SAMVERKAN. Forskning som räddar liv – från screening till rehabilitering. Det är temat för nästa upplaga av Forskningsdagen som arrangeras 1 februari 2024. ”Vi har valt breda och vanliga sjukdomar, som kan vara intressanta för många”, säger Peter Gjertsson, ordförande i programkommittén.
Aktuell forskning inom bröstcancer, prostatacancer, stroke och sjukdom i sköldkörteln är några av punkterna som kommer att lyftas på nästa upplaga av Forskningsdagen, ett samarrangemang mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin.
– Årets röda tråd är breda, vanliga sjukdomar. Vi vill attrahera många och visa upp den framstående kliniska forskningen vi tillsammans bedriver på de här områdena, säger Peter Gjertsson som representerar Sahlgrenska Universitetssjukhuset i programkommittén för Forskningsdagen.
Programmet kommer att lyfta allt från screening för de vanliga sjukdomarna – till rehabiliteringsfasen. Ett av områdena där framstående forskning bedrivs i Göteborg är prostatacancer, som presenteras under punkten ”Lärdomar av 30 års screening för prostatacancer”.
– Där är vi absolut i framkant. Seminariet kommer att ledas av professor och överläkare Jonas Hugosson som ansvarar för en studie som fått stort genomslag, säger Peter Gjertsson.
På vilket sätt kommer rehabilitering att lyftas i programmet?
– Det kommer man få höra mer om i seminariet om stroke, där bland annat en fysioterapeut presenterar sin forskning, säger han.
Det sista seminariet för dagen tillägnas forskning inom psykiatrin, med rubriken ”Bipolära syndrom – bättre vård kräver tvärdisciplinär forskning”.
– Vi vill gärna visa upp den forskningen. Bipolära syndrom är inte en bred folksjukdom, men ändå vanligt förekommande i samhället. Årets forskningsdag blir ett väldigt bra tillfälle att lära sig mer om den stora bredd och spetskompetens vi tillsammans har i den kliniska forskningen, säger Peter Gjertsson.
AV: SAHLGRENSKALIV