UTBILDNING. Nyligen samlades representanter för alla tre dietistutbildningar i Sverige för ett lunch-till lunch-möte i Göteborg. Flera gemensamma frågor stod på agendan, bland annat tillgången på VFU-platser.
Mötet var det första fysiska sedan före pandemin. Ledningarna för dietistprogrammen i Göteborg, Umeå och Uppsala samlades på Medicinareberget. Dessutom medverkade studentrepresentanter och ordföranden för Dietisternas riksförbund (DRF) Kjell Olsson.
– Det var väldigt givande att träffas och dela erfarenheter och planera för kommande samarbete. Alla tre dietistprogrammen arbetar hårt på var sitt håll och det känns viktigt att vi genom mötet till exempel har kunnat inspirera varandra i kliniska examinationsformer och undervisning i nutritionsbehandlingsprocessen. Genom att dra nytta av varandras arbete och idéer gagnas undervisningen och studenterna, säger Sofia Klingberg, som är universitetslektor och programansvarig för dietistprogrammet i Göteborg fram till årsskiftet.
Eftertraktade dietister
Efterfrågan på dietister i Sverige har ökat starkt, mycket tack vare omställningen till God och nära vård, där dietister nu i allt högre grad ingår som en del av primärvården. Samtliga tre dietistutbildningar har genomfört utbyggnader av antalet platser. Nu utexamineras ungefär hundra nya dietister i landet varje år.
– När jag själv var nyutexaminerad som dietist var det svårt att få jobb. Då fanns ett enda jobb att söka, och det var en deltidsanställning i Kiruna. Idag finns en enorm efterfrågan, där många regioner har svårt att rekrytera till sina lediga dietisttjänster. Det har varit roligt att följa den utvecklingen, säger Kristina Franzén, adjunkt och lärare på dietistprogrammet i Göteborg.
Nyligen ansökte Linnéuniversitetet om att få starta en fjärde en dietistutbildning i Sverige, men fick avslag av UKÄ. Lärosätet har sedan tidigare ett kandidatprogram inom nutrition och livsmedelsvetenskap.
Brist på VFU-platser
En stor bromskloss för fler utbildningsplatser är svårigheterna att hitta plaster för verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Under diskussionen om tillgången på VFU blev det tydligt att alla tre lärosäten har viss möda med att få fram de VFU-placeringar som krävs, men att problemet är extra tydligt i Göteborg. Diskussionen utmynnade i att Dietisternas riksförbund ska försöka hjälpa till med att göra verksamma dietister medvetna om behovet av VFU-platser i södra Sverige, och att dietistprogrammet i Göteborg ska kontakta det chefsnätverk som finns för verksamhetschefer inom nutrition, för att söka nya vägar att få fram fler VFU-placeringar.
Under mötet diskuterades också bland annat den alumnundersökning som genomförts i år, forskning om digitala patientmöten och hur detta kan implementeras i undervisningen samt kliniska examinationer.
AV: ELIN LINDSTRÖM