje år sedan hon blev doktorand.
– EAACI arrangerar många mindre möten avsedda specifikt för juniorer under 36 år, där etablerade och framgångsrika forskare bjuds in att tala och nätverka. EAACI har gett mig mycket motivation, feedback och ett eget nätverk utöver min handledares kontakter, berättar Kristina Johansson.
Sedan 2014 är hon doktorand i Madeleine Rådingers grupp på Krefting Research Centre, där hon studerar molekylära mekanismer i immunförvaret som ligger till grund för astma och allergi. Hennes doktorsavhandling, som hon ska försvara i maj nästa år, handlar om den viktiga roll mikroRNA spelar i dessa sjukdomar.
– Krefting Research Centre är en väldigt spännande forskningsmiljö med många duktiga forskare och klinisk personal. För mig som doktorand är jag oerhört tacksam över alla individer som donerar luftvägsprover till våra studier, säger Kristina, och tillägger att även möss är viktiga som sjukdomsmodeller för forskningen:
– I mössen kan vi detaljstudera viktiga faktorer i immunförsvaret som krävs för att en allergisk inflammation ska uppstå. Vi tror nämligen att små molekyler som kallas mikroRNA kan lära oss hur vi stoppar dessa skadliga processer.
Här kan du läsa studien som Kristina Johansson nu prisats för: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091674916307230
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
FOTO: EAAI COMMUNICATIONS