UNGA FORSKARE. Det vore inte förvånande om det första Sahlgrenska Academy Junior Researcher Symposium leder till flera nya gränsöverskridande samarbeten mellan olika grupper och olika fält. Mötet innehöll en rad intressanta presentationer och blev i sin helhet mycket lyckat.
Sahlgrenska akademins ledning och dekan Agneta Holmäng har visat stort stöd i Future Facultys arbete med Sahlgrenska Academy Junior Researcher Symposium. Tio externa sponsorer bidrog till mötets finansiering. Trots att den inbjudna keynote-speakern, Elizabeth Björk från AstraZeneca, blev sjuk i sista stund, måste mötet beskrivas som mycket lyckat.
– Jag har fått mycket positiv feedback från deltagare och jag är själv väldigt tillfreds med resultatet. Många säger att de saknat just ett sådant här möte, där man får veta mer om forskning som pågår på fakulteten. För dem som påbörjade sin forskarutbildning under pandemin var detta kanske första chansen att träffa andra forskare under ett större möte, säger Future Facultys vice ordförande Paul Manna, som också är postdoktor inom diabetesforskning på Sektionen för fysiologi.
Förhoppningsvis återkommande
Mötet lockade 230 anmälda åhörare och talare. Förhoppningen är att mötet ska kunna återkomma, kanske redan nästa år.
– Det var en bra blandning av presentationer på mötet, och det var roligt att se att fler vågade ställa frågor under vår andra dag. I år satsade vi stort på juniora forskare. Nästa gång hade det varit intressant att också höra fler forskarguppsledare på Sahlgrenska akademin, säger Future Facultys ordförande Alessandro Camponeschi, som också är forskare vid Avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning.
De två dagarna på Wallenberg konferenscentrum gav också möjlighet till en social kvällsaktivitet. Konferensen avslutades med utdelning av tre priser: två priser för bästa presentation (Sebastian Blid Sköldheden respektive Francesco Suriano), och ett pris för bästa poster (Yuan Zhang).
Viktigt att mötas
Tre av åhörarna var Michelle Kha, Amanda Olsson Widjaja och Dorota Raja, som alla arbetar på samma våning i Sahlgrenska centrum för cancerforskning, dock i olika forskargrupper. De var alla eniga om att dagen var ett mycket bra initiativ:
– Vi har diskuterat tidigare att vi saknat ett forum där vi får veta mer om annan forskning som pågår inom fakulteten. Här ges möjlighet till både nya samarbeten och inspiration, sade Michelle Kha, doktorand på Avdelningen för laboratoriemedicin.
Under pandemin skedde en avstanning av tidigare forum där forskare delat med sig till varandra, och den tidigare möteskulturen har inte riktigt kommit igång igen som tidigare, berättar de.
– Linnea Kristenson som presenterade nu före pausen arbetar också på Cancercentrum precis som vi gör, men det här var första gången jag fick höra mer om hennes forskning, konstaterade doktoranden Amanda Olsson Widjaja, doktorand på Avdelningen för obstetrik och gynekologi, och tillägger att hon verkligen uppskattade Linneas presentation.
Som postdoktor på Avdelningen för kirurgi ägnar sig Dorota Raj mycket åt att söka forskningsmedel, och hon tog därför särskilt till sig av informationen från fakultetens Avdelningen för forskningsstöd:
– Det är en fantastisk idé att samla alla bidrag och deras deadlines på en webbsida där man kan få överblick. Tidigare har jag försökt göra sådana dokument själv, men nu behöver jag inte göra det mer, sade hon.
Här kan du se informationssidan som skapades inför symposiet, med detaljerat program: https://www.gu.se/en/sahlgrenska-akademin/sahlgrenska-academy-junior-researcher-symposium
AV: ELIN LINDSTRÖM