RESEBERÄTTELSE. I början av november förra året reste Solveig Lövestad, Monica Hunsberger (ansvarig för masterprogrammet i folkhälsa) och Evelina Nyström (Internationell koordinator vid Sahlgrenska akademin) till Rajarata University i Mihintale i nordöstra Sri Lanka och till NITTE (Deemed to be University ) i den södra delen av Indien. Här berättar de om resan.
Målet var att stärka relationerna med lärare och forskare som arbetar i olika folkhälsomiljöer, säkerställa kvalitativa fältplaceringar för våra internationella studenter som kan åka utomlands på kursutbyte, praktik och för examensarbete, och främja möjligheten att studera med våra program.
Vi ser att denna mångfald skapar en unik möjlighet för studenter i våra program att verkligen uppskatta andra kulturer, dela erfarenheter, stärka sina nätverk och bygga långvariga vänskaper.
De internationella masterprogrammen i folkhälsa och global hälsa vid Sahlgrenska akademin lockar sökande från hela världen och representerar närmare 40 nationaliteter. Att ha mångsidig representation av kultur och discipliner är en viktig aspekt i våra program eftersom det möjliggör ett rikt erfarenhetsutbyte och kritisk reflektion kring folkhälsoutmaningar. Vi ser att denna mångfald skapar en unik möjlighet för studenter i våra program att verkligen uppskatta andra kulturer, dela erfarenheter, stärka sina nätverk och bygga långvariga vänskaper.
Möjligheten till utbyte med andra lärosäten är viktig, dels för akademiska studieutbyten, men också för praktik och forskningssamarbete, såsom examensarbeten baserade på data som samlats in under fältarbetserfarenheter. Faktum är att Jelena Svrdlin, en av våra studenter på masterprogrammet i folkhälsa, reste med oss för att påbörja en tioveckors praktik i Sri Lanka och samlade in data för sin masteruppsats. Det är tydligt att lärar- och personalutbyten också är viktiga för att utveckla kvaliteten på våra masterprogram. Vår resa till Rajarata University, Sri Lanka var fokuserad på att träffa studenter som studerar hälsofrämjande under ledning av Dr. Manoj Fernando, avdelningschef och professor Duminda Guruge. Vi presenterade vårt masterprogram för Sri Lankas hälsofrämjande studenter. Senare fick vi möjlighet att besöka två landsbygdssamhällen som är aktivt engagerade i hälsofrämjande aktiviteter i samarbete med universitetsstudenter och personal.
Efter vår resa till Sri Lanka reste vi vidare till Mangalore, Indien för att besöka NITTE (Deemed to be University) där vi välkomnades varmt av Prof. Dr. Iddya Karunasagar, Senior Director, International Relations, och Prof. Dr. Indrani Karunasagar.
Första dagen träffade vi rektor, Prof. Satheesh Kumar Bhandary, och undertecknade ett ett bilateralt samarbetsavtal för student- och lärarutbyte.
Under de efterföljande dagarna besökte vi två av de 21 vårdcentraler på landsbygden som är knutna till NITTE (Deemed to be University). Den första vårdcentralen på landsbygden vi besökte inkluderade traditionell sjukvård samt mental hälsa och en tandvårdsklinik. Dagen efter besökte vi det andra hälsocentret på landsbygden som ligger i en fiskeby 20 minuter från Mangalore.
Vår sista dag spenderades med personalen och programchefen för masterprogrammet i folkhälsa, Mr. Mackwin Kenwood D’mello. Vi träffade studenterna och delade information om vårt masterprogram i folkhälsa och potentiella utbytesmöjligheter.
På den sista eftermiddagen träffade vi programledningen och gjorde upp planer för att påbörja vårt samarbete. Avslutningsvis är personalen och faciliteterna förstklassiga, personalen och fakulteten är obeskrivligt vänliga, och läroplanen för master i folkhälsa är en utmärkt match för våra studenter.
Som lite historisk bakgrund initierades vår relation med Rajarata University av professor Gunilla Krantz och Lena Andersson redan 2010. Sedan dess har cirka 50 studenter utfört datainsamling eller praktik vid Rajarata University.
Vår relation med NITTE (Deemed to be University) är ny för masterprogrammet i folkhälsa, men våra samarbetspartners har historiskt haft en relation till Sverige, nämligen inom marin vetenskap.
En stor del av vår ambition är att bli godkänd för bilateral finansiering från Erasmus + International Credit Mobility (ICM)-programmet 2023. Vi siktar på att jämna ut utbytet, det vill säga ta emot lika många personer som vi skickar dit.
Slutligen är vi tacksamma för det ekonomiska stöd vi fått för denna resa. Särskilt tack till ett planeringsbidrag från Linnaeus Palme, stimulans från SA-rådet för internationalisering och ett planeringsbidrag från Högskolerådet (UHR).
Läs mer om Masterprogrammet i folkhälsovetenskap på programmets engelska webb.
BY: SOLVEIG LÖVESTAD, MONICA HUNSBERGER AND EVELINA NYSTRÖM