Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Tjugo års forskningssamarbete har gjort skillnad i Rwanda

8 maj, 2023

SAMVERKAN. Efter folkmordet i Rwanda 1994 fanns knappt några universitetslärare eller studenter kvar. Långsamt och metodiskt har universitetet i landet byggt upp en ny akademisk verksamhet. Nyligen firades 20-årsjubileet för det Sida-finansierade samarbetet med svenska lärosäten, däribland Göteborgs universitet.

Forskningssamarbetet mellan svenska lärosäten och det statliga universitetet i Rwanda en del av det svenska biståndsorganet Sidas arbete att stötta samhällsutvecklingen i landet. Sahlgrenska akademin har ingått i utvecklingsprojektet sedan 2007, och ansvarar idag för de båda delprogrammen Infectious Diseases och Undernutrition. Sida inledde samarbetet redan 2002, och med ett års fördröjning på grund av pandemin firades nyligen projektets 20-årsjubileum i huvudstaden Kigali.

På plats på jubileumskonferensen i Kigali. Från vänster: Sofia Birgersson, Åsa Örjefelt, Torbörn Lundh, Ida Mattiasson och Gunilla Krantz.

Långsamt återuppbyggande

20-årsjubileumet firades med en konferens, där den akademiska utvecklingen för universitetet i Rwanda under perioden presenterades. Bland annat visades flera inspelade intervjuer med tidigare rektorer vid University of Rwanda. En av dessa intervjuer fastnade särskilt hos Gunilla Krantz, senior professor i folkhälsovetenskap, som är teamledare för delprogrammet Undernutrition.

Gunilla Krantz. Foto Elin Lindström.

– Det var känslomässiga och fina intervjuer. Den tidigare rektorn Dr Kayihura Muganga Didas beskrev hur livet hade lämnat universitetet efter folkmordet. Det fanns knappt några lärare kvar och inga studenter på campus. Med stöd från länder som Sverige, USA och Nederländerna har universitetet metodiskt byggts upp sin akademiska verksamhet igen. Idag finns mastersprogram inom många ämnesområden, men forskarutbildningen har inte kommit lika långt, berättar Gunilla Krantz.

I samband med konferensen fick deltagarna också göra flera studiebesök, där de bland annat fick se de drönare som nu används för att kunna transportera läkemedel och andra förnödenheter till avlägsna platser på landsbygden.

Viktiga positioner

Här kan du läsa om två aktuella doktorandprojekt i samarbetet med Rwanda:
¤ Alex Rugamba undersöker biverkningar för cancerbehandling
¤ Diane Rinda söker lösningar på undernäring i Rwanda

Från Sahlgrenska akademin leds alltså två av de totalt sjutton delprogrammen inom det Sida-finansierade samarbetet. Sofia Birgersson, universitetslektor vid Sektionen för farmakologi, är teamleader för programmet Infectious Diseases, ett uppdrag som tidigare innehafts av Tomas Bergström, följt av Anna Martner.

Sofia Birgersson. Foto Elin Lindström.

– Det är generellt oerhört ambitiösa och duktiga doktorander inom samarbetet. De har alla fått sina platser inom programmet i hög konkurrens, och de drivs alla tydligt av en vilja att bidra till samhällsutvecklingen i Rwanda, säger Sofia Birgersson.

Dessutom leds ytterligare tre forskningsprogram från andra fakulteter vid Göteborgs universitet; inom freds- och konfliktforskning, management och ekonomi samt socialt arbete. Totalt ingår 15 svenska lärosäten, bland annat Chalmers tekniska högskola, Karolinska Institutet och Umeå universitet.

De doktorander som utbildats inom programmet har fått viktiga uppdrag för samhällets och universitetets uppbyggnad. Bland annat utsågs en av de doktorander som handleds av Gunilla Krantz, Jean Nepo Utumatwishima, nyligen till ungdomsminister i landet. Trots det krävande minsterjobbet siktar han på att avsluta sin forskarutbildning och sitt doktorandprojekt.

– De utbildade forskarnas kompetens har varit starkt efterfrågad för olika ledande poster. Vi hoppas att fler så småningom också ska kunna ägna sig åt handledning av nya forskarstuderande så att Rwanda i förlängningen kan få en egen fungerande forskarutbildningsorganisation igen, säger Gunilla Kratz.

Utvecklingen i Rwanda går snabbt framåt, där ett exempel är den vaccinfabrik som just nu etableras för BioNTech som en av de första på den afrikanska kontinenten. Befolkningen präglas dock av fattigdom. De flesta på landsbygden har mycket låg utbildning och lever av små jordbruk. Bland barn är undernäring fortfarande mycket vanligt, och det är också ett av de folkhälsoproblem som adresseras inom det akademiska samarbetet med Rwanda.

Kraftiga nedskärningar

Samarbetet med det statliga universitetet i Rwanda finansernas av det svenska biståndsorganet Sida, med medfinansiering från de universitet som ingår. Regeringen har dock genomfört kraftiga nedskärningar i Sidas budget, vilket kommer att påverka samarbetet framöver. Budgeten för samverkansprojektet har i stort sett halverats.

– Vi vet ännu inte vad som kommer krävas för att hantera de kraftigt minskade resurserna. Vi drar ned våra resor till ett absolut minimum för att kunna prioritera att fullfölja så många som möjligt av de planerade doktorand- och postdoktorprojekten, säger Sofia Birgersson.

Även om samarbetet fått en mindre kostym uttrycker Gunilla Krantz optimism inför utvecklingen i Rwanda:

– Folk är duktiga, utåtriktade och positiva, och vår relation med universitetet i Rwanda är mycket bra. Invånarna är mycket fokuserade på att det ska gå så bra som möjligt för landet, och för varje besök ser vi att utvecklingen går framåt.

AV: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: forskarutbildning, institutionen för medicin, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Rwanda, Samverkan

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor