Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Från syriska flyktingar till nyblivna läkare

22 januari, 2024

UTBILDNING. Drömmen att bli läkare har uppfyllts för de syriska flyktingarna Sara Rizk och Atiya Alzouby, som nu examinerats från läkarprogrammet vid Göteborgs universitet. Jobb som AT-läkare i Trollhättan väntar dem båda.

Akademiliv träffade också Sara Rizk och Atiya Alzouby för sex år sedan, när de just börjat på läkarprogrammet. Du kan läsa reportaget här.

Var och en för sig flydde Sara och Atiya från kriget i Syrien 2014–2015. En mardrömsvandring över Balkan för Sara, tillsammans med sin mamma och tre yngre syskon. En kaotisk resa över Medelhavet och genom Italien för Atiya.  Efter några år i Sverige sökte de till läkarprogrammet i Göteborg – och kom in. Slumpen gjorde att de båda blev inneboende på Donsö hos Henrik Sjövall, professor på Sahlgrenska akademin, och hans fru Marie.

Personlig utveckling

Läkarprogrammet är intensivt för vem som helst, särskilt under pandemin. Att läsa utbildningen på svenska, ett språk de nyss lärt sig, gjorde studierna än mer utmanande.

Atiya Alzouby

– Det var inte lätt i början. Många av våra klasskamrater talade också arabiska, men föreläsningarna tvingade oss att lära många nya ord. Det har också hjälpt att prata om andra saker än studier med svensktalande vänner. Numera är svenska ett språk jag också ofta tänker på, säger Atiya.

– Kraven är högt ställda, inte bara på medicinsk kunskap, utan också på hur man förmedlar den kunskapen och hur man kommunicerar med patienter. Som läkare behöver vi både kunna ta emot och förmedla information, och då är naturligtvis språket en nyckel, säger Sara.

Ljus framtid

När hon inledde sina läkarstudier insåg hon inte vilken stor utmaning det skulle bli, berättar hon:

Sara Rizk

– Jag behövde etablera mitt personliga liv samtidigt som jag var tvungen att möta högt ställda prestationskrav. Jag anade inte hur mycket jag själv skulle komma att växa och förändras under de kommande åren.

Under utbildningen fördjupades också Saras och Atiyas vänskap till kärlek.

– Vi har pluggat i Fysiologen och i Anatomen inför stora tentor tillsammans, ibland fram till klockan två på natten. Vi har jobbat ihop på akutmottagningen. Vi har stöttat och hejat på varandra och kommit varandra nära. I somras förlovade vi oss, berättar Atiya, och tillägger att deras gemensamma framtid ser mycket ljus ut.

Upprivande händelser

Båda har de behövt hantera personliga svårigheter under utbildningen. Sara riskerade att förlora sitt uppehållstillstånd, eftersom Migrationsverket krävde att hon hade en anställning för att kunna stanna. Det var en uppslitande tid, och hon är tacksam över att hon fick arbete i ett privat hem, där hon arbetade med städning och annat hushållsarbete. Efter ett halvårs studieuppehåll kunde hon återuppta sina studier igen.

För Atiya blev den stora jordbävningen i Turkiet och Syrien för ett år sedan en upprivande händelse, eftersom hans familj bor i det turkiska område där katastrofen skedde. Tack och lov skadades ingen i hans familj, men han åkte ned några veckor för att hjälpa dem i det kaos som följde. Han har också familj som bor kvar i Syrien, i närheten av staden Idlib, där kriget fortfarande pågår.

Anne Uv längst till vänster. På bilden även dekan Jenny Nyström och Lars Börjesson.

Fantastisk lärare

De tycker båda att det är lite overkligt att de nu är examinerade läkare, och inte längre studenter. Under examensceremonin kändes det extra bra att det var just professor Anne Uv som delade ut diplomen, berättar de:

– Hon är en otroligt bra lärare, som vi vet stöttat och inspirerat, inte bara oss utan många andra studenter. När vi satt och pluggade i källarplanet på kvällen kunde vi se henne göra i ordning alla mikroskop inför nästa dags undervisning så att de skulle vara redo för studenterna, berättar Sara som får medhåll av Atiya:

– Det var en fantastisk känsla att se in i hennes ögon och ta emot diplomet. Anne Uv gjorde att histologin blev spännande och så mycket lättare. Hon känns som en person som verkligen brinner för det hon gör.

Fler har gjort samma resa

Överhuvudtaget har de känt sig mycket välkomna som studenter på Göteborgs universitet. De uttrycker sin tacksamhet och glädje över att de hamnade just i Göteborg. De har nu båda fått plats att göra sin allmäntjänstgöring på NÄL i Trollhätttan, och hoppas efter det få chansen att specialisera sig inom antingen neurokirurgi eller kärlkirugi (Atiya), respektive öron-näsa-hals (Sara).

Saras och Atiyas avgångsklass samlad på scenen i slutet av examensceremonin.
Foto: Elin Lindström.

De lyfter också fram sin klass som en mycket inkluderande och härlig grupp. Flera av deras kurskamrater gjorde exakt samma resa som de själva, där de flytt från krig och konflikter i Syrien och i andra länder. De blev alla ett stöd för varandra under det hårda arbete som krävdes för att fullfölja utbildningen.

– De senaste åren har diskussionen om invandring i Sverige förändrats, och nu domineras media av negativa berättelser. Det är inte alls den bild vi ser i vår klass. Där finns så många målinriktade människor med bakgrund i andra länder som vill bidra i samhället. Den bilden vill vi fortsätta bidra till. Vi vill vara ett gott exempel, och vi representerar en stor grupp, säger Sara och tillägger:

– Jag önskar jag kunde få bjuda med mig politiker och andra att gå en runda genom korridorerna på Göteborgs universitet, så kunde de se den stora mångfald som finns representerade bland studenterna!

AV: ELIN LINDSTRÖM

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: examenshögtider, läkarprogrammet, läkarstudenter, läkarutbildning, student

Kommentarer

  1. Henrik Sjövall skriver

    24 januari, 2024 vid 08:03

    Vi är så glada att livets oberäkneliga vindar gjorde att ni hamnade just hos oss, på vår fina ö! Refugees welcome!

  2. Christian Blomstrand skriver

    24 januari, 2024 vid 17:19

    Väldigt fin artikel. Många som inte fattat hur stor glädje vi har av ett mångkulturellt och inkluderande samhälle skulle läsa denna artikel i Akademiliv!

  3. Angela Falk skriver

    24 januari, 2024 vid 22:51

    Vilken fantastisk stark berättelse, och vilket äventyr.
    Så glad att ni valde Göteborg och att Göteborg valde er.
    Stort lycka till!

  4. Henrik Theorin skriver

    15 mars, 2024 vid 17:50

    Underbar berättelse! Man blir varm inombords.
    Lycka till med allt i er framtid!

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor