Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
MAGNUS SIMRÈN, professor i medicinsk gastroenterologi, institutionen för medicin, samt överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, där han är chef för den neurogastroenterologiska enheten. Han är också adjungerad professor vid University of North Carolina (UNC) School of Medicine i Chapel Hill, USA. Foto: Johan Wingborg.

Magnus Simrén föreslås bli nästa prodekan

23 oktober, 2023

PRODEKANVAL. Samarbete är en viktig nyckel för de stora ekonomiska utmaningar som fakulteten står inför. Det är ett tydligt budskap från Magnus Simrén, som av valberedningen föreslås bli Sahlgrenska akademins nästa prodekan.

Det rådgivande valet av prodekan kommer att ske under perioden 1–10 november, elektroniskt, på samma sätt som dekanvalet genomfördes. Förslagen till dekan och prodekan har arbetats fram av en enig valberedning, i samråd med rektor. Rektor Malin Broberg kommer fatta det formella beslutet i båda dessa ärenden. Mer information om valet finns i artikeln ”Svar på vanliga frågor om det pågående dekanvalet” i Akademiliv.

Ett roligt uppdrag

Under de sex år Magnus Simrén varit ledamot i fakultetsstyrelsen har han fått insikt i frågor som är viktiga för fakulteten och som han själv också tycker är intressanta. När han fick frågan om han kunde tänka sig att bli prodekan behövde han därför inte fundera särskilt länge:

Magnus Simrén disputerade vid Göteborgs universitet 2001 med en avhandling om IBS, följt av en period som postdoktor i Leuven, Belgien. Under perioden 2011 till 2016 hade han en VR-finansierad forskartjänst på halvtid inom molekylär gastroenterologi. Han har publicerat över 390 orginalartiklar och handlett 21 doktorander.

– Det blir roligt att arbeta för Sahlgrenska akademin de kommande åren och jag ser fram emot uppdraget.

I det dekanval som just avslutats vid Sahlgrenska akademin fick kandidaten Jenny Nyström stöd av 85 procent av de röstande (röstdeltagande 50 procent). Magnus berättar att han tidigare inte haft så mycket kontakt med Jenny, men att han talat med henne innan han beslutade sig för att acceptera nomineringen att bli prodekan:

– Vi är båda mycket samarbetsorienterade, och vi kommer att fördela arbetet sinsemellan. Min känsla är att vi tänker ganska lika om hur saker och ting borde skötas, samtidigt som jag upplever att vi kompletterar varandra mycket väl. Jag kan tänka mig att det blir naturligt att jag exempelvis hanterar frågor som rör ALF, med tanke på min kliniska erfarenhet. Men vi väntar med att diskutera våra roller och vad som ingår i prodekanuppdraget tills beslutet är fattat, säger Magnus Simrén.

Han konstaterar att ALF-systemet i vår region är välskött och att många satsningar gett goda resultat, men att det gäller att fortsätta utveckla förutsättningarna tillsammans med Västra Götalandsregionen så att vi även i framtiden har en ledande position inom klinisk forskning i Sverige.

Samarbete gynnar alla

Jag träffar Magnus Simrén på hans kontor i Wallenberglaboratoriet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, där han kombinerar klinisk forskning och utbildning, och på sjukhuset tar han även emot patienter i sin roll som överläkare – något han vill fortsätta med någon dag i veckan även om han blir utsedd till prodekan på fakulteten. Utbildningsengagemang och visst forskningsansvar inser han att han inte kommer hinna med, men är glad över att ha kompetenta kollegor som kan ta över.

Wallenberglaboratoriet, och även Mag-tarmlab där den mer kliniskt orienterade delen av Magnus forskning äger rum, är en integrerad miljö, där det knappt går att dra någon gräns mellan akademiskt och kliniskt arbete, berättar Magnus Simrén. Här leder han en stor forskargrupp, som söker nya svar om IBS (irritable bowel syndrome, eller känslig tarm). Forskningen har en bred spännvidd, från epidemiologiska studier i stora befolkningsdatabaser, till patientnära klinisk och personcentrerad forskning, till studier av mekanismer på vävnads- och cellulär nivå.

Gruppen har eller har haft samarbeten med andra forskare från nästan alla av Sahlgrenska akademins sex institutioner.

– Det är min egen personliga erfarenhet att de mest framgångsrika projekten varit dem där jag samarbetat med andra, och det är min övertygelse att alla tjänar på samarbete. När vi nu går in i kärva tider blir samarbetet mellan institutionerna en nyckel till framgång. Vi kommer inte långt med protektionism, där vi skyddar våra egna enheter, utan alla mindre delar tjänar på att tillsammans skapa en starkare gemensam fakultet, säger Magnus Simrén, som vill sträva efter att se alla behov, även för de institutioner som är små, så att alla ingår i familjen.

Stora frågor under mandatperioden

Den kärvare ekonomiska situation som både vår fakultet och vår omvärld befinner sig i kommer att påverka oss mycket de närmsta åren.

– Vi har en tuff ekonomisk period framför oss och mycket av ledningsarbetet kommer fokusera på att vi ska komma så väl ut som möjligt. Det gäller också vår viktiga samverkanspartner Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som nu kämpar för att balansera sin ekonomi. Där är det vårt ansvar att se till att utbildning och forskning inte ställs emot de vårdbehov som sjukvården måste tillgodose. Forskning, utbildning och vård är alla lika viktiga delar av ett universitetssjukhus, säger Magnus Simrén.

Men trots ekonomisk försiktighet behöver fakulteten också blicka framåt, menar Magnus Simrén. Därför är Sahlgrenska Life fortsatt en fråga som ligger högt på agendan.

Magnus Simrén. Foto: Johan Wingborg.

– Det är jätteviktigt för hela akademin att arbetet kring Sahlgrenska Life blir bra, och jag vet att det är särskilt betydelsefullt för ett flertal verksamheter. Här måste vi naturligtvis tänka oss för så att vi inte utarmar forskargrupperna utan ser till att ekonomin också blir hållbar.

– Vi får se till att jobba smart tillsammans och hitta bra gemensamma lösningar. Även om det kan finnas olika syn på satsningen Sahlgrenska Life inom fakulteten måste vi se till att det landar så bra som möjligt, säger Magnus Simrén.

Examen för fler studenter

En annan stor fråga – tydligt kopplad till fakultetens ekonomi – är de problem med genomströmning som många av våra utbildningsprogram kämpar med. De är en komplex fråga, där det inte finns någon enkel lösning, säger han, men sannolikt behövs mer stödjande åtgärder för att hjälpa de studenter som har förutsättningar att klara utbildningen men som riskerar avbryta sina studier. Att sänka kraven på studenterna är naturligtvis inte en del av lösningen. Efter examen ska dessa studenter kunna ta ansvar för andra människors liv och hälsa.

Ett annat utvecklingsområde är möjligheterna att söka och få internationella forskningsmedel. Magnus Simrén konstaterar att våra forskare är mycket framgångsrika när det gäller att ro hem forskningsmedel i nationell konkurrens, men att det finns utvecklingspotential när det gäller internationella anslag, särskilt anslag från EU.

AV: ELIN LINDSTRÖM
FOTO: JOHAN WINGBORG

 

 

Av: Elin Lindström

Kommentarer

  1. Henrik Sjövall skriver

    25 oktober, 2023 vid 06:01

    Grattis till Magnus och Sahlgrenska Akademin! Jag känner Magnus väl. Han är mycket klok och har en fantastisk förmåga att hantera folk och få saker gjorda.

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor