Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Soppa på sopa – EPSO festade på räddad mat

6 oktober, 2017 Kommentera

Monica Hunsberger skär upp en frukt till efterrätten.

HÅLLBAR UTVECKLING. Cirka en tredjedel av all mat som produceras i världen hamnar i soptunnan. Är det för att den blivit dålig?
– Absolut inte! Istället handlar det om varor som kastas bara för att ge plats åt nästa leverans, förklarar Monica Hunsberger, som tillsammans med kollegor arrangerat ett maträddningsparty på sin institution.

MATRÄDDARMENYN
– Grönsallad med rädisa och paprika
– Rostad sparris och blancherade haricots verts
– Rostade rödbetor, palsternackor, morötter, broccoli, aubergine, lök och potatis
– Färska sockerärtor, morötter och gurka
– Avocado-dip med citron och färska örter
– Indisk gryta med lök, selleri, grönkål, pak choi, minimajs, pumpa, röd paprika, färsk gurkmeja och vitlök (med köpt kokosmjölk)
– Smuldegspaj med päron, äpple, aprikos, sharon och rabarber
– Donerad surdegsbaguette
– Alkoholfri bål med färska örter, frukter och kanelstänger

Lök, oregano, äpple och kanel – det första som möter oss i dietisternas undervisningskök på Medicinaregatan 13 är de härliga dofterna. Cirka femton medarbetare vid EPSO, enheten för socialmedicin och epidemiologi, har samlats vid bord och ugnar för att tillsammans laga kvällens vegetariska middag, dit även övriga kollegor är inbjudna.
– I samarbete med den ideella organisationen Resursrestaurangen i Majorna har vi fått hela 40 kilo grönsaker och frukt från Hemköp på Stigbergstorget, varor som annars hade kasserats. Alla varor som används vägs och skrivs upp så att vi har koll på vad som går åt, förklarar universitetslektor Monica Hunsberger, medan hon skär upp en underbart rosaskimrande drakfrukt.
För att vara varor som räddats från sophinken är auberginerna, avokadorna och potatisarna på borden förvånansvärt fina. Faktum är att de inte verkar ha några skador alls.

Lauren Lissner

– Nej, den mat som kastas är ofta hur fräsch som helst! Att ta tillvara kasserad mat är miljösmart och ekonomiskt men även kreativt; det går ju inte att följa ett recept när man inte vet vilka varor man kommer att få, istället får man improvisera, förklarar Lauren Lissner, professor i epidemiologi.
Marisa da Silva, utbytesdoktorand från universitetet i Tromsö, har just hackat färdigt ett knippe morötter. Hon menar att matlagningsprojektet är en utmärkt kick-off efter sommaren.
– Vid EPSO forskar vi om nutrition. Men att också arbeta praktiskt med mat är väldigt inspirerande och  diskussionerna kring skärbrädor och spisar blir lite annorlunda.

FAKTA 
– Världens totala matsvinn uppgår till cirka 1,3 miljarder ton per år, vilket motsvarar cirka 700 miljoner dollar. 88 miljoner ton mat slängs årligen inom EU. Varje EU-medborgare slänger drygt 70 kilo mat om året.
– Läs gärna Naturvårdsverkets rapport Vad görs åt matsvinnet? för tips på hur man kan minska sitt eget matsvinn.
– Food Rescue Parties är en internationell rörelse med syfte att lyfta frågan kring matsvinn. Studentföreningarna i Göteborg har sedan 2014 arrangerat olika evenemang där räddad mat stått på bordet.

Efterrätten består av smuldegspaj med päron, äpple, aprikos, sharon och rabarber, förklarar doktorand Anke Samulowitz som rört ihop smör och havregryn till toppningen.
– Smulpaj är ett fantastiskt sätt att gör något gott av nästan vilken överbliven frukt som helst.
Eftermiddagen innehåller också korta föreläsningar. Bland annat berättar Monica Hunsberger att FN:s hållbarhetsmål nummer 12:3 handlar om att halvera världens matsvinn till år 2030.
– Mat kastas i alla led: vid produktion, distribution, försäljning samt slutligen också av oss konsumenter. Förutom det självklart oetiska i att förstöra mat när miljoner människor svälter innebär svinnet också fler eroderade jordar, mer växthusgaser, ökade matpriser,
vattenbrist samt förlorad biodiversitet.

Paul Wallner från samarbetspartnern Resursrestaurangen förklarar att den tillvaratagna maten handlar om en winwin-situation.
– De grossister och handlare vi samarbetar med behöver exempelvis inte betala lika mycket till Renova för att de ska komma och slänga maten, eftersom vi ju tar hand om den.
Kan matsvinn också vara ett forskningsämne?
Ja, flera förslag dök upp under middagen, bland annat att studera attityder kring fula frukter samt att undersöka hur räddad mat kan uppmuntra till veganism.

– Vi gjorde av med cirka 30 kilo varor till middagen, förklarar Lauren Lissner. Men vi kastade inte det som blev över, istället fick middagsgästerna ta med sig det hem.

TEXT: EVA LUNDGREN
FOTO: ALLAN ERIKSSON

Texten publicerades ursprungligen i GU Journalen nr 4-2017

 

 

 

 

Av: Elin Lindström Claessen
Taggat med: Enheten för socialmedicin och epidemiologi (EPSO), food rescue, Hållbar utveckling, institutionen för medicin, klimat

Skriv en kommentar Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Forskningsdagen 2020 – anmälan öppen

Nu är anmälan öppen till Forskningsdagen, som är ett heldagarsseminarium den 30 januari 2020 på Konferenscentrum Wallenberg. Årets tema är ”Hur mår göteborgaren?”. Bland talarna finns Henrik Sjövall, Annika Rosengren, Henry Ascher, Malena Lau och Mats Börjesson.

Det ordinarie nyhetsbrevet från Akademiliv tar en paus från torsdagen den 20 december. Nyhetsbrevet kommer tillbaka onsdagen den 15 januari.

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

High-end science seminars, Wednesdays at 15:00.

Veckans lunchmenyer

Café & restaurang Anatomen

Gastronomen på SU

Lunchen.nu

Lyktan lunchservering

Lustgården på Änggårdsbacken

Café Anne Dahl

Fler nyheter

Göteborgarens hälsa temat på Forskningsdagen 2020

13 december, 2019

FORSKNING. Forskningsdagen 2020 blir ett djupdyk bland kvalitetsregistren, på temat Hur mår göteborgaren. Alla medarbetare på akademin och sju … [Read More...]

Amerikanska filantroper satsar 30 miljoner på europeisk alzheimerforsking

10 december, 2019

FORSKNING SOM PÅVERKAR. Professor Henrik Zetterberg vid Göteborgs universitet ska leda ett stort europeiskt forskningssamarbete, som utvecklar e … [Read More...]

ERC Consolidator-anslag till diabetesforskaren Anders Rosengren

10 december, 2019

BIDRAG. Anders Rosengren, som forskar om typ 2 diabetes vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi, är en av mottagarna av ERC C … [Read More...]

Riktlinjer för zebrafisk ska tas fram i nytt Formasprojekt

10 december, 2019

BIDRAG. Formas ger sex miljoner kronor till ett projekt vid Sahlgrenska akademin, som ska undersöka hur zebrafiskar bör hållas för att fiskarna sk … [Read More...]

Agneta Holmäng: Förändringar av fakultetsanslag måste vara långsiktigt hållbara

10 december, 2019

KRÖNIKA. Nyligen beslöt rektor och universitetsstyrelsen att det extra basanslaget som universitetet fått från regeringen för forskning och fors … [Read More...]

Roller och ansvar i krig och fred står i fokus för gästprofessor Boffard

9 december, 2019

GÄSTPROFESSOR. Under ett av Kenneth Boffards första uppdrag som läkare i Europa arbetade han på ett sjukhus i Birmingham där han fick ta hand om o … [Read More...]

ALF-medel genererar ökat stöd till forskning och innovation

9 december, 2019

FORSKNINGSSTÖD. Anslag från strategiska ALF-medel möjliggör nu ett utökat stöd till forskare och anställda i Västra Götalandsregionen och vid Göte … [Read More...]

Nya fynd kring mättnadssignalering från tarmen

3 december, 2019

STUDIE. En hittills okänd mekanism som dämpar mättnadssignaler från tunntarmen. Det är huvudfyndet i en studie som kan förklara dels mättn … [Read More...]

”Miljö och hållbar utveckling är allt viktigare för fakulteten”

3 december, 2019

MILJÖARBETE. Efter 15 år som fakultetens miljösamordnare är det snart dags för Mats Sandberg att lämna över stafettpinnen. Under hans tid har blan … [Read More...]

Aktuellt om byggaktiviteter på Medicinareberget – arbete i Medicinarelängan kan innebära mer buller

3 december, 2019

BYGGINFORMATION. Akademiliv ger här en översikt över de byggarktiviteter som de närmsta veckorna kan påverka dig på olika platser på Medici … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström Claessen är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen