Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Mat, miljö och mod – Akademiliv möter Henriette Philipsson

31 januari, 2020

FOLK. Universitetsadjunkt, lärare och programansvarig för dietistprogrammet, ledamot i Sahlgrenska akademins miljöråd och huvudskyddsombud. Henriette Philipsons lista på meriter är lång och alla åtagande genomsyras av två intressen: miljö och mat. Spetsat med lite mod. Efter 25 år vid Göteborgs universitet går hon nu i pension.

Nej, dietist skulle hon aldrig bli, Henriette Philipson. När hon utbildat sig till klinisk näringsfysiolog både i Göteborg och Oslo var siktet inställt på att jobba som volontär i Afrika.

– Jag åkte till Niger men det blev inte riktigt som jag tänkt mig. Det hade varit torka där i många år och därför ville jag dit för att hjälpa till med matförsörjningen, men så kom stora skyfall och att koka gröt till befolkningen var inte längre det som var viktigast för dem. Jag åkte hem och någon föreslog att jag kunde jobba som dietist, innan jag eventuellt drog iväg igen. Så jag sökte jobb i Boden, där jag jobbade i ett halvår som dietist och trivdes väldigt bra, berättar Henriette.

Skapade avancerade kurser

Hon fortsatte att jobba med nutrition på Wasa sjukhus, därefter på Sahlgrenska och på barnsjukhus innan hon blev chefsdietist. Tillsammans med sina kollegor vid dåvarande Nordiska rådet, satte hon samman de avancerade kurser som sedan blev fjärde året på dietistprogrammet och därmed blev Henriette 2004 programansvarig och lärare på programmet. Varje kurs på programmet har ett team knutet till sig. Den som är examinator behöver nödvändigtvis inte vara ansvarig för kursen, allt för att inte strukturen ska bli för känslig.

– Det är viktigt att jobba i team om man ska producera något för andra, som en utbildning. Det finns många ingångar och då behövs fler ögon som kan se på det som ska produceras. Jag är bra på att tänka utanför boxen och se saker som inte funkar och försöka förbättra dem, någon annan är bra på något annat, säger Henriette.

Hittar lösningar

Att försöka hitta lösningar är lite av en röd tråd i Henriettes yrkesliv. Från att ha utvecklat utbildningar som inte ens funnits från början till att engagera sig i mat och miljö på flera olika sätt. När dietistprogrammet flyttade in i lokalerna på Medicinarberget fanns det inget riktigt dietistkök att tillgå för studenterna och då började Henriette fundera på hur det kunde lösas. Längst ned i byggnaden stod två fina labb som egentligen var för Apotekarprogrammets studenter, men som för det mesta stod tomma.

– Vi tjatade allihop om att vi behövde ett kök, men då var det väldigt viktigt att de där labben fanns. Jag gjorde min hemläxa och visade ledningen hur mycket vi skulle använda det och hur lite det användes och då byggde Sahlgrenska akademin om labben till kök till oss. Idag har vi två fina dietistlabb som är handikappanpassade med höj – och sänkbara skåp och bord, säger hon.

Firade kök med mini-semlor

För att visa hur fina köken blev och hur de jobbade i dem, så bakade studenterna mini-semlor och bjöd in till mingel. Helt i linje med det icke-professionella lärandet som går ut på att samverka och få en inblick i hur andra avdelningar fungerar och jobbar. Ytterligare en tradition i samma anda är Luciafirandet. Förstaårsstudenterna ordnar själva luciatåget medan tredjeårsstudenterna bakar lussebullar och bjuder på kaffe.

– De internationella studenterna blir inbjudna att få uppleva en svensk tradition och kansliet och andra avdelningar får se vår verksamhet. Det blir teambulding på lite större nivå och en chans att se varandra och det är målet med både luciafirandet och det interprofessionella lärandet, säger Henriette.

Säkerhetsfrågor på agendan

Byggnaden där dietisterna utbildar sig är byggd på 2008 och har en imponerande ljusgård som sträcker sig från bottenplan till högsta våningen. Henriette Philipson håller med om att den är imponerande, men kanske inte så praktisk.

– Det är svårt att värma upp en byggnad med en så stor ljusgård i mitten, jag får ofta höra att det är kallt i lokalerna, säger hon.

Det är i hennes roll som skyddsombud hon tar emot sådana typer av frågor, men det kan också röra sämjan mellan kollegor, vem som ska ansvara för skåpen i korridorerna eller sopsorteringen på fakulteten. Det mest aktuella just nu är förstås ombyggnationer av lokaler på Medicinareberget och bygget av den nya bygganden för den Naturvetenskapliga fakulteten, och i och med det, en del säkerhetsfrågor.

Även här vill hon gärna tänka bredare och utanför boxen.

– Vi måste idag förhålla oss till en ny verklighet och det handlar om alla de här fruktansvärda skolskjutningarna runt om i världen. Också vi måste vara medvetna om att det kan hända hos oss och därmed måste vi se över säkerheten på ett annat sätt. Till exempel finns det inte lås på alla dörrar, vilket behövs om någon tar sig in i byggnaden och skjuter. Då måste vi kunna stänga in oss och komma bort från gärningspersonen, säger Henriette Philipson.

Det är en pågående diskussion som kommer att ta tid att lösa, eftersom det är en helt ny situation som vi i Sverige inte är vana vid. Men enligt Henriette måste den upp på dagordningen.

Minska svinnet

För dietister är förändringsarbete viktigt främst för att man vill förändra människors beteende vad gäller kost och motion – och numera också vad gäller miljö och hållbarhet. Henriette har i många år jobbat för att få in ett sådant tänk i utbildningen och nu finns det på plats. Tidigt i utbildningen ger man studenterna i uppdrag att göra ett personligt hållbarhetsprojekt som de sedan får utvärdera.

– Det kan vara att sluta dricka kaffe och räkna på hur mycket vatten man sparar eller ta cykeln istället för att åka bil till skolan. Vissa projekt är genomförbara och vissa klarar man inte att hålla fast vid, men då har man provat, berättar Henriette.

Från idé till genomförande

För drygt ett år sedan startade hon själv upp ett projekt tillsammans med kökschefen på restaurang Lyktan. Istället för att slänga överbliven mat ville Henriette att personalen fick möjlighet att köpa med sig den hem.

– Den överblivna maten är både god och näringsrik. Maten är lagad från grunden av råvaror som är närproducerade, ekologiska eller säsongsanpassade. Det är fin mat, även dagen efter den lagats. Vi svenskar slänger i genomsnitt 28 kilo mat per person och år. Det är få som är medvetna om att det är så många kilo och vad det betyder för miljön, säger Henriette Philipson.

Men det var inte helt enkelt och det tog ungefär ett år från idé till genomförande. Det krävdes maskiner som kunde förpacka maten, innehållsdeklarationer på matlådorna och ett fungerande betalningssystem för dem.

– Förr så tog man tillvara på maten på ett annat sätt och vi tittar lite för mycket på den där bäst-före-dagen som står på all mat. Det finns varor som nästan aldrig blir gammal och ändå har en sådan, som salt till exempel, säger Henriette.

Våga fråga

Idag finns systemet med matlådorna på plats och det är en uppskattad succé bland de anställda. Henriette poängterar att om man vill få något gjort måste man våga ställa frågan, fundera över vad som är möjligt och som hon själv säger, tänka utanför boxen.

– Jag tror ingenting är omöjligt och ibland är det kanske omöjligt på ett vis, men då får man tänka om. Det finns alltid lösningar. Visst har jag också misslyckats, men jag har i alla fall försökt och då tänker jag att de människorna som aldrig gjort något misstag, de har aldrig ens försökt. Då utvecklas man inte som människa och sådan vill inte jag vara, säger Henriette.

TEXT OCH FOTO: JESSIKA DEVERT / FRILANSJOURNALIST

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition, dietistprogrammet, folk, institutionen för medicin, miljörådet, pension, skyddsombud

Kommentarer

  1. Gudmundur skriver

    5 februari, 2020 vid 07:58

    Tack för ett fint reportage. Lycka till i fortsätningen.

  2. Björn Fagerberg skriver

    5 februari, 2020 vid 11:20

    Fint reportage! Hoppas att du hittar fortsatt utlopp för all din positiva energi och också att du får en efterträdare som kan leva upp till dina insatser.
    Björn F

  3. Christel Olsson skriver

    21 februari, 2020 vid 11:15

    Stor kram till dig Hettan! Reportaget ger en liten hint av allt du gjort för dietistprogrammet och som Miljöombud och huvudskyddsombud. Härlig läsning. Med all säkerhet kommer pensionen att ge dig än mer tid för barn och barnbarn och engagemang i olika projekt utanför jobbet.

    Må så gott så kanske vi ses i Mölnlycke framöver istället.

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor