Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Soppa på sopa – EPSO festade på räddad mat

6 oktober, 2017

Monica Hunsberger skär upp en frukt till efterrätten.

HÅLLBAR UTVECKLING. Cirka en tredjedel av all mat som produceras i världen hamnar i soptunnan. Är det för att den blivit dålig?
– Absolut inte! Istället handlar det om varor som kastas bara för att ge plats åt nästa leverans, förklarar Monica Hunsberger, som tillsammans med kollegor arrangerat ett maträddningsparty på sin institution.

MATRÄDDARMENYN
– Grönsallad med rädisa och paprika
– Rostad sparris och blancherade haricots verts
– Rostade rödbetor, palsternackor, morötter, broccoli, aubergine, lök och potatis
– Färska sockerärtor, morötter och gurka
– Avocado-dip med citron och färska örter
– Indisk gryta med lök, selleri, grönkål, pak choi, minimajs, pumpa, röd paprika, färsk gurkmeja och vitlök (med köpt kokosmjölk)
– Smuldegspaj med päron, äpple, aprikos, sharon och rabarber
– Donerad surdegsbaguette
– Alkoholfri bål med färska örter, frukter och kanelstänger

Lök, oregano, äpple och kanel – det första som möter oss i dietisternas undervisningskök på Medicinaregatan 13 är de härliga dofterna. Cirka femton medarbetare vid EPSO, enheten för socialmedicin och epidemiologi, har samlats vid bord och ugnar för att tillsammans laga kvällens vegetariska middag, dit även övriga kollegor är inbjudna.
– I samarbete med den ideella organisationen Resursrestaurangen i Majorna har vi fått hela 40 kilo grönsaker och frukt från Hemköp på Stigbergstorget, varor som annars hade kasserats. Alla varor som används vägs och skrivs upp så att vi har koll på vad som går åt, förklarar universitetslektor Monica Hunsberger, medan hon skär upp en underbart rosaskimrande drakfrukt.
För att vara varor som räddats från sophinken är auberginerna, avokadorna och potatisarna på borden förvånansvärt fina. Faktum är att de inte verkar ha några skador alls.

Lauren Lissner

– Nej, den mat som kastas är ofta hur fräsch som helst! Att ta tillvara kasserad mat är miljösmart och ekonomiskt men även kreativt; det går ju inte att följa ett recept när man inte vet vilka varor man kommer att få, istället får man improvisera, förklarar Lauren Lissner, professor i epidemiologi.
Marisa da Silva, utbytesdoktorand från universitetet i Tromsö, har just hackat färdigt ett knippe morötter. Hon menar att matlagningsprojektet är en utmärkt kick-off efter sommaren.
– Vid EPSO forskar vi om nutrition. Men att också arbeta praktiskt med mat är väldigt inspirerande och  diskussionerna kring skärbrädor och spisar blir lite annorlunda.

FAKTA 
– Världens totala matsvinn uppgår till cirka 1,3 miljarder ton per år, vilket motsvarar cirka 700 miljoner dollar. 88 miljoner ton mat slängs årligen inom EU. Varje EU-medborgare slänger drygt 70 kilo mat om året.
– Läs gärna Naturvårdsverkets rapport Vad görs åt matsvinnet? för tips på hur man kan minska sitt eget matsvinn.
– Food Rescue Parties är en internationell rörelse med syfte att lyfta frågan kring matsvinn. Studentföreningarna i Göteborg har sedan 2014 arrangerat olika evenemang där räddad mat stått på bordet.

Efterrätten består av smuldegspaj med päron, äpple, aprikos, sharon och rabarber, förklarar doktorand Anke Samulowitz som rört ihop smör och havregryn till toppningen.
– Smulpaj är ett fantastiskt sätt att gör något gott av nästan vilken överbliven frukt som helst.
Eftermiddagen innehåller också korta föreläsningar. Bland annat berättar Monica Hunsberger att FN:s hållbarhetsmål nummer 12:3 handlar om att halvera världens matsvinn till år 2030.
– Mat kastas i alla led: vid produktion, distribution, försäljning samt slutligen också av oss konsumenter. Förutom det självklart oetiska i att förstöra mat när miljoner människor svälter innebär svinnet också fler eroderade jordar, mer växthusgaser, ökade matpriser,
vattenbrist samt förlorad biodiversitet.

Paul Wallner från samarbetspartnern Resursrestaurangen förklarar att den tillvaratagna maten handlar om en winwin-situation.
– De grossister och handlare vi samarbetar med behöver exempelvis inte betala lika mycket till Renova för att de ska komma och slänga maten, eftersom vi ju tar hand om den.
Kan matsvinn också vara ett forskningsämne?
Ja, flera förslag dök upp under middagen, bland annat att studera attityder kring fula frukter samt att undersöka hur räddad mat kan uppmuntra till veganism.

– Vi gjorde av med cirka 30 kilo varor till middagen, förklarar Lauren Lissner. Men vi kastade inte det som blev över, istället fick middagsgästerna ta med sig det hem.

TEXT: EVA LUNDGREN
FOTO: ALLAN ERIKSSON

Texten publicerades ursprungligen i GU Journalen nr 4-2017

 

 

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: Enheten för socialmedicin och epidemiologi (EPSO), food rescue, Hållbar utveckling, institutionen för medicin, klimat

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor