Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Kartlägger utemiljöer för äldre personer

2 mars, 2023

FORSKNING SOM PÅVERKAR. Det finns inga regler som bestämmer hur tillgången till utevistelse och naturupplevelser ska ske för äldre personer som bor på särskilda boenden i Sverige. Göteborgs universitet, Chalmers och Sveriges lantbruksuniversitet driver ett gemensamt forskningsprojekt som bland annat kartlägger tillgången till utemiljöer för alla särskilda boenden i Sverige.

Forskningsprojektet ingår i forskarskolan Gothenburg Research School of Health Engineering (GRSHE), i samarbete mellan Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Nyligen beskrevs projektet i ett inslag i TV4 Nyheterna.

Utlottning: Madeleine Liljegren är redaktör för en ny bok om hur utemiljöer kan användas för verksamhet utomhus. Du som är doktorand eller anställd vid Sahlgrenska akademin har möjlighet att vinna ett exemplar av boken ”Vård, omsorg och rehabilitering utomhus – teori, praktik och nya perspektiv” (Studentlitteratur). Mejla akademiliv@gu.se senast fredag 10 mars, och ange den adress du vill få boken skickad till om du vinner.

Madeleine Liljegren är dubbelexamendoktorand vid Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola. Hon är fysioterapeut, specialist inom äldres hälsa, har en masterexamen inom landskapsarkitektur och klinisk erfarenhet från särskilda boenden. Tillsammans med sin handledare Helle Wijk, sjuksköterska, professor vid Göteborgs universitet och gästprofessor vid Chalmers tekniska högskola genomför hon ett forskningsprojekt om utemiljöer vid särskilda boenden. I forskningsprojektet ingår även handledarna Göran Lindahl, arkitekt, professor vid Chalmers tekniska högskola och Anna Bengtsson, landskapsarkitekt, lektor vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.

Hänsyn till äldres hälsa

Madeleine Liljegren

Projektet om utemiljöer befinner sig i skärningspunkten mellan vårdvetenskap, arkitektur och landskapsarkitektur. Alla dessa tre perspektiv behövs för att det ska utvecklas hälsofrämjande utemiljöer, där hänsyn tas till de äldres behov och önskemål, i syfte att möjliggöra för utevistelse för de äldre personerna.

– Jag vet själv hur bra jag mår av att få komma utomhus en stund och ta en paus. För omkring tio år sedan, när jag arbetade som fysioterapeut på särskilda boenden, började jag fundera över varför jag så sällan såg de äldre personerna utomhus, berättar Madeleine Liljegren.

Det väckte en nyfikenhet hos henne att undersöka området vidare. Efter studier vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp om utemiljöer i vårdsammanhang skrev hon ett examensarbete om hur utemiljön kan fungera som vårdmiljö för äldre personer som bor på särskilda boenden, utifrån perspektiven fysisk aktivitet och fallprevention.

Helle Wijk

– Rent fysiologiskt har utevistelse också visats ha goda effekter för människans hälsa. Att vara ute en stund på dagen har en positiv påverkan på bland annat sömn, tidsorientering, aptit, skelett, puls, blodtryck och mobilitet, säger Helle Wijk.

Utemiljön som ett komplement

För fysioterapeuten Madeleine Liljegren är utemiljön en värdefull tillgång, inte bara för att de äldre personerna ska få möjlighet till utevistelse, utan även i samband med rehabiliteringsinsatser för personer med fysiska funktionsnedsättningar:

– Utemiljön fungerar som ett komplement till innemiljön. För att en person ska få en meningsfull vardag är det betydelsefullt att hen kan välja var i den fysiska miljön hen vill vara, inomhus eller utomhus, säger hon och fortsätter:

–Traditionellt genomförs rehabilitering inomhus där markunderlaget är plant, men det är också betydelsefullt att personerna får tillgång att genomföra rehabilitering i miljöer som ställer ökade krav på funktionsförmågan och som är vanligt förekommande miljöer i vardagslivet. Det handlar om att skapa trygghet och minimera risken för fallolyckor. Utemiljön bidrar med variation avseende underlag, så som asfalt, trottoarkanter, gräs och grus, samt variation avseende lutning på marken, kvaliteter som inte går att återskapa inomhus.

Tillgång till utemiljö

Det är inte klarlagt hur vanligt det är att tillgång till utemiljöer är begränsad eller obefintlig för boenden på särskilda boenden. Foto från Getty Images.

Den första delstudien i Madeleine Liljegrens avhandlingsarbete fokuserar på att undersöka tillgången till utemiljöer vid särskilda boenden på nationellt plan. Det saknas kunskap om hur det faktiskt ser ut, men 2016 visade en avhandling från Karolinska Institutet – vars huvudsyfte inte var att kartlägga tillgången till utemiljö – att fem av de tjugo boenden som ingick i studien saknade utemiljö.

– Bara en procent av de särskilda boenden som finns i Sverige var representerade i den studien, men av dessa tjugo boenden saknade en fjärdedel tillgång till egen utemiljö. Vi hoppas att den siffran inte kommer vara lika hög när vi genomfört vår fullskaliga studie, men det går inte att säga innan vi har resultaten. Om siffran skulle stå sig på nationell nivå skulle det kunna röra sig om cirka 500 särskilda boenden där äldre inte har tillgång till utemiljö. Att inte ha möjligheten att vistas utomhus kan leda till en känsla av att vara instängd, vilket kan påverka hälsan negativt, säger Madeleine Liljegren.

En av de forskningsassistenter som arbetar i forksningsprojektet är Kateryna Fursa (i mitten), som kom till Sverige som flykting från Ukraina våren 2022. Läs en intervju med henne här.

I samarbete med Socialstyrelsen har forskarna sammanställt en nationell förteckning med samtliga särskilda boenden (totalt omkring 2 000) och begärt ut ritningar för dessa boenden från kommunernas bygglovsenheter (totalt 290 kommuner). Med hjälp av två forskningsassistenter analyseras nu ritningarna efter fyra olika identifierade zoner i kontakt med utemiljö (zon 1: uppleva naturkontakt inifrån genom fönster, zon 2: ha tillgång till uteplats eller balkong, zon 3: att boendet har en egen utemiljö i anslutning till byggnaden samt zon 4: att det finns grönområden i omgivningen). Studien är tidskrävande och forskarna räknar med att preliminära resultat först kan vara klara om ett år.

Evidensbaserad riktlinje

Ett viktigt mål för avhandlingsarbetet är att fler äldre personer som bor på särskilda boenden ska få möjlighet att kunna välja att vistas utomhus som ett komplement till att vistas inomhus. En av delstudierna syftar till att utarbeta en evidensbaserad riktlinje över betydelsefulla kvaliteter i utemiljön. Riktlinjen planeras därefter, i påföljande delstudie, att omvandlas till en evidensbaserad arbetsmetod för design, planering och utvärdering av utemiljöerna. Arbetsmetoden är tänkt att utgöra stöd för professioner som arbetar med utformning av dessa miljöer. Olika intresseorganisationer och myndigheter involveras i projektet, bland annat Boverket. Denna myndighet har exempelvis rekommendationer kring utemiljöers storlek vid förskolor och skolor – rekommendationer som saknas för utemiljöer vid såväl särskilda boenden, sjukhus och vårdcentraler.

– Den som bor i ett särskilt boende har rätt till en god och hälsofrämjande boendemiljö. Att kunna förflytta sig mellan inne- och utemiljö påverkar dessutom möjligheterna för socialt umgänge, säger Helle Wijk.

Projektet om utemiljöer finansieras bland annat av Familjen Kamprads stiftelse, som bett att få följa ett av sina projekt närmare än vanligt. Forskargruppen har därför en blogg där projektets utveckling beskrivs regelbundet under hela projektperioden (2021-2025).

Ny bok om vård, omsorg och rehabilitering utomhus

Madeleine Liljegren och Helle Wijk är två av totalt 58 författare bakom den nyutkomna boken ”Vård, omsorg och rehabilitering utomhus – teori, praktik och nya perspektiv”. Bokens innehåll fokuserar på hur utemiljöer kan användas i vård-, omsorgs- och rehabiliteringssammanhang vid exempelvis särskilda boenden, sjukhus och vårdcentraler. Boken sammanfattar det aktuella evidensläget, ger aktuella exempel på hur inslag av natur och utemiljöer kan användas i praktiken samt målar upp en framtidsspaning.

Boken är den första svenska kurslitteraturen som beskriver hur fysiska utemiljöer kan användas som ett komplement till innemiljöer inom vård, omsorg och rehabilitering. Den är tänkt att läsas av studenter, yrkesverksamma och beslutsfattare inom vård, omsorg och rehabilitering. Även yrkesverksamma inom utformning, anläggning och skötsel av utemiljöer samt djur- och naturbrukspersonal kan finna boken intressant.

Ger goda exempel

Boken beskriver både teoretiskt och praktiskt förutsättningarna för att lyckas med insatser utomhus inom regionala, kommunala och privata sammanhang.

Det finns betydande evidens för att naturkontakt, dagsljus och utevistelse är gynnsam för hälsa, men att använda utemiljön för vård, omsorg och rehabilitering har ännu inte fått fullt genomslag i Sverige. Ett gott exempel som boken lyfter fram från den regionala kontexten är intensivvårdsavdelningen på länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Där har en utemiljö utvecklats så att de mest sköra personerna kan få möjlighet att vistas utomhus, fortfarande uppkopplade mot all den tekniskt avancerade övervakningsutrustning som deras tillstånd kräver. Andra exempel kommer från kommunala verksamheter samt att erbjuda insatser i rehabiliteringsträdgårdar och i skogsmiljö. Att även inkludera djur, exempelvis sociala tjänstehundar i insatser riktade till personer med särskilda behov, är också ett perspektiv som är i fokus.

Här kan du läsa mer om forskningsprojektet OUT-FIT: https://www.gu.se/forskning/out-fit

AV: ELIN LINDSTRÖM

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: äldreboende, äldreomsorg, arkitektur, Chalmers, doktorand, Gothenburg Research School of Health Engineering (GRSHE), institutionen för vårdvetenskap och hälsa, särskilda boenden, SLU, utomhusmiljö

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor