Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Araz Rawshani. Foto: Johan Wingborg.

Araz Rawshani förbättrar vården runt hjärtstopp

24 april, 2023

KLINISK FORSKNING. Araz Rawshani drivs av en vilja att forskningsresultat snabbt ska ha betydelse för vården, helst redan dagen efter att de publicerats. Med hjälp av artificiell intelligens skapar hans grupp kraftfulla bedömningsstöd för hela vårdkedjan vid hjärtstopp och kranskärlssjukdom.   

Araz Rawshani kombinerar sitt arbete som ST-läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhusets kardiologklink med forskning på Göteborgs universitet. Han har just fått en klinisk forskartjänst vid Wallenberg Centre for Molecular and Translational Medicine (WCMTM) som gör det möjligt för honom att ägna halva sin arbetstid åt forskning.  

Direkt nytta  

Araz disputerade 2015 med en avhandling om socioekonomiska aspekter av diabetes och kardiovaskulär sjukdom, där studierna baserades på det svenska nationella diabetesregistret. Under många år fortsatte han sedan driva mycket framgångsrik epidemiologisk forskning, som ledde till publiceringar i flera av världens ledande medicinska tidskrifter. Men en stark vilja att skapa forskningsresultat som snabbare kommer patienter till nytta har lett till att han bytt spår för sin forskning.  

Han är också registerhållare för Svenska Hjärt- och lungräddningsregistret.  

Araz Rawshani. Foto: Johan Wingborg.

– Jag kommer från en traditionell epidemiologisk forskartradition, men jag började ifrågasätta mig själv. Jag ville göra mer direkt nytta för samhället eller för patienten, som jag ser som slutkunden för den forskning jag gör, säger Araz och fortsätter: 

– Jag började arbeta med tekniska lösningar som snabbare kan omsättas i implementeringar i vården. Så småningom vill jag också göra randomiserade kliniska prövningar för att verkligen göra nytta. 

Hans forskningsstrategi har ändrats under de senaste åren. Numera initierar han bara forskningsprojekt som har en tydlig möjlighet att implementeras i vården direkt efter att resultaten är publicerade. Detta är den stora fördelen med klinisk forskning, hävdar Araz, nämligen möjligheten att på förhand bedöma den potentiella kliniska användbarheten. 

– Bra klinisk forskning leder till ny kunskap. Ännu bättre klinisk forskning hjälper patienter med reella behov eller vårdgivaren, från deras egna perspektiv, säger Araz. 

Bättre diagnostik 

Forskningen i gruppen handlar både om hjärtstopp och om kranskärlssjukdom. För kranskärlssjukdom utvecklar han nya diagnosmetoder med stöd av AI, som blir både snabbare, billigare och säkrare. 

– Vi utvecklar AI-baserade beslutsstöd som kan hjälpa läkare se till att de patienter som får kranskärlsoperationer är de som faktiskt får nytta av operationen. Det är algoritmer som vi tränar på bilddata med maskininlärning, berättar Araz, och fortsätter: 

– Vi tror och vet att vi kan få fram beslutsstöd som är automatiserade med AI som kan hjälpa alla läkare att nå samma diagnostiska precision som de främsta experterna på området. Läkares beslut kan variera beroende på olika mänskliga faktorer, och ett AI-baserat stöd kan hjälpa kliniker ta bästa möjliga beslut i varje enskilt fall.  

Förvarna patient om hjärtstopp 

Araz Rawshani. Foto: Johan Wingborg.

När det gäller hjärtstopp har Araz och hans kollegor redan publicerat flera beslutsstöd för olika skeden i vårdkedjan, och ytterligare stöd är på väg ut. De bedriver också forskning som ska leda till system som kan förvarna patienter om att de kan vara på väg mot ett hjärtstopp. 

– Målsättningen är att systemet ska användas av patienter som bär någon form av hjärtövervakning, exempelvis en inopererad pacemaker eller defibrillator. Istället för att systemet ska reagera på en pågående allvarlig hjärtrytmrubbning ska den istället förvarna om att en sådan är förestående, vilket kan förebygga hjärtstopp, säger Araz. 

Bättre hjärtlungräddning utanför sjukhus 

I hans forskningsplan ingår också att genomföra en omfattande interventionsstudie för att undersöka om ett helt nytt angreppssätt vid hjärtstopp utanför sjukhus kan ge fler möjlighet att överleva. Den nya interventionen innebär ett tillägg till traditionell hjärtlungräddning som kan genomföras utanför sjukhus eller i ambulans. Enligt hypotesen kan tillägget ge ett högre blodtryck i hjärtat och hjärnan under hjärt-lungräddning och därmed öka syresättningen i vitala organ. 

– Det är en rimlig teori att vår nya intervention borde kunna ge bättre effekt av hjärtlungräddningen. Vi planerar att genomföra en klusterrandomiserad klinisk studie, där ett landsting i taget ska randomisera patienter med hjärtstopp utanför sjukhus till att få traditionell hjärtlungräddning eller den nya interventionen. 

AI som en fundamental del av klinisk forskning 

Hans forskargrupp har arbetat med maskininlärning (AI) under flera år. De flesta doktorander och forskare i forskargruppen arbetar med någon form av maskininlärning. 

– Det är först nu som forskare och kliniker börjar förstå hur kraftfullt AI är. Ytterst få saker kommer ha lika stor betydelse för vården och forskningen under kommande år. Vår uppgift som forskare är att leverera kraften i AI till vården och patienten. Det kommer förbättra utfallen och effektivisera vården. 

Sverige och Göteborg befinner sig i god position för att bli världsledande inom detta område, vilket är ett resultat av en mångårig satsning på infrastruktur och kompetensutveckling inom stordataanalys. 

AV: ELIN LINDSTRÖM
FOTO: JOHAN WINGBORG

Av: Elin Lindström
Taggat med: AI, epidemiologisk forskning, hjärtstopp, institutionen för medicin, klinisk forskartjänst, maskininlärning, Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM)

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor