FORSKNINGENS VILLKOR. De hundra mest framgångsrika forskarna drog mellan åren 2017 och 2021 in totalt 4,2 miljarder kronor i externa bidrag till universitetet. Det visar en genomgång som GU Journalen gjort. Särskilt framgångsrika har forskare vid Sahlgrenska akdemin varit, som drog in 2,4 miljarder kronor under denna femårsperiod. Av de fem toppnamnen på listan är fyra hemmahörande vid vår fakultet.
Allra mest medel drogs under perioden in av Göran Bergström, professor i kardiovaskulär forskning: drygt 193 miljoner kronor. Han är huvudansvarig för Scapis, en världsunik kunskapsbank för forskare som vill undersöka hjärt-, kärl- och lungsjukdomar. Den främsta finansiären är Hjärtlungfonden, men även Vinnova och Vetenskapsrådet stödjer projektet.
– Jag tror att projektet fått så mycket pengar bland annat för att det uttalade målet är att dela med sig. Somliga forskare behåller sina data för sig själva, men själva poängen med forskning är ju att bidra till den gemensamma kunskaper. Scapis finns till för alla som intresserar sig för hjärt-, kärl- och lungsjukdomar, säger Göran Bergström till GU Journalen.
Sahlgrenska akademin dominerar toppen
Tvåa på listan är Gunnar Köhlin på Handelshögskolan, men både plats tre, fyra och fem innehas av forskare vid Sahlgrenska akademin: Fredrik Bäckhed (152 miljoner), Henrik Zetterberg (127 miljoner) och Elisabet Carlsohn (nästan 125 miljoner).
Elisabet Carlsohn är chef för Core Facilities, som ger tillgång till expertrådgivning, utbildning och avancerad utrustning. Det resultat som syns är den samlade tilldelning av externa medel till Core Facilities infrastrukturer, vilket inte hade varit möjligt utan dess fantastiska experter, konstaterar Elisabet Carlsohn i GU Journalen:
– Att vi är så framgångsrika när det gäller externa medel beror dels på långsiktigt arbete, stort engagemang med forskargrupper och bred kompetens hos våra experter, dels på vårt nära samarbete med forskargrupper som driver högkvalitativ forskning.
Läs ett längre reportage och se hela 100-listan i senaste numret av GU Journalen: https://issuu.com/universityofgothenburg/docs/guj4-2022/4
AV: EVA LUNDGREN (GU JOURNALEN) & ELIN LINDSTRÖM