REKTORSVAL. Sahlgrenska akademin ska utse totalt 13 ledamöter till den hörandeförsamling som bereder tillsättning av rektor och prorektor. Ledamöterna kommer att utses genom fakultetsval i september. Alla anställda kan nominera ledamöter, senast 14 augusti.
Den 30 juni 2023 upphör Eva Wibergs nuvarande mandatperiod som rektor vid Göteborgs universitet. Universitetsstyrelsen har inlett arbetet med att ta fram ett förslag på rektor för nästa mandatperiod. Regeringen fattar sedan beslut om tillsättning av rektor efter förslag från universitetsstyrelsen.
Enligt högskoleförordningen ska universitetsstyrelsen avge förslag på rektor efter hörande av lärarna, övriga anställda och studenterna på det sätt som styrelsen har bestämt. Vid Göteborgs universitet görs detta genom en hörandeförsamling till vilken personal och studenter har rätt att utse ledamöter. Hörandeförsamlingen har en rådgivande funktion och ska yttra sig över förslag till kandidat/er för befattningen som rektor och/eller prorektor. Hörandeförsamlingen ska bestå av 70 ledamöter, varav 30 representanter för lärare, 20 för övriga anställda och 20 för studenter.
Sahlgrenska akademin ska utse totalt 13 ledamöter (7 representanter för lärare, 6 för övriga anställda) och 4 gruppersättare (2 representanter vardera för lärare respektive övriga anställda) till hörandeförsamlingen genom ett akademigemensamt val. Akademins anställda är välkomna att föreslå kandidater till hörandeförsamlingen. Nomineringarna måste vara beredningsgruppen tillhanda senast 14 augusti. Hörandeförsamlingens ledamöter ska vara redo att tillträda från och med 2022-09-20.
Så nominerar du
Alla anställda vid Sahlgrenska akademin är välkomna att nominera kandidater för val till hörandeförsamlingen. Nomineringar ska inkludera en kort motivering och personens CV (2 sidor). Förslagen skickas med epost till valberedning@sahlgrenska.gu.se med ordet NOMINERING i rubrikfältet. Den nominerade ska vara tillfrågad, behörig (se nedan) och ha samtyckt till nomineringen.
Vem får rösta
Behörig att utse ledamöter till hörandeförsamlingen är de som är anställda minst 50% av heltid vid Sahlgrenska akademin och som är förordnade tillsvidare, eller har ett förordnande som omfattar minst två års sammanhängande anställning. Förordnandet ska innehas två månader innan universitetsstyrelsens särskilda beslut om fördelning av ledamöter. Föräldralediga/tjänstlediga betraktas som tjänstgörande. Lärarkategorier är professor, seniorprofessor, universitetslektor, universitetsadjunkt, biträdande universitetslektor, forskarassistent, postdoktor och gästlärare.
Doktorander och studenter utser representanter i ett separat val och har därför inte rösträtt i det här valet.
Vem kan väljas
Behörig att vara ledamot i hörandeförsamlingen är den som är behörig att utse ledamöter enligt bestämmelserna ovan samt vars förordnande sträcker sig över hörandeförsamlingens uppdragsperiod (2022–2023).
Beredningsgrupp
Fakultetsstyrelsen har utsett följande beredningsgrupp:
- Per Lindahl, institutionen för biomedicin (ordförande) (per.lindahl@wlab.gu.se)
- Magnus Hakeberg, institutionen för odontologi (magnus.hakeberg@odontologi.gu.se)
- Christopher Holmberg, institutionen för vårdvetenskap och hälsa (christopher.holmberg@gu.se)
- Ingela Hammar, institutionen för neurovetenskap och fysiologi (ingela.hammar@gu.se)
- Inger Gjertsson, institutionen för medicin (vice ordförande) (gjertsson@rheuma.gu.se)
- Mats Geijer, institutionen för kliniska vetenskaper (geijer@gu.se)
- Gabriel Bake, Sahlgrenska akademins kansli (gabriel.bake@gu.se)
Valprocessen
Beredningsgruppen kommer i slutet av augusti presentera ett förslag till ledamöter. Därefter kommer valet äga rum 7–14 september. Valet sker elektroniskt med verktyget Sunet Survey.
Regelverket för val av ledamöter till hörandeförsamlingen beskrivs i styrdokumentet REGLER FÖR UTSEENDE AV HÖRANDEFÖRSAMLING OCH DESS ARBETE (Dnr V 2018/322, fastställd 2018-04-27) och finns här: 1696423_v-2018-399-valforfarande-for-lararrepresentanter-i-universitetets-styrelse.pdf (gu.se)
AV: BEREDNINGSGRUPPEN