Från och med den 12 oktober gäller nya bestämmelser för användare av genetiska resurser inom forskning och utveckling. De nya reglerna utgår från Nagyoaprotokollet, som är ett folkrättsligt bindande protokoll om att nyttan av att använda genetiska resurser ska fördelas rättvist och skäligt.
De nya bestämmelserna gäller användning av genetiska resurser som regleras i EU:s förordning om genomförande av Nagoyaprotokollet (ABS-förordningen).
Användarna av genetiska resurser ska från 12 oktober 2015 i samband med tilldelning av forskningsmedel och vid det slutliga utvecklingsstadiet för en produkt dels deklarera laglig åtkomst, dels rättvis fördelning av nyttan enligt överenskomna avtal.
Bestämmelserna omfattar både framtagande av produkter såsom läkemedel, kosmetiska preparat eller hälsopreparat, men även användande vid grundforskning, exempelvis inom taxonomi.
– Lagstiftningen bidrar till en rättvis fördelning av genetiska resurser men kan även indirekt bidra till positiva effekter för hållbart nyttjande av biologisk mångfald, berättar Peter Örn, handläggare på Naturvårdsverket.
EU:s förordning gäller för tillträden till genetiska resurser från annat land som är part till Nagoyaprotokollet och har nationell tillträdeslagstiftning för genetiska resurser. Alla genetiska resurser där tillträde skett efter 12 oktober 2014 omfattas. Undantagna är den mänskliga arvsmassan (genomet) liksom genetiska resurser reglerade i det internationella fördraget för växtgenetiska resurser.
Läs mer om bestämmelserna
Naturvårdsverket är sedan i mars 2015 så kallad behörig myndighet med ansvar för tillämpning av ABS-förordningen (SFS 2015:124).