UTBILDNING. Masterprogrammet i folkhälsovetenskap har tagit sig in på topp-tio-listan över de mest sökta internationella masterprogrammen i Sverige. Det visar ny statistik från Universitets- och högskolerådet.
Antalet sökande i den internationella antagningen har ökat med 26 procent, jämfört med föregående år. I senaste internationella antagningen sökte 1 161 personer till utbildningen. Programmet hamnar nu på plats 10 i Sverige.
– Det känns otroligt roligt. Alla som har sökt i den internationella omgången är inte behöriga att komma in, men statistiken talar sitt tydliga språk. Jämfört med många andra internationella masterprogram har vi ett högt söktryck, säger Solveig Lövestad, programansvarig.
Stor ökning av förstahandssökande
Enligt Solveig Lövestad är det särskilt roligt att antalet förstahandssökande har ökat. Inför hösten 2023 har programmet 293 förstahandssökande i den internationella omgången, en ökning med 44 procent jämfört med föregående år.
Det innebär att programmet har fler förstahandssökande i den internationella antagningen i år, än man hade i både den nationella och den internationella antagningen sammantaget förra året.
Ökningen har sannolikt flera orsaker. Programmet arbetar kontinuerligt med att förbättra kvalitén på utbildningen och att knyta kontakter med andra universitet. Nyligen gjorde programansvariga en resa till två universitet i Sri Lanka och Indien för att stärka samarbetet, till exempel vad gäller studentutbyten, praktik och examensarbeten.
Förbättrat sin marknadsföring
Programmet har också satsat på att förbättra sin marknadsföring. Med hjälp av Nina Raun, kommunikatör vid Institutionen för medicin, har programmet gjort om hela sin information i kurs- och programkatalogen.
Målet har varit att skapa en mer lättillgänglig information som tydligt förklarar varför utbildningen ger rätt kunskaper till studenter som vill arbeta för en bättre och mer jämlik folkhälsa.
– Vi har också tagit fram mer information som vi vet att studenter efterfrågar, till exempel vad man kan arbeta med efter studierna, vilka möjligheter det finns att göra praktik och var tidigare studenter har praktiserat, säger Solveig Lövestad.
Programmet planerar nu flera långsiktiga aktiviteter för att stärka sin marknadsföring, bland annat rekrytering av studentambassadörer och att ta fram nya filmer.
Utbildning i Lund mest populär
Flest sökande i den senaste internationella antagningen hade Masterprogrammet i folkhälsovetenskap vid Lunds universitet.
Bland de tio mest sökta masterprogrammen i Sverige finns fyra program inom global hälsa och folkhälsa, vilket visar på ett stort intresse för området. Totalt ges över 800 masterprogram vid universitet och högskolor i Sverige.
TEXT: KARIN ALLANDER | FOTO: MALIN ARNESSON OCH KARIN ALLANDER