Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Diane Rinda. Photo: Elin Lindström.

Söker lösningar på undernäring i Rwanda

2 maj, 2023

SAMVERKAN. I Rwanda pågår ett omfattande forskningsprojekt som undersöker faktorer som kan leda till undernäring bland små barn, med målet att fler barn ska få växa och utvecklas normalt. En av de forskare som arbetar i projektet är Diane Rinda, doktorand vid både Göteborgs universitet och University of Rwanda.

Liksom i många andra låginkomstländer är undernäring vanligt bland små barn i Rwanda. På landsbygden kan vart tredje barn under fem år lida av undernäring, och på vissa platser kan det problemet vara ännu vanligare. Regeringen har gjort flera insatser, som haft god effekt i vissa områden men inte i andra.

Diane Rinda. Foto: Elin Lindström.

– Undernäring är ett komplext problem som behöver angripas från alla vinklar, och det är också vad vi gör i detta projekt. De faktorer som spelar in handlar om allt från jordbruk, vattenteknik, geografiska förutsättningar, familjestrukturer, psykologi, jämställdhetsfrågor och individuella faktorer. De faktorer som behöver angripas spänner alltså från region till hushåll till individ, säger Diane Rinda.

Undernäring kan få mycket allvarliga konsekvenser, för individen och även för kommande generationer. För små barn kan underskottet av energi och näringsämnen påverka både den fysiska och mentala utvecklingen, och kan i värsta fall leda till kroniska skador.

Identifierar faktorer

Diane Rinda är epidemiolog med bakgrund som sjuksköterska. Hon är doktorand inom det stora samverkansprojektet mellan University of Rwanda och svenska lärosäten som finansieras av biståndsorganisationen Sida. När jag träffar henne har hon spenderat sina första två månader vid Göteborgs universitet. Inom kort ska hon få resa hem igen till Rwanda och sin familj, men kommer tillbaka till Sverige i höst igen.

Det tvärvetenskapliga projektet med fokus på undernäring omfattar totalt åtta doktorander och två postdoktorala forskare inom olika vetenskaper. Målet är att förstå vilka nyckelfaktorer som går att påverka för att minska undernäringen bland mödrar och barn.

Lantligt landskap med jordbruksterrasser, nära nationalparken Nyungwe i Västra provinsen. Foto från Getty images.

Projektet har redan samlat in data i alla distrikt i Norra provinsen. Omkring 630 hushåll har fått besök av datainsamlare, som ställt en rad frågor till mödrar med barn upp till tre år, med ett frågeformulär som utformats av forskarlaget.

– Formuläret innehöll frågor om sociodemografiska och psykosociala faktorer, hälsofrågor relaterade till barnet och mamman, och dessutom faktorer som våld i familjen, mammans mentala hälsa, jämställdhetsfrågor, matvanor, jordbruk och tillgången till boskap. Projektet tar också stöd av Geographical Information Systems (GIS) för att kartlägga tillgång på rent vatten, jordmånskvalitet, väderförhållanden, avstånd till vårdinrättningar och andra faktorer, berättar Diane Rinda.

Omfattande material

Även fysiska undersökningar har genomförts i hushållen. Det insamlade forskningsmaterialet omfattar också både blodprover och avföringsprover, liksom antropometri, det vill säga mänskliga kroppsmått, särskilt med avseende på kroppens storlek, form, styrka och arbetsförmåga.

Ytterligare information har samlats in, bland annat om kvaliteten på den mjölk som konsumeras i hushållet och hur boskapen förvaras.

Diane Rinda. Foto: Elin LIndström.

I Diane Rindas avhandlingsarbete ingår även ett annat forskningsspår, där hon etablerar ett mödravårds- och nyföddhetsregister i Rwanda, som anpassats baserat på det register som sedan länge finns i Sverige. Med målet att kunna rulla ut ett register för användning inom mödra- och nyföddhetsvård har hon också påbörjat insamlingen av data, bland annat om den prenatala mödravården, förlossningskomplikationer, nutrition och låg födelsevikt.

Ett land på väg framåt

Genom sina expertkunskaper kommer Diane Rinda kunna bidra till hälsa i samhället genom forskning och kapacitetsuppbyggnad inom mödra- och barnavård. Det fruktansvärda folkmordet i Rwanda 1994 påverkade hela Rwandas befolkning. Själv föddes hon i ett flyktingläger i grannlandet Demokratiska Republiken Kongo, dit hennes föräldrar flytt efter etniska oroligheter i Rwanda under 1960-talet.

– När jag kom till Rwanda var jag nästan sex år gammal. Det var några månader efter det att folkmordet avslutats. Jag var bara ett barn, men jag minns fortfarande de döda kroppar jag då såg på marken.

Hon tillägger:

– Idag är Rwanda ett uthålligt land med anmärkningsvärda framsteg inom alla sektorer. Enhet och försoning var den enda lösningen för att återuppbygga landet genom förlåtelse.

Utvecklingen i Rwanda är idag på stark frammarsch inom alltifrån hälsosektorn, styrelseformer och utbildning. Mödra- och barnadödligheten har minskat betydligt genom förebyggande arbete. Landet har ett välfungerande hälsosystem med hälso- och sjukvårdsarbetare, och främjar jämställdhet och utbildning för alla.

– Det program för skolmat som regeringen nyligen startade är en av flera lösningar för att tackla undernäringsproblem. Även om landet fortfarande kämpar med fattigdomsfrågor, arbetar alla sektorer hand i hand och stödjer forskningsbaserade bevis och innovationer för att ta itu med fattigdom och undernäring och andra samhällsfrågor, säger Diane Rinda.

AV: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, doktorand, forskarutbildning, institutionen för medicin, nutrition, Rwanda, Samverkan

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor