BIDRAG. Cancerfonden har delat ut totalt 900 miljoner kronor till svensk cancerforskning, som möjliggjorts genom olika donationer. Drygt 100 miljoner av dessa medel går till cancerforskning vid Göteborgs universitet.
– Självklart vill jag gratulera alla forskare som fått medel från Cancerfonden. Detta visar att cancerforskning är fortsatt stark här i Göteborg och ett viktigt forskningsområde för fakulteten, kommenterar dekan Agneta Holmäng.
Störst projektanslag får Göran Landberg, professor i patologi, och Maria Falkenberg, professor i laboratorievetenskap, båda vid Institutionen för biomedicin, som får sex miljoner kronor vardera.
Nytt läkemedel och diagnossystem
Göran Landbergs grupp arbetar med utveckling av ett nytt cancerläkemedel, och dessutom ett bättre diagnostiskt system för cancerpatienter.
– Båda bygger på att vi tar hänsyn till hur cancercellernas omgivning påverkar hur elakartad en viss cancer är och hur det påverkar patienten, säger Göran, som gläds över att den nya cancerbehandlingen och testen närmar sig ett skede där de kan göra nytta för patienten.
– Långsiktigt stöd från Cancerfonden är oerhört viktigt för min grupp och möjliggör att vi verkligen kan forska kring kliniskt relevanta problem med optimala metoder och tekniker, säger Göran.
Det nya läkemedlet utvecklas främst för att användas mot bröstcancer men forskarna hoppas det kan användas för flera olika cancerformer.
Tidig diagnostik för lungcancer
Clotilde Wiel, forskare på Institutionen för kliniska vetenskaper, får en treårig forskartjänst med inriktning mot cancerprevention. Med utgångspunkt från Scapis (The Swedish CArdioPulmonary bioImage Study) ska projektet försöka identifiera tidigare okända riskfaktorer och biomarkörer som kan användas för tidig upptäckt av lungcancer.
– Anslaget från Cancerfonden innebär att jag kan börja planera projektet och också söka andra forskningsmedel för att praktiskt kunna genomföra projektet. Scapis ger tillgång till en fantastiskt väldefinierad och stor population så det kommer att krävas ytterliga anslag för att kunna genomföra de planerade analyserna, säger Clotilde Wiel.
En stor andel av forskningen som pågår om lungcancer handlar om hur sjukdomen kan behandlas, men för att minska insjuknande och dödsfall orsakat av lungcancer behövs också prevention och tidig diagnostik.
– Eftersom Scapis handlar om både lungfunktion och metabola tillstånd så finns det en stark koppling till mitt tidigare arbete. Som forskare går jag nu från musmodeller till människor. Det är en helt ny inriktning för mig, vilket är väldigt spännande, säger Clotilde Wiel.
Palliativa behandlingsalternativ
Kent Lundholm får anslag för sin forskning som vill klargöra varför man drabbas av trötthet, matleda, avmagring och depression vid progredierande cancersjukdom. Kunskapen och därmed förståelsen kan användas för att formulera och utveckla palliativa behandlingsalternativ för de patienter som inte kommer kunna tillfriskna av sin behandling.
– Forskningsinriktningen har varit konsekvent under flera decennier. Utmaningen är att förstå samspelet mellan olika organsystem i kroppen och att därmed kunna föreslå rationella och effektiva palliativa behandlingsalternativ, vilket varit framgångsrikt enligt vår forskning, säger Kent Lundholm, seniorprofessor och forskare vid Institutionen för kliniska vetenskaper.
Kent Lundholm har haft rekommenderade anslag från Cancerfonden sedan 1975.
– Uppdraget som senior forskare är stimulerande, vilket berikar livet samt skapar en känsla av meningsfull aktivitet, eftersom man investerat en stor del av sitt liv i sökandet av ny och viktig kunskap, vilket är en form av kumulativ investering.
Mindre påverkan efter kirurgi
Eva Haglinds forskning undersöker överlevnad och funktionsförändringar hos patienter som genomgått laparoskopisk operationsteknik vid cancer, och även betydelsen av individens fysiska aktivitet efter operation av olika cancersjukdomar.
– Man kan sammanfatta mitt projekt med att det syftar till att minska den påverkan på patienten som en operation medför, utan att minska den eftersträvade effekten, som vid cancersjukdom nästan alltid är att bota, säger Eva Haglind, överläkare och under lång tid adjungerad professor vid Institutionen för kliniska vetenskaper.
Hon började för många år sedan med att undersökt laparoskopi som teknik vid operation av tarm- och ändtarmscancer. Där kunde hon visa att laparaskopin var säker och att patienter upplevde mindre påverkan efter operationen. Därefter startade hon och leder fortfarande efter 14 år en stor, svensk studie kring effekter av robotstödda operationer vid prostatacancer.
– Just detta med att försöka finna säkra metoder som förbättrar patientens upplevelse efter en operation har med åren också lett till intresset för fysisk aktivitet i samband med kirurgisk behandling av cancer.
Livskvalitet efter behandling
Caterina Finizia, professor på Institutionen för kliniska vetenskaper vid Göteborgs universitet och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, forskar på huvud-halscancer. Behandlingen av denna cancer påverkar ofta centrala funktioner hos patienten som andning, röst, syn, lukt, smak, gap- och sväljförmåga. Idag är rehabiliteringen som erbjuds ofta bristfällig.
– Vår förhoppning är att denna forskning, där vi utvecklar och implementerar nya och mer effektiva rehabiliteringsmetoder, förbättrar patienternas funktion och därmed också deras livskvalitet, säger Caterina Finizia, vars projekt får tre miljoner kronor från Cancerfonden.
Totalt delar Cancerfonden ut 900 miljoner kronor till svensk cancerforskning. Tack alla som skänker gåvor och gör det möjligt för fonden att finansiera över 230 forskningsprojekt. Läs mer om hela utdelningen från Cancerfonden här: https://www.cancerfonden.se/nyhet/900-miljoner-till-cancerforskning
Forskare vid Göteborgs universitet som får bidrag från Cancerfonden
Tänk på att listan kan innehålla felaktigheter – kontrollera med Cancerfonden om du vill vara helt säker.
Per Arne Albertsson
Institutionen för kliniska vetenskaper
Increased ovarian cancer cure with Alpha emitting Radioimmunotherapy
3 000 000 kronor
Per-Ola Andersson
Institutionen för medicin
interferonstimulerade proteiner vid diffust storcelligt b-cellslymfom (dlbcl) – prognos, funktion och behandling
Eva Angenete
Institutionen för kliniska vetenskaper
Skräddarsydd behandling för att långsiktigt förbättra utfall och livskvalitet för patienter med tjock- och ändtarmscancer samt analcancer
1 600 000 kronor
Björn Burmann
Institutionen för kemi- och molekylärbiologi
How structure and dynamics govern the function of mitochondrial proteases involved in cancer.
2 400 000 kronor
Helena Carén
Institutionen för biomedicin
Targeting Cancer Stem Cells in High-Grade Brain Tumours
3 000 000 kronor
Maria Falkenberg
Institutionen för biomedicin
Mitochondrial DNA replication and mutagenesis in cancer.
6 000 000 kronor
Caterina Finizia
Institutionen för kliniska vetenskaper
Nya behandlingsmetoder vid komplikationer efter huvud-halscancerbehandling för förbättrad funktion och hälsorelaterad livskvalitet – klinisk och translationell forskning
3 000 000 kronor
Bengt Gustaf Gustafsson
Institutionen för kliniska vetenskaper
A translational approach to identify biomarkers that predict outcome and treatment-related toxicity in colorectal cancer
1 200 00 kronor
Eva Haglind
Institutionen för kliniska vetenskaper
Återhämtning efter kirurgisk behandling av cancer.
3 000 000 kronor
Anetta Härtlová
Institutionen för biomedicin
Role of macrophage scavenger receptor 1 in non-alcoholic steatohepatitis and hepatocellular carcinoma
3 000 000 kronor
Asgeir Jakola
Institutionen för neurovetenskap och fysiologi
Bättre diagnostik av hjärntumörer med flytande biopsier
1 600 000 kronor
Meena Kanduri
Institutionen för biomedicin
Delineating the significance of growth factor induced gene regulatory networks in cancer
1 600 000 kronor
Per Karlsson
Institutionen för kliniska vetenskaper
– Precisionsmedicin vid strålbehandling av bröstcancer
3 750 000 kronor
Göran Landberg
Institutionen för biomedicin
Behandlingsprediktion och läkemedelsdesign för cancer med fokus på cancercellernas mikromiljö
6 000 000 kronor
Max Levin
Institutionen för kliniska vetenskaper
Immune mechanisms for exceptional response to checkpoint inhibition in metastatic melanoma
2 400 000 kronor
Kent Lundholm
Institutionen för kliniska vetenskaper
Prevention of Muscle Wasting for improved organ and physical functioning following major Cancer Surgery
1 600 000 kronor
Margit Mahlapuu
Institutionen för kemi- och molekylärbiologi
Molecular pathogenesis and new treatment strategies of hepatocellular carcinoma
3 000 000 kronor
Tommy Martinsson
Institutionen för biomedicin
Neuroblastom, identifiering av terapeutiska mål för en speciellt svårbotad grupp
1 600 000 kronor
Anna Martner
Institutionen för biomedicin
Targeting NOX2 in cancer
3 750 000 kronor
Tanmoy Mondal
Institutionen för biomedicin
Deciphering role of epigenetics and epitranscriptomics behind high-risk Neuroblastoma: disease mechanism to develop novel therapeutic intervention
2 400 000 kronor
Lill Mårtensson-Bopp
Institutionen för medicin
A new paradigm for the development of B-cell precursor acute lymphoblastic leukemia
4 500 000 kronor
Mikael Nilsson
Institutionen för biomedicin
A developmental approach for improved therapy of radioiodine (RAI)-refractory thyroid cancer
3 000 000 kronor
Ann Nordgren
Institutionen för biomedicin
Constitutional genetic aberrations behind childhood cancer predisposition
2 000 000 kronor
Roger Olofson Bagge
Institutionen för kliniska vetenskaper
Why do uveal melanoma metastasize to the liver and how to treat these patients – a translational project including extracellular vesicles and clinical trials
3 000 000 kronor
Marc Pilon
Institutionen för kemi- och molekylärbiologi
Membrane homeostasis and cancer: the adipor pathway in c. Elegans, mammalian cells and mouse models
4 500 000 kronor
Stefano Romeo
Institutionen för medicin
targeting pnpla3 to treat hepatocellular carcinoma in knock-in mice
2 400 000 kronor
Johan Stranne
Institutionen för kliniska vetenskaper
Incontinence Post robot assisted radical prostatectomy, Anatomical and functional causes (IPA)(ISRCTN67297115)
2 400 000 kronor
Anders Ståhlberg
Institutionen för biomedicin
Blood-based biomarkers and therapy resistance in sarcoma
3 000 000 kronor
Per Sunnerhagen
Institutionen för kemi- och molekylärbiologi
Responses to cancer therapy and cellular environment
3 000 000 kronor
Susanne Teneberg
Institutionen för biomedicin
Helicobacter pylori and gastric cancer: Role of carbohydrate receptors in H. pylori-induced inflammation
2 400 000 kronor
Fredrik Thorén
Institutionen för biomedicin
Identifying novel structures of importance for NK cell recognition of leukemia
3 750 000 kronor
Alesia Tietze
Institutionen för kemi- och molekylärbiologi
Detect and defeat: targeting cancer by transmembrane peptide-ionic liquids conjugates
2 400 000 kronor
Pierre Åman
Institutionen för biomedicin
FET-gruppen av Fusionsonkogener Transformationsmekanismer, Epigenetik och Terapiförsök
2 400 000 kronor
Jenny Öhman
Institutionen för odontologi
Lågenergi-laserbehandling som profylax mot och behandling av oral mukosit hos patienter med hematologisk cancer som genomgår hematopoietisk stamcellstransplantation.
2 400 000 kronor
FORSKARMÅNADER
Per Albertsson
Institutionen för kliniska vetenskaper
Increased ovarian cancer cure with Alpha emitting Radioimmunotherapy
3 år x 3 månader
FELLOWSHIP PREVENTION
Clotilde Wiel
Institutionen för kliniska vetenskaper
The unique Swedish CArdioPulmonary bioImage Study (SCAPIS) for the identification of new risks factors and liquid biopsy-based biomarkers for early detection of lung cancer
3 år (100%)
AV: ELIN LINDSTRÖM / SUSANNE LJ WESTERGREN / CANCERFONDEN