Anders Clausen, forskarassistent vid avdelningen för medicinsk kemi och cellbiologi, är en av tolv unga forskare som får 2015 års Ingvar Carlsson Award. Priset innebär att han får fyra miljoner kronor till sin forskning om RNA-byggstenar som byggs in i DNA.
Anders Clausen kom nyligen till Sahlgrenska akademin efter en längre period som postdoktor vid National Institute of Environmental Health Sciences i North Carolina, ett NIH-institut som är världsledande inom DNA-replikation. Där lärde han sig bemästra Next Generation Sequencing, och utvecklade också en helt ny metod för att kartlägga ribonukleotider i hela genomet.
– Att RNA-byggstenar kan byggas in i DNA upptäcktes för bara några år sedan, och idag vet vi att det till och med är vanligt. Varje gång hela vårt genom kopierats inkorporeras över en miljon RNA-delar i vårt DNA, säger Anders Clausen.
Undersöker koppling till cancer
Inbyggda RNA-delar tros fylla naturliga funktioner i genomet: de kan kontrollera differentiering av celler och på så vis vara en slags strömbrytare, och de fungerar som en markör som talar om för cellen vilka delar av DNA som kopierats felaktigt och behöver bytas ut. Men RNA-delarna tros också kunna få negativa konsekvenser i DNA:
– Jag samarbetar med Lars Palmqvist, för att titta på om det har någon koppling till cancer. Jag har redan fått prover från möss som utvecklat leukemi, men behöver utöka min grupp innan arbetet kan dra igång på allvar, säger Anders Clausen.
Analyserna genererar stora mängder resultat, och kräver expertis inom bioinformatik. En postdoktor börjar i gruppen under sommaren, och genom bidraget från Ingvar Carlsson Award kommer Anders Clausen kunna rekrytera ytterligare en postdoktor under hösten. Gruppen kommer också sannolikt kompletteras med doktorand och masterstudent.
Anders Clausen kommer ursprungligen från Århus i Danmark, och disputerade i Lund. Att han nu valt att flytta till Göteborg beror på den forskning inom DNA-replikation och RNA-transkribering som redan pågår här, framför allt i de grupper som leds av Maria Falkenberg och Claes Gustafsson.
– Här finns världsledande forskning inom både RNA och DNA. För mig som kombinerar RNA och DNA är Sahlgrenska akademin det bästa stället att vara på.
Om Ingvar Carlsson Award
Ingvar Carlsson Award delas i år ut för sjätte gången, och innebär bland annat ett forskningsbidrag på fyra miljoner kronor. Priset instiftades av den tidigare statsministern under hans tid som ordförande för SSF. Huvudsyftet är att stödja yngre hemvändande postdoktorer med ambition att starta en självständig och nyskapande forskningsverksamhet i Sverige. De tolv forskare som nu premieras kommer även att delta i ett ledarskapsprogram.
– Ingvar Carlsson Award ger unga och lovande forskare möjlighet att etablera sig i Sverige med nyfunnen kompetens och erfarenhet från utländska lärosäten. Vi knyter stora förväntningar till denna nya generation av forskare, säger stiftelsens vd Lars Hultman i ett pressmeddelande.
Här kan du läsa om samtliga tolv stipendiater:
http://www.stratresearch.se/sv/Press/2015/12-unga-forskare-far-dela-pa-drygt-48-miljoner-/