FORSKARUTBILDNING. Ett trettiotal doktorander från Göteborgs universitet, Chalmers och även andra lärosäten antogs till den första omgången av den valbara kursen ”AI in Healthcare”, som nu dragit igång. Till hösten planeras dessutom en mer specialiserad kurs, om praktisk implementering av AI i vården.
Kursen inleddes med en introduktion till de principer och koncept som är grundläggande för AI. Bakom kursen står en grupp lärare från både Chalmers och Göteborgs universitet. En av dem är Linn Söderholm, som just avslutat sina masterstudier inom medicinteknik på Chalmers:
– Under kursens gång kommer exempel på AI från aktuell forskning och kliniska tillämpningar tas upp. Dessutom kommer vi att ha föreläsningar mot slutet av kursen som behandlar implementeringen av AI inom vården, med fokus på ämnen som säkerhet, etik och tolkningsbarhet, berättar Linn Söderholm.
Många involverade
Föreläsningarna ges av gästföreläsare inom olika expertområden.
– Vi är glada över att så många engagerat sig och att totalt 38 föreläsare kommer att medverka. Vi har föreläsare från sex institutioner vid GU och fyra vid Chalmers. Dessutom är vi glada över att föreläsare från Västra Götalandsregionen och olika företag inom industrin kommer att medverka, säger Linn Söderholm.
Förutom GU och Chalmers tas kursen av doktorander från andra lärosäten utanför Göteborgsregionen, såsom Uppsala universitet, Högskolan i Halmstad och Karlstads universitet. Hittills har responsen från både doktorander och föreläsarna varit mycket positiv.
Avancerad kurs i höst
Lärarlaget bakom kursen arbetar nu med en mer specialiserad kurs inom området: ”Artificial intelligence in healthcare: Applications”. Kursen kommer ge 1,5 hp och ges till hösten (23-25 oktober 2024). Kursen kommer vara tillgänglig för ansökan för doktorander när kurskatalogen är öppen 1-21 april.
Förutom Linn Söderholm består lärarlaget bakom kursen av Robert Feldt (professor inom datavetenskap på Chalmers), Kristian Samuelsson (professor inom ortopedisk kirurgi), Eric Hamrin Senorski (docent i fysioterapi), Justin Schneiderman (universitetslektor och rådgivare inom AI-frågor till fakulteten).
AV: ELIN LINDSTRÖM