Nu i höst har inte mindre än två böcker av Lena Hartelius kommit ut. Den ena är den första svenska läroboken om dysartri, en talstörning som är vanlig efter stroke och andra neurologiska sjukdomar. Den andra är en barnbok om tid.
Det har tagit nästan tio år för Lena Hartelius, professor i logopedi, att bli klar med boken om dysartri. Den ges ut av Studentlitteratur och just i dagarna kommer den från tryckeriet. Det är både en lärobok och ett bedömningsmaterial för en talmotorikstörning som är en vanlig följd av neurologiska sjukdomar och stroke.
– Det bedömningsmaterial som presenteras i boken är en revision av ett test som gavs ut i början av 1990-talet, men som inte varit tillgängligt på många år. Vi har också provat ut det reviderade testet på hundra friska personer, för att även tillhandahålla ett referensmaterial, säger Lena Hartelius.
Boken ska användas inom logopedprogrammet vid Sahlgrenska akademin och andra lärosäten, och vänder sig också till logopeder specialiserade på neurologiska sjukdomar. Tillsammans med kollegor vid enheten för logopedi på Karolinska Institutet och från Mayo-kliniken i Rochester, Minnesota har Lena Hartelius nyligen också gett uppdragsutbildningar både i Göteborg och i Stockholm för att verka för ett enhetligt sätt att bedöma patienter med dysartri och sprida det reviderade testet.
– Jag hoppas att boken och testet kan hjälpa till att synliggöra personer med dysartri. Patienter som har svårt att uttrycka sig blir ofta felaktigt behandlade och ges inte den uppmärksamhet som krävs för ett optimalt omhändertagande, säger Lena Hartelius.
Att ge ut två böcker under loppet av en månad känns nästan overkligt, menar Lena Hartelius:
– Det är väl lite som en tvillingfödsel, tvåäggstvillingar. Det är ju två väldigt olika böcker.
Barnboken, När var egentligen i morse?, handlar om fyraåringarna Karl och Arvid som resonerar med sin morfar om tid. Idén till boken fick Lena Hartelius för flera år sedan, när hon hade svårt att hänga med i en annan fyraårings berättelse – tills hon förstod att barnet använde begreppet i morse för all förfluten tid. Efter en skrivarkurs var hon inspirerad att göra slag i saken – hon tog en veckas semester för att komma igång och skriva barnboken.
Långt senare fick hon av slump en lista med mindre förlag som ger ut barnböcker, skickade sitt manus till tio stycken, och fick napp av Vombat förlag.
– Det är ett förlag som tar fasta på att barns verkligheter kan se olika ut. De var noga med berättelsen skulle kunna utspela sig var som helst när de arbetade med illustratören till boken, och de ändrade etnicitet på en av karaktärerna i boken, säger Lena Hartelius, som är mycket glad att just detta förlag gett ut hennes barnbok.
Hon har fått många glada tillrop av kollegorna på enheten för logopedi för båda sina böcker. Själv tycker hon att det finns en vinst i att någon gång byta hatt och göra något helt annat än det man arbetar med:
– Det är berikande att pröva något nytt. Det ökar kreativiteten och energin också i arbetet.
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN