Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Engagerande akademimöte om forskningsvillkor och återväxt

16 oktober, 2023

FAKULTETSDIALOG. En trevlig diskussion och många bra frågor. Så sammanfattade dekan Agneta Holmäng det allmänna akademimötet med fokus på villkor för våra forskare och återväxt. Mötet hölls över lunch, tisdag 10 oktober.

Agneta Holmäng

Mötet inleddes med en översikt över de aktiviteter som idag är tillgängliga för forskare som befinner sig tidigt i sin akademiska karriär vid Sahlgrenska akademin. Ellen Rydberg, Lena Carlsson Ekander, Martin Lagging, Henrik Hagberg och Gunnar Tobin gav alla korta presentationer. En del av den bakgrund som presenterades kan du läsa i artikeln ”Så främjar Sahlgrenska akademin återväxten av forskare”, publicerad i Akademiliv den 26 september.

Resten av mötestiden avsattes till kollegial diskussion. Många medarbetare, från olika delar av fakulteten och i olika faser av sin forskarkarriär, ställde frågor och gav inspel till panelen. Akademiliv redogör här för några av de kommentarer och frågor som framkom under mötet.

Vikten av internationell erfarenhet

Lena Carlsson Ekander

Lena Carlsson Ekander konstaterade att konkurrensen om etableringsbidrag från Vetenskapsrådet är benhård, vilket visar sig i de mycket höga betygen från VR:s bedömargrupper för projekten. Hon visade en sammanställning för forskare som fått detta bidrag under ett visst år, vilket illustrerade att några faktorer sticker ut för dem som varit framgångsrika med sina ansökningar. De flesta hade någon publicering som försteförfattare i en absolut topptidskrift. En överväldigande majoritet hade också gjort en period som internationell postdoktor.

– Det är svårt att lyckas utan internationell erfarenhet. Vi ser också att en riktigt bra publikation är mycket viktigare än flera halvbra publikationer, sade Lena Carlsson Ekander under sin dragning.

Leo Stockfelt, forskare och specialistläkare i arbets- och miljömedicin, påpekade att det också, särskilt inom klinisk forskning, kan vara framgångsrikt att kombinera kliniskt arbete med forskning på halvtid. Panelen höll med om att en längre postdoktorperiod utomlands kanske inte alltid är nödvändigt för att nå framgång, men att även kortare perioder, kanske på några månader, kan göra stor skillnad för en forskare när det gäller att bygga de internationella kontakter och nätverk som krävs.

Nytillkomna eller återvändare

I Göteborg satsas en stor del av ALF-medlen på sätt som gynnar juniora forskare, visade Henrik Hagberg under sin presentation. Klicka för att förstora bilden.

Under diskussionen framförde Thomas Carlsson, forskare på Sektionen för farmakologi, att det finns två spår när det gäller rekrytering av forskare med internationell erfarenhet. Dels de forskare som disputerat vid Sahlgrenska akademin som vi gärna vill ska komma tillbaka och etablera sig här efter en internationell postdoc, dels andra internationellt framgångsrika forskare som inte har någon tidigare koppling till Göteborg. Han undrade vilket av dessa spår som är viktigast för fakulteten. Kanske skulle det vara en fördel om fakulteten är tydlig med att det finns möjligheter för de duktiga forskare som önskar komma tillbaka?

Agneta Holmäng och Lena Carlsson Ekander var eniga i sitt svar om att båda dessa grupper är lika viktiga för fakultetens tillväxt. Fakulteten vill rekrytera de bästa forskarna, oavsett om de disputerat vid Sahlgrenska akademin eller inte. Institutionerna håller koll på de forskare som är ute på internationell postdoc som de hoppas kunna återknyta till sin forskning, sade de.

Kvotering eller inte

Frågan om de projektbundna doktorandplatserna lyftes av några åhörare. Tidigare kvoterades några av dessa platser till juniora forskare, men dessa kvoter har upphört. En genomgång av Future Faculty visade att det blivit svårare för forskare i tidig karriär att få dessa interna bidrag. Denna bild bekräftades under mötet av bland andra Cristina Maglio, forskare på Avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning. Hon framförde att det blivit så svårt för juniora forskare att få dessa doktorandplatser att många låter bli att söka.

Martin Lagging

Martin Lagging, vicedekan för forskarutbildning, svarade att de försök som gjorts med kvoter på fakulteten inte fungerat. När de projektbundna doktorandplatserna infördes i sin nuvarande form 2007 avsattes minst två platser för yngre forskare, som då definierades som en person under 40 år som var docent, men inte lektor eller professor, Senare omdefinierades ”juniora forskare” efter tid från disputation (max åtta år, exklusive sjuk- och föräldraledighet samt militärtjänstgöring). Parallellt med kvoten för juniora forskare fanns också kvoter inom kunskapsområden och för klinisk forskning. Dessa kvoter innebar en stor belastning på administrationen, och dessutom stor frustration för dem som nätt och jämnt missade att kvoteras in i den gynnade gruppen. Samtliga kvotgrupper avskaffades 2010.

En utlysning istället för två

Martin Lagging poängterade också att fokus ligger på att doktorander och postdoktorer ska få bästa möjligheter för sin forskning och sin forskarutbildning och att det därför är projektens kvalitet som bör avgöra vilka forskargrupper som tilldelas platser.

Agneta Holmäng tillade att systemet där en del fakultetsmedel används för projektbundna platser för doktorander och postdoktorer är unik för Sahlgrenska akademin. Ingen annan medicinsk fakultet i Sverige har denna typ av interna bidrag. Kanske borde fakulteten också öppna diskussionen om detta är det bästa sättet att investera de fakultetsgemensamma medlen, eller om de bör användas på ett annat sätt?

Från och med nästa år kommer de projektbundna platserna för postdoktorer och doktorander att utlysas en gång per år, istället för två. Genom att göra utlysningen på hösten vill fakulteten ge möjlighet för forskare att lägga sin fokus på sin VR-ansökan under våren.

– Det totala antalet platser kommer vara det samma, men eftersom det blir en mer samlad pott tror jag att det finns en större möjlighet för bedömargruppen att ta mer hänsyn till karriärfasen för de sökande, vilket jag tror att de redan idag omedvetet tar till sig, sade Martin Lagging under mötet.

ERC och SSMF

Anna Rudin, professor och proprefekt för Institutionen för medicin, intresserade sig för de gemensamma nämnare som finns för forskare som fått VR:s etableringsbidrag, och undrade om liknande sammanställningar gjorts för andra bidrag, som exempelvis SSMF, men fick ett nekande svar. Elias Eriksson, som ingår i bedömargrupp för SSMF, passade på att tipsa om att konkurrensen inom det kliniska spåret för bidrag från SSMF inte är lika stor, och att flera forskare från Sahlgrenska akademin borde uppmuntras att söka detta. SSMF har också gjort det kliniska spåret mer flexibelt, så att man kan åka iväg några månader i taget och sedan återkomma, för att underlätta kombinationen med en klinisk anställning i Sverige.

Magnus Simrén, professor på Avdelningen för molekylär och klinisk medicin, konstaterade att hans egen generation av forskare inte lyckats så väl när det gäller anslag från europeiska forskningsrådet ERC. Hur satsar fakulteten för att nästa generations forskare ska lyckas bättre när det gäller de europeiska forskningsanslagen?

Ellen Rydberg

Forsknings- och innovationskontoret arbetar riktat med ERC, berättade Ellen Rydberg. Här gäller det att fånga upp potentiella forskare som kan söka tidigt. Vid Sahlgrenska akademin arbetar Avdelningen för forskningsstöd bland annat med att ta fram finansieringsplaner tillsammans med forskare.

– Unga forskare behöver vara medvetna om att detta kräver planering så att de slipper stressa och kan skapa riktigt bra ansökningar, sade Ellen Rydberg under mötet.

Nästa möte 11 december

Redan nu kan du notera nästa Allmänna akademimöte i din kalender: måndag 11 december handlar diskussionen om kostnaderna för våra vetenskapliga publiceringar, bland annat med medverkan av överbibliotekarie Morgan Palmqvist.

AV: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: akademisk karriär, allmänt akademimöte, fakultetsdialog, Unga forskare

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor