Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Jari Martikainen är en av statistikerna på Bioinformatics Core Facility, och var en av lärarna för flera av kurserna som användes i studien. Foto: Charbel Sader.

Använde krisen till att utveckla online-undervisningen

6 september, 2021

UTBILDNING. Som enda studie på temat undervisning, blev Sanna Abrahamssons och Marcela Davilas artikel utvald att vara del av specialutgåvan av den ledande internationella tidskriften Bioinformatics i juli 2021. Studien utgår från studenters kursutvärderingar av online-kurser under pandemin, och föreslår en kombination av fyra inslag för att få så bra inlärningsmiljö som möjligt för online-undervisning.

De fyra inslagen som enligt studien bör kombineras för att få bästa utväxling i en onlinekurs är: kortare föreläsningar och lärarledda sessioner, utökad tid för eget arbete och för grupparbete, att föreläsningar livesänds men också spelas in, samt att oftare och i olika former ge studenterna feedback på deras nyvunna kunskap.

– Vi ville använda krisen till att utveckla undervisningen, säger Sanna Abrahamsson och syftar på covid-19-pandemin. Vi har alltid utvärderat våra kurser, men skillnaden blev nu att vi fick omforma onlinekurserna snabbt genom att hela tiden lyssna på de studerande och använda utvärderingarna från föregående kurs till att förbättra våra metoder i nästa.

65 deltagare från fem kurser

Sanna Abrahamsson

Sanna är bioinformatiker på Core Facilities, och utvärderingarna från de doktorandkurser i Bioinformatik som hon undervisar i blev också underlag för den publicerade studien. 65 av 75 kursdeltagare från totalt fem olika kurser besvarade kursutvärderingarna.

Kurserna är korta och praktiska. De är planerade utifrån att genomföras lärarlett på plats med stora inslag av interaktion och praktiskt arbete – individuellt och i grupp – varvat med demonstrationer och teoretiska föreläsningar. Men i och med pandemin blev kurserna plötsligt helt digitala och på distans med lärare och studenter utspridda på olika håll.

– Med bioinformatik har vi ju fördelen att vi jobbar framför datorn, så vart studenterna sitter spelar egentligen inte så stor roll. Men att ta originalkursen och hålla den rätt av online, det insåg vi snabbt inte skulle fungera, säger Sanna.

Anpassning till onlineformatet

I den första kursen behölls t.ex. tidsplaneringen från det fysiska upplägget: en timme föreläsning och resten av dagen (6 timmar) praktiskt arbete med personlig hjälp från läraren. Detta visade sig vara svårt online då det är tuffare att hålla koncentrationen och motivationen uppe. Därför kortades de praktiska sessionerna ner till 2 timmar, och istället dubblerades tiden för självstudier och eget arbete, vilket gav studenterna större autonomi men också ställde mer krav på deras egen planeringsförmåga.

– Att ha tillräckligt med interaktion mellan studenterna och lärarna är jätteviktigt online. Därför började vi också använda oss av nya metoder för att fånga upp de delar i undervisningen som studenterna tycker är extra svåra, något som är lättare att upptäcka när alla är på plats.

I den första onlinekursen spelades exempelvis vissa lektionerna in i förväg, transkriberades, och laddades upp. Men det visade sig att studenterna själva föredrog att lektionen sänds live men också spelas in för att ha tillgänglig senare. Detta gav både upplevelsen av direkt interaktion mellan lärare och studenter samt fördelen att kunna gå tillbaka och lyssna i efterhand.

Boosta självförtroende

– Under kursernas gång planerade vi också in fler tillfällen då studenterna kunde få lärarens feedback på sin kunskap och kunde pröva sina praktiska färdigheter tillsammans med andra studenter. Vi märkte att detta boostade deras självförtroende kring det de nyligen lärt sig och vi hade lättare att fånga upp vad som var svårt, säger Sanna.

I början var det inte heller självklart för studenterna att ha på webkamerorna, men med tiden blev alla mer vana vid onlineplattformarna berättar Sanna.

– I dag är kamerorna på och det känns som att alla är mer bekväma med att prata ut. Nu är nästan stämningen den samma som på plats.

Applicerbart på fler ämnesområden

Metoderna som lyfts fram i studien kan appliceras på fler områden än bioinformatik, så länge kursen inte kräver att studenterna ska vara på plats på heltid. Designen kan med fördel användas på kortare onlinekurser, menar Sanna.

– Responsen jag fått är att man tycker att resultatet och kursdesignen är relevant i sin egen undervisning eftersom många universitet och utbildare stöter på liknande problem oavsett ämne.

– Vår studie ger också inblick i flera olika metoder som vi testat för att hitta bästa undervisningsformen. Samtidigt kan vi med hjälp av tidigare utvärderingar jämföra samma kurs online och på plats för att hitta för- och nackdelar från båda formaten, berättar Sanna.

TEXT & FOTO: CHARBEL SADER

Fakta om tidskriften

Som ledande tidskrift inom sitt fält, publicerar Bioinformatics vetenskapliga forskningsstudier av högst kvalitet och relevans för akademi och industri. 289 bidrag skickades till specialutgåvan, som gavs ut inför den gemensamma konferensen för ISMB/ECCB i juli 2021. ISMB/ECCB är det viktigaste internationella forumet för ny vetenskaplig forskning inom Bioinformatics.

Varje text granskades av minst tre personer och därefter valdes 55 texter för publicering. Sannas studie var den enda på temat utbildning som publicerades i specialnumret som finns online och öppet för alla. Utöver Sanna Abrahamsson, deltog även Marcela Davila från Core Facilities som medförfattare till studien och moderator för ett samtal inom konferensens teknologispår.

  • Så gjordes urvalet till specialutgåvan
  • Om konferensen
  • Bioinformatics kurser och workshops

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: bioinformatik, Core Facilities, tidskriften Bioinformatics, utbilding

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Samlade länkar med anledning av kriget i Ukraina

25 maj klockan 12:10

Åslög Dahl: Det finns mer att säga om pollen än vad du tror

Universitetets coronarelaterade information på medarbetarportalen

Här hittar du uppdaterad information om hur universitetet hanterar konsekvenser av covid-19.

Distansundervisning – inspiration och stöd genom webbinarier med PIL-enheten

Det finns många chanser att delta i zoom-webbinarier om distansundervisning. De listas i högerspalten på PIL-enhetens web.

replica tissot watches relogios replicas rolex falso copie montre

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Mersmak på Sahlgrenska

Lunchen.nu

Lyktan

Lustgården på Änggårdsbacken
Just nu stängt för externa matgäster.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Fler nyheter

Nylansering för nationell information om djurförsök

16 maj, 2022

FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Nyligen lanserades en ny version av djurforsok.info. Sajten är ett samarbete mellan Vetenskapsrådet och åtta läro … [Read More...]

Topp fem för att barnmorskor ska stanna i yrket

16 maj, 2022

NY STUDIE. Fem faktorer utpekas som avgörande för hur bra barnmorskor trivs på jobbet. Det handlar bland annat om möjligheterna att utvecklas, att … [Read More...]

Agnes Wold ger svar om corona i podden Akademiliv

13 maj, 2022

Nu kan du höra inspelningen av podcasten Akademiliv från live-framträdandet på scenen i Nordstan under Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Avsnittet … [Read More...]

Cancervården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset får avgörande kvalitetsstämpel

13 maj, 2022

FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Sahlgrenska Cancer Center tar plats bland de främsta cancersjukhusen i Europa. I veckan godkändes ansökan om att bli … [Read More...]

Centrum för personcentrerad vård stärker forskningen inför ny period

13 maj, 2022

FORSKNINGSSAMVERKAN. Centrum för personcentrerad vård (GPCC) startar nu upp nya forskningsprojekt och nya samarbeten. Projekten stärker GPCC:s fo … [Read More...]

Se bilder från efterlängtad doktorspromotion

13 maj, 2022

AKADEMISKA HÖGTIDER. Fredagen den 6 maj hölls till slut promotionshögtiden i kongresshallen i Svenska mässan – ett och ett halvt år försenad på gr … [Read More...]

Låt innovationsrådgivarna hjälpa dig med din idé

12 maj, 2022

SAMVERKAN. Tillsammans med flera kollegor har Marcus Lind inlett arbetet med att få patent på en idé som kan leda till ett nytt sätt att behandla … [Read More...]

Pär Matsson talar vid OligoNova Network-konferensen Foto: Johan Wingborg

OligoNova Network samlar forskning om framtidens läkemedel

10 maj, 2022

SAMVERKAN. Nyligen togs ännu ett viktigt steg för utvecklingen inom Life Science i Göteborgsregionen, när ledande oligonukleotidexperter samlades … [Read More...]

Vetenskap, vård och ensamhet i Anja Smits romandebut

10 maj, 2022

BOKSLÄPP. Anja Smits, professor i neurologi vid Göteborgs universitet, debuterar som skönlitterär författare. Både vetenskap och sjukhusmiljö är v … [Read More...]

Yiwen Jiang vann universitetets första 3MT

9 maj, 2022

SAMVERKAN. Som en del av Vetenskapsfestivalen avgjordes under fredagseftermiddagen three minute thesis (3MT), en tävling där doktorander på en … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor