KARRIÄRVÄGAR. Unga forskare som arbetar för att etablera sin egen grupp behöver utvecklas i sitt ledarskap, och doktorander kan behöva stöd i sin professionella utveckling och att sätta mål för den framtida karriären. Nu möts de genom satsningen SA PhD Coach Network – där bådas behov uppfylls.
Nu kan du som är doktorand bli coachad av en annan forskare som kommit några steg längre i sin akademiska karriär. Genom öppna samtal kan du få hjälp med att komma fram till hur du vill forma din yrkesframtid. Det nya nätverket kallas SA PhD Coach Network, eller SA-CONE, och har just etablerats på Sahlgrenska akademin. Initiativtagare är Future Faculty i samarbete med Rådet för utbildning på forskarnivå (FUR).
Satsningen är en del av fakultetens arbete med att skapa riktigt goda förutsättningar för doktorandernas professionella utveckling och för den kommande karriären, konstaterar Anna Karlsson-Bengtsson, vicedekan och ordförande för FUR:
– Beroende på vad man vill göra efter sin forskarutbildning krävs olika sorters kompetenser, och coaching är en bra metod för att identifiera mål och vad man behöver bli bättre på för att ta sig dit. Att samtidigt stärka ledarkompetensen hos våra unga forskare i ett coachande ledarskap är ju att slå två flugor i en smäll!
– Nätverket stöttar den professionella utvecklingen för både postdoks och doktorander. Unga forskare som håller på att etablera en egen grupp utvecklas i sitt ledarskap och lär sig inta ett coachande förhållningssätt, samtidigt som doktorander får ytterligare personer att bolla karriärmål med, vilket höjer kvaliteten i forskarutbildningen. Det är win-win, säger Marie Kalm, som tillsammans med Elisabet Jerlhag Holm fått i uppdrag från FUR att leda nätverket.
– Ett coachande förhållningssätt baserar sig på insikten att man inte alltid hjälper andra genom att ge dem svaren, vilket också är en bra utgångspunkt när man ska handleda doktorander. Istället stöttar coachen doktoranden till att själv komma fram till svaren. Som utbildad coach blir man också en bättre handledare, konstaterar Elisabet.
En av de första i nätverket
En av de första att testa idén med doktorandcoachning var Daniel Eckernäs, som ska försvara sin avhandling om vitt brus och ADHD efter sommaren. Som doktorand på farmakologen sitter Daniel i samma korridor som Elisabet Jerlhag Holm och Marie Kalm, och det var genom dem som Daniel fick möjlighet att bli en av de första doktoranderna att coachas inom det nya nätverket.
Hans coach blev Petra Bergström, som är forskarassistent inom klinisk kemi. De träffades för första gången i november, och sedan dess har de hunnit träffas ytterligare en gång. De känner inte varandra sedan tidigare, vilket Daniel tror är en förutsättning för att coachningen ska fungera:
– Eftersom vi inte har träffats tidigare kan Petra vara helt neutral, och det finns inga förutfattade meningar när vi samtalar.
Inte en mentor
Petra är en av det tiotal juniora disputerade forskare som hittills gått ledarskapsutbildningen, och som ingår i det nya nätverket för coachning av doktorander. Det coachande förhållningssätt som ledarskapsutbildningen lär ut fokuserar på att guida med öppna frågor, istället för att komma med färdiga lösningar till den som coachas.
– Till skillnad från ett mentorskap ska jag inte komma med några råd, utan det är den som blir coachad som själv ska ta ansvar för sina idéer och sätta sina mål i perspektiv. Ofta begränsar man sig själv utan att vara medveten om det, och genom coachingen kan man själv komma underfund med vad man helst vill göra och vilka möjligheter som faktiskt finns. Det som tidigare verkade omöjligt kan visa sig nåbart, och det är en kraftfull upptäckt, säger Petra.
Samtalen mellan doktorand och coach ska handla om professionell utveckling, karriär och yrkesframtid. Vad som sägs i dessa samtal är konfidentiellt. För Daniels del har träffarna med Petra gett honom en tydligare bild av vad han vill satsa på efter disputationen i september:
– Det har varit en upplyftande erfarenhet att bli coachad. Jag har kommit fram till att jag gärna vill fortsätta inom akademin, och redan nu har jag börjat höra mig för om det finns grupper som kan behöva extra händer senare i höst. Så småningom siktar jag också på att göra en postdok.
Ytterligare ett tiotal forskare på postdoktornivå har redan nu erbjudits att gå ledarskapsutbildningen och att ingå i nätverket. Medlemskap i Future Faculty (https://sahlgrenska.gu.se/english/research/future_faculty) krävs, vilket är både enkelt att bli, och gratis.
Vill du bli coachad eller bli en av coacherna? coaching@sahlgrenska.gu.se
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN