VAL AV PRODEKAN. Hur går valet till? Hur ska jag göra om jag vill rösta på en egen kandidat? När får vi veta valresultatet? Akademiliv listar frågor och svar inför valet av prodekan.
Om du har fler frågor om valet, får du gärna kontakta beredningsgruppen genom att mejla till per.lindahl@wlab.gu.se. I listan av frågor hittar du också en lista över medlemmarna i beredningsgruppen.
Här kan du läsa en kort intervju med prodekan Henrik Hagberg, som föreslås få fortsatt uppdrag: Henrik Hagberg föreslås fortsätta som prodekan – rådgörande val ska genomföras
- Vad avser valet?
- Hur går valet till?
- Hur säkert är det att rösta via webb?
- Om jag är anonym, hur kommer det sig då att jag kan få en påminnelse om att rösta?
- Finns det föreskrifter för valet?
- Vilka får rösta i valet?
- Vilka svarsalternativ ska finnas?
- Jag vill framföra ett eget namn till uppdraget som prodekan. Hur ska jag göra?
- Jag vill rösta nej till beredningsgruppens förslag men vill avstå från att ge eget förslag. Hur ska jag göra?
- Vad innebär det att rösta blankt? Hur används blankröster när resultatet sammanställs?
- Varför är det viktigt att rösta i ett val där det bara finns en kandidat?
- När får vi veta valresultatet?
- Vilka ingår i den fakultetsgemensamma valberedningen?
- När kan den nya prodekanen tillträda?
- Vem anordnar valet?
Vad avser valet?
Valet avser uppdraget som prodekan för Sahlgrenska akademin. Prodekanen är dekanens ställföreträdare, och utses liksom dekanen av rektor. Valet är rådgivande och fungerar som beslutsunderlag för rektor.
Hur går valet till?
Valet sker genom ett elektroniskt valförfarande genom universitetets webbenkätverktyg Sunet Survey. Den 21 februari kommer alla röstberättigade att få ett mejl. Avsändare är ”GU – enkät-survey”. Mejlet innehåller en länk som är unik för varje röstberättigad. Länken leder till en webbsida, motsvarande en röstsedel, där valet görs.
Valenkäten kan besvaras med dator, surfplatta eller mobiltelefon. Valenkäten kan besvaras under tiden 21 februari – 4 mars 2022. Valet stängs klockan 23.59 den 4 mars.
Hur säkert är det att rösta via webb?
Universitetets enkätverktyg Sunet Survey används för valet. Funktionen ”anonym respondentenkät” ska användas. Det innebär att respondenterna kommer att vara anonyma, och att det inte går att se vad var och en har svarat. Kopplingen mellan röstberättigad och dennes val är bruten (vilket sker vid röstningen), och det är inte möjligt att i senare led återskapa denna koppling.
Om jag är anonym, hur kommer det sig då att jag kan få en påminnelse om att rösta?
Systemet håller reda på om en respondent har röstat eller inte. Därför kan systemet skicka ut en påminnelse till den som inte har röstat. Jämför med röstning på klassiskt sätt där det framgår av röstlängden vilka som har/inte har röstat.
Finns det föreskrifter för valet?
Universitetets arbetsordning sätter ramarna. Information och instruktioner om hur universitetets interna val ska utformas och genomföras är publicerade på universitetets webbsida http://medarbetarportalen.gu.se/elektroniskaval/
Vilka får rösta i valet?
Röstberättigade är samtliga anställda inom fakulteten, vilkas anställning omfattar minst 50 procent av heltid och som är förordnande tills vidare eller har ett förordnande som omfattar minst två års sammanhängande anställning.
Vilka svarsalternativ ska finnas?
Det är möjligt att rösta ja, att avge ett eget förslag (nej) eller att rösta blankt. Det finns således tre alternativa svarsmöjligheter.
Jag vill framföra ett eget namn till uppdraget som prodekan. Hur ska jag göra?
Du klickar då på alternativet ”NEJ. Jag har ett eget förslag, som skiljer sig från beredningsgruppens förslag”. En svarsruta kommer då upp, där du skriver in namnet på den person som du föreslår ska bli prodekan (Ange förnamn och efternamn). Observera att du måste ange namnet i denna ruta. Systemet tillåter inte att du lämnar rutan tom. Den person som du föreslår som prodekan ska vara valbar. Valbar är den person som är anställd vid universitetet och vars anställning omfattar minst 50 procent av heltid och som är förordnad tills vidare eller har ett förordnande som omfattar minst två års sammanhängande anställning. Som ytterligare villkor gäller att den föreslagna personen ska vara vetenskapligt kompetent. Om personen inte är valbar räknas rösten som en ogiltig röst. Personen bör vara tillfrågad.
Jag vill rösta nej till beredningsgruppens förslag men vill avstå från att ge eget förslag. Hur ska jag göra?
Om du inte stöder beredningsgruppens förslag måste du ange förslag på annan kandidat. Valet är rådgivande och syftet är att få fram möjliga kandidater. Om den person du anger inte är valbar kommer din röst att räknas som ogiltig.
Vad innebär det att rösta blankt? Hur används blankröster när resultatet sammanställs?
Om du röstar blankt visar du att du vill delta i valet, men att du inte har något förslag på kandidat.
Varför är det viktigt att rösta i ett val där det bara finns en kandidat?
Ett högt valdeltagande och ett tydligt valresultat ger rektor ett bra beslutsunderlag.
När får vi veta valresultatet?
Omröstningen avslutas klockan 23.59 den 4 mars. Rösträkningsprotokoll kommer att upprättas den 8 mars, varefter resultatet meddelas rektor och publiceras i Akademiliv. Observera att valet är rådgivande, och att det är rektor som beslutar i ärendet.
Vilka ingår i beredningsgruppen?
- Ordförande: Per Lindahl, institutionen för biomedicin (per.lindahl@wlab.gu.se)
- Vice ordförande: Inger Gjertsson, institutionen för medicin (inger.gjertsson@rheuma.gu.se)
- Magnus Hakeberg, institutionen för odontologi (magnus.hakeberg@odontologi.gu.se)
- Christopher Holmberg, institutionen för vårdvetenskap och hälsa (christopher.holmberg@gu.se)
- Ingela Hammar, institutionen för neurovetenskap och fysiologi (ingela.hammar@gu.se)
- Mats Geijer, institutionen för kliniska vetenskaper (mats.geijer@gu.se)
- Gabriel Bake, Sahlgrenska akademins kansli (gabriel.bake@gu.se)
- Studentrepresentant Elina Falsafi Tonekaboni, Sahlgrenska akademins studentkår (ko@saks.gu.se)
När kan den nya prodekanen tillträda?
Tillträdesdatum för utsedd prodekan beslutas av rektor efter överenskommelse med personen ifråga.
Vem anordnar valet?
Fakultetsstyrelsens beredningsgrupp har till uppgift att anordna valet. Här ingår exempelvis uppgifter att ta fram plan för valet, att i samråd med rektor ta fram förslag på kandidater, att fastställa röstlängd, upprätta röstsammanräkningsprotokoll och svara för kommunikationen.
AV: MONICA STRÖMBERG / ELIN LINDSTRÖM
FOTO: THOMAS JOHANSSON