Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Win-win när unga forskare blir coacher för doktorander

5 april, 2018

Daniel Eckernäs var en av de första doktoranderna att coachas inom nätverket SA PhD Coach Network. Här med coachen Petra Bergström.

KARRIÄRVÄGAR. Unga forskare som arbetar för att etablera sin egen grupp behöver utvecklas i sitt ledarskap, och doktorander kan behöva stöd i sin professionella utveckling och att sätta mål för den framtida karriären. Nu möts de genom satsningen SA PhD Coach Network – där bådas behov uppfylls.

Nu kan du som är doktorand bli coachad av en annan forskare som kommit några steg längre i sin akademiska karriär. Genom öppna samtal kan du få hjälp med att komma fram till hur du vill forma din yrkesframtid. Det nya nätverket kallas SA PhD Coach Network, eller SA-CONE, och har just etablerats på Sahlgrenska akademin. Initiativtagare är Future Faculty i samarbete med Rådet för utbildning på forskarnivå (FUR).

Satsningen är en del av fakultetens arbete med att skapa riktigt goda förutsättningar för doktorandernas professionella utveckling och för den kommande karriären, konstaterar Anna Karlsson-Bengtsson, vicedekan och ordförande för FUR:

– Beroende på vad man vill göra efter sin forskarutbildning krävs olika sorters kompetenser, och coaching är en bra metod för att identifiera mål och vad man behöver bli bättre på för att ta sig dit. Att samtidigt stärka ledarkompetensen hos våra unga forskare i ett coachande ledarskap är ju att slå två flugor i en smäll!

Marie Kalm och Elisabet Jerlhag Holm

– Nätverket stöttar den professionella utvecklingen för både postdoks och doktorander. Unga forskare som håller på att etablera en egen grupp utvecklas i sitt ledarskap och lär sig inta ett coachande förhållningssätt, samtidigt som doktorander får ytterligare personer att bolla karriärmål med, vilket höjer kvaliteten i forskarutbildningen. Det är win-win, säger Marie Kalm, som tillsammans med Elisabet Jerlhag Holm fått i uppdrag från FUR att leda nätverket.

– Ett coachande förhållningssätt baserar sig på insikten att man inte alltid hjälper andra genom att ge dem svaren, vilket också är en bra utgångspunkt när man ska handleda doktorander. Istället stöttar coachen doktoranden till att själv komma fram till svaren. Som utbildad coach blir man också en bättre handledare, konstaterar Elisabet.

En av de första i nätverket

Daniel Eckernäs

En av de första att testa idén med doktorandcoachning var Daniel Eckernäs, som ska försvara sin avhandling om vitt brus och ADHD efter sommaren. Som doktorand på farmakologen sitter Daniel i samma korridor som Elisabet Jerlhag Holm och Marie Kalm, och det var genom dem som Daniel fick möjlighet att bli en av de första doktoranderna att coachas inom det nya nätverket.

Hans coach blev Petra Bergström, som är forskarassistent inom klinisk kemi. De träffades för första gången i november, och sedan dess har de hunnit träffas ytterligare en gång. De känner inte varandra sedan tidigare, vilket Daniel tror är en förutsättning för att coachningen ska fungera:

– Eftersom vi inte har träffats tidigare kan Petra vara helt neutral, och det finns inga förutfattade meningar när vi samtalar.

Inte en mentor

Petra är en av det tiotal juniora disputerade forskare som hittills gått ledarskapsutbildningen, och som ingår i det nya nätverket för coachning av doktorander. Det coachande förhållningssätt som ledarskapsutbildningen lär ut fokuserar på att guida med öppna frågor, istället för att komma med färdiga lösningar till den som coachas.

Petra Bergström

– Till skillnad från ett mentorskap ska jag inte komma med några råd, utan det är den som blir coachad som själv ska ta ansvar för sina idéer och sätta sina mål i perspektiv. Ofta begränsar man sig själv utan att vara medveten om det, och genom coachingen kan man själv komma underfund med vad man helst vill göra och vilka möjligheter som faktiskt finns. Det som tidigare verkade omöjligt kan visa sig nåbart, och det är en kraftfull upptäckt, säger Petra.

Samtalen mellan doktorand och coach ska handla om professionell utveckling,  karriär och yrkesframtid. Vad som sägs i dessa samtal är konfidentiellt. För Daniels del har träffarna med Petra gett honom en tydligare bild av vad han vill satsa på efter disputationen i september:

– Det har varit en upplyftande erfarenhet att bli coachad. Jag har kommit fram till att jag gärna vill fortsätta inom akademin, och redan nu har jag börjat höra mig för om det finns grupper som kan behöva extra händer senare i höst. Så småningom siktar jag också på att göra en postdok.

Ytterligare ett tiotal forskare på postdoktornivå har redan nu erbjudits att gå ledarskapsutbildningen och att ingå i nätverket. Medlemskap i Future Faculty (https://sahlgrenska.gu.se/english/research/future_faculty) krävs, vilket är både enkelt att bli, och gratis.

Vill du bli coachad eller bli en av coacherna? coaching@sahlgrenska.gu.se

TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

Av: Elin Lindström
Taggat med: coach, forskarutbildning, Future Faculty, ledarskap, ledarskapsutbildning, Rådet för utbildning på forskarnivå (FUR), Unga forskare

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor