Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Henrik Hagberg, Lena Carlsson Ekander, Martin Lagging och Ellen Rydberg. Foto: Elin Lindström.

Så främjar Sahlgrenska akademin återväxten av forskare

26 september, 2023

AKADEMISK PERSONAL. Sahlgrenska akademin erbjuder flera olika former av stöd för forskare som befinner sig tidigt i karriären. Som bakgrund inför diskussionerna på det Allmänna akademimötet om återväxt den 10 oktober ger fakultetsledningen här en översikt över det stöd som finns.

  • Längre ned presenterar Akademiliv en översiktlig lista över aktuella satsningar som gynnar forskare tidigt i karriären på Sahlgrenska akademin.
Lena Carlsson Ekander

– Återväxten av forskare och lärare är en central fråga för Sahlgrenska akademin. Frågan lyfts nu också till en kollegial diskussion om hur fakulteten bäst kan arbeta för att säkra framtida utveckling inom forskning och utbildning, säger Lena Carlsson Ekander, vicedekan för forskningsfrågor på Sahlgrenska akademin.

Egen strategi för finansiering

Målet med satsningarna är att vidareutveckla fakulteten, genom att säkra återväxten av excellenta forskare i framtiden. Satsningarna syftar bland annat till att inspirera grundutbildningsstudenter att söka forskarutbildning, att stimulera nydisputerade att göra en internationell postdok, att locka hit forskare efter en period som postdoktor utomlands, eller stötta forskare i deras arbete med att dra in de forskningsmedel som krävs för att de ska kunna etablera sin egen självständiga forskargrupp.

Sedan några år tillbaka har fakulteten etablerat Avdelningen för forskningsstöd, som syftar till att öka fakultetens externa anslag och konkurrenskraft genom att komplettera det EU- och NIH stöd som erbjuds av Forsknings- och innovationskontoret (FIK) på central nivå inom universitetet. Avdelningen för forskningsstöd arbetar konkret för att stötta enskilda forskare och stor del av de insatser som görs riktar sig till de som befinner sig i tidig karriär.

– För forskare som arbetar med att etablera sig erbjuder vi bland annat workshops och kurser i Grant Writing, samt feedback på ansökningar, säger Ellen Rydberg som är chef för Avdelningen för forskningsstöd, och som själv disputerat vid Sahlgrenska akademin.

En viktig pusselbit är också de individuella konsultationer som Avdelningen för forskningsstöd har med olika forskare där de vägleder och tillsammans skapar en individuell forskningsfinansieringsplan.

Ellen Rydberg

– Som junior forskare är det extra viktigt att ha ett långsiktigt tänk när det gäller forskningsfinansiering, så man inte missar att söka viktiga karriärsmedel. Genom att ta fram en strategi för vilka externa anslag de borde kunna söka och vid vilken tidpunkt det bör ske gör att antalet ”sista minuten ansökningar” minskar och att fokus istället kan ligga på att skriva bra och konkurrenskraftiga ansökningar, säger Ellen Rydberg

Stora satsningar inom ALF-systemet

Under flera år har Sahlgrenska akademin arbetat målinriktat, framför allt tillsammans med Sahlgrenska Universitetssjukhuset, för att identifiera forskare som har möjlighet att bli docenter och hjälpa dem överkomma hinder. Satsningarna har gett resultat: antalet docenter har de senaste åren ökat kraftigt. Här har Caterina Finizia, professor i öron- näs och halssjukdomar och FoUUI-direktör på SU, varit ett draglok.

Även ALF-medlen i Göteborg satsas i hög grad på forskare som arbetar för att etablera sin forskningslinje och en egen grupp på Sahlgrenska akademin. Tack vare fina resultat i ALF-utvärderingarna är ALF-systemet i vår region välfinansierat. I Göteborg används huvuddelen av medlen (totalt drygt 400 miljoner kronor årligen) till forskningsprojekt och forskningstjänster som alla utlyses i fri konkurrens.

Henrik Hagberg

– Vi har under senare år gjort en särskild satsning på forskare på postdok-nivå. Dessutom används hälften av ALF-projektmedlen till lönemedel, varav merparten går till doktorander och forskare i tidig karriär, säger prodekan Henrik Hagberg, som har ett särskilt ansvar för ALF-frågor.

I pengar räknat är satsningen på ALF-tjänster betydande: mer än 50 miljoner kronor, framför allt på postdoktoral nivå.

– Men efter åtta till tolv år efter disputationen försvåras konkurrensen om olika anslag. Man börjar då konkurrera med alla seniora forskare. Då gäller det att alla nödvändiga forskarmeriter är på plats, säger prodekan Henrik Hagberg.

Även externa forskarfinansiärer gör flera särskilda utlysningar för forskare under etableringsfasen, bland annat Vetenskapsrådet, SSMF och Cancerfonden.

– En annan möjlighet som jag tror att fler forskare på Sahlgrenska akademin borde ha möjlighet att få är ERC Starting Grant. Det finns alltså gott om anslag som unga kan söka, men samtliga ställer höga krav på kvalitet. Även när det gäller våra egna satsningar måste vi bibehålla krav på kvalitet, säger Lena Carlsson Ekander.

Svårt med kvoter

Tidigare var delar av de interna bidragen för projektbundna doktorandplatser och postdoktortjänster öronmärkta för unga forskare. En andel av bidragen veks då för forskare där det bara gått ett visst antal år efter disputation. Future Faculty har framfört att den tidigare kvoteringen bör återupptas, sedan de gått igenom utfallet för de projektbundna doktorandplatserna de senaste åren, där det blivit svårare för forskare i tidig karriär att få igenom sina ansökningar.

Inför det allmänna akademimötet den 10 oktober kommer Akademiliv inom kort publicera en intervju med Astrid von Mentzer och Paul Manna, som delar på ordförandeskapet för Future Faculty.

En anledning till att denna kvotering upphörde var att den orsakade ett mycket omfattande administrativt arbete. Baserat på uppgifter från Försäkringskassan och andra myndigheter fick personal på kansliet räkna dagar för föräldraledighet, sjukskrivning och militärtjänstgöring för var och en av de sökande för att kunna avgöra om de föll på rätt sida gränsen för definitionen av en ung forskare.

Definitionen av vad som ska räknas som en ung forskare är alltid vansklig, menar Martin Lagging, vicedekan för forskarutbildning på Sahlgrenska akademin. Inom Sahlgrenska akademin finns exempelvis idag ett flertal forskare inom Sahlgrenska akademin som enligt sin akademiska ålder skulle kunna kvoteras som unga, men som redan är mycket väletablerade och välfinansierade.

Doktorandprojekt av högsta kvalitet

Martin Lagging

– Vi gjorde en utredning som visade att arbetssättet helt enkelt inte var hållbart. Ur doktorandernas synvinkel tycker jag också att det är viktigt att det är de bästa projekten som får denna finansiering, baserat på kollegial bedömning. I många fall kan det naturligtvis sammanfalla, så att det är forskare som fortfarande arbetar på att etablera sina forskningslinjer på Sahlgrenska akademin som också har de bästa projekten, säger Martin Lagging.

– När det gäller de projektbundna doktorandplatserna är det primära målet att få fram bra doktorandprojekt av högsta möjliga kvalitet, inte att det ska fungera som ett karriärstöd. För de doktorander som rekryteras är det naturligtvis också viktigt att de får arbeta i bästa tänkbara projekt, säger Lena Carlsson Ekander, som tillägger att frågan om återväxten ofta lyfts inom Rådet för forskningsfrågor (FOR).

PÅGÅENDE SATSNINGAR SOM STÖTTAR FORSKARE TIDIGT I KARRIÄREN:

SPECIFIKT FÖR SAHLGRENSKA AKADEMIN

  • Avdelningen för forskningsstöd – utlysningsöversikt, rådgivning för långsiktig finansieringsstrategi, feedback på ansökningar, intervjuträning för vissa utlysningar, kurser och workshops inom Grant Writing.
  • Future Faculty – bevakar frågor för forskare i tidig akademisk karriär, och anordnar seminarier och Sahlgrenska Academy Junior Researcher Symposium 2024.
  • Sahlgrenska Academy International Starting Grant – för rekrytering av juniora forskare med internationell erfarenhet.
  • Career Talks – inbjudna talare informerar och ger råd kring olika karriärsval – nystart under hösten
  • Sahlgrenska Academy PhD Coach Network (SA-CONE) – postdoktorer får ledarskapsutbildning i coachande förhållningssätt och coachar sedan doktorander och andra forskare i tidig karriär.

GEMENSAMT INOM GÖTEBORGS UNIVERSITET

  • Forsknings- och innovationskontoret (FIK) – nyttiggörande av forskningsresultat, partnerskapsavtal, ansökningar till EU och NIH, kurser inom Grant Writing.
  • Research Leader Initiative kurs (REAL) – en ettårig kurs för framtidens forskningsledare, där kandidater nomineras från respektive institution
  • Sommarforskarskola

GEMENSAMT MED VÄSTRA GÖTLANDSREGIONEN / SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET

  • Gothia Forum Grants Office ansökningar där Västra Götalandsregionen är huvudansvarig eller partner
  • Amanuensprogram finansierat gemensamt GU och ALF
  • ALF: Prova-på-forskning
  • ALF-tjänster på doktorand- och postdoktornivå
  • Forskar-AT tjänster
  • ALF: projektmedel till unga projektledare
  • ALF: projektmedel till seniora forskare som delvis finansierar löner till doktorander och unga forskare
  • ALF finansierat stöd av Akademistatistik som hjälper unga forskare kostnadsfritt med statistisk rådgivning
  • Seminarier – exempelvis om vägen mot docentur

 

AV: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: allmänt akademimöte, återväxt, avdelningen för forskningsstöd, fakultetsledning, karriärstöd, Rådet för forskarutbildningsfrågor (FUR), Rådet för forskningsfrågor (FOR), Unga forskare

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor