Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Bygginformation Medicinareberget – Arkitekterna presenterade gestaltning för Sahlgrenska Life

30 maj, 2022

På Medicinareberget kommer det under de närmaste åren att uppföras flera nya byggnader. På bilden är en av de kommande byggnaderna, Natrium, inritad. Det blir ett hus för naturvetenskaplig utbildning och forskning, granne med Sahlgrenska Akademin och Medicinarelängan.

BYGGINFORMATION. Akademiliv ger här information om byggprojekt på Medicinareberget. Informationen gäller för perioden vecka 22 – 25 (30 maj – 24 juni 2022).

  • Den löpande bygginformationen distribueras vanligtvis med särskilda utskick och i Akademiliv var fjärde vecka. Kommande nyhetsbrev skickas ut 27 juni, 22 augusti, 19 september, 17 oktober, 14 november och 12 december.
  • Det finns också en powerpointpresentation som sammafattar projekten och uppdateras några gånger per år. Den är avsedd att användas i möten med medarbetare och nås via en sida på Medarbetarportalen. Den senaste versionen hittar du här.
  • Om du har frågor om byggaktiviteterna får du gärna mejla till medicinareberget@gu.se.
  • I texten kan det finnas referenser till gatuadresser. En uppdaterad karta finns tillgänglig som PDF-fil på Campusservice Medicinarebergets sida på Medarbetarportalen via länk här.

Sahlgrenska Life – satsning på framtidens vård, forskning och innovation

Sahlgrenska Life – arkitekterna presenterade förslag på gestaltning

Arkitekter från Sweco och Arkitema presenterade förslag på yttre och inre gestaltning för representanter från Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska universitetssjukhuset den 18 maj. Presentationen följdes av en gemensam workshop.

Fasaderna på hus 2 och 3 präglas av raka linjer och kommer att kläs med plåt och mellanliggande partier av rödbrunt tegel som är ett vanligt material i områdets äldre bebyggelse.
Insidan av husen gestaltas med människors välbefinnande i åtanke. Det gäller dem som har sin dagliga arbetsplats eller sin studiemiljö där eller är på tillfälligt besök. Tillgången till dagsljus är grundläggande för att skapa trivsel i lokalerna. Ljusgården i hus 2 är ett sätt att släppa in mer dagsljus och hus 3 har dessutom kompletterats med ljusgårdar i anslutning till fasaderna.

På varje våningsplan placeras permanenta arbetsplatser i rum närmast fasad medan stödfunktioner som till exempel förråd, toaletter och mötesrum placeras i mitten av huskroppen. Maximalt med dagsljus till så många som möjligt.

Arkitekterna pratade också om hur materialval och färgsättning kan bidra till upplevelsen. Inspiration från naturen och omgivningen skapar en omfamnande och trygg känsla. Material med struktur varvas med släta reflekterande ytor och i mötet mellan raka linjer och runda former skapas spännande kontraster.

Arkitekterna tar nu till sig utfallet från workshopen och arbetar vidare med ett utvecklat gestaltningskoncept. I nästa projektskede fortsätter utvecklingen med bland annat anpassning till verksamheternas egna lokaler.

 

Nya restaurangen – välkomna till ’Salt & syra’ i augusti

Nu är det klart vem som ska driva den nya restaurangen Salt & syra i Medicinarelängan. Akademiska Hus har beslutat att ge uppdraget till Högskolerestauranger.
– Vi ser verkligen fram emot att möta studenter och medarbetare på Göteborgs universitets och hoppas att vi tillsammans kan skapa en skön mötesplats där vi erbjuder en schysst måltidsupplevelse. VI kommer erbjuda en vällagad och smakfull lunch med fokus på det gröna, hållbarhet och hälsa. Vårt caféutbud är modernt och omväxlande med variation över dagen, säger Högskolerestauranger.
Restaurangen öppnar 15 augusti, och vid starten kommer öppettiderna att vara måndag till fredag 8.00 till 15.00 och lunchservering mellan 11.00-14.00. Utöver det kommer Högskolerestauranger att erbjuda ett stort utbud i vendingmaskiner.
Högskolerestauranger startade 1970 på Stockholms universitet av Stockholms universitets studentkår. Under årens lopp har fler studentkårer och lärosäten varit delägare men sedan juli 2019 ägs vi till 100% av Nordrest. De driver idag ca 40 lunchrestauranger, caféer, butiker och omfattande cateringverksamhet på lärosäten i Gävle, Uppsala, Stockholm, Huddinge, Örebro, Västerås, Eskilstuna, Linköping, Växjö och Karlskrona.

Medicinarelängan

Arbetet med ombyggnadsdelen av Medicinarelängan är inne i sitt slutskede och provningar av olika system pågår. Utanför nya entrén är markarbetena klara, så när som på en yta där ett konstverk ska installeras lite längre fram.

Natrium – nytt hus för Naturvetenskapliga fakulteten

Inne i Natrium fortsätter målning och mattläggning . När mattan är på plats monteras innerväggar.

Under perioden kommer universitetets leverantör av labbinredning att starta upp sitt arbete.

AV: HELEN EASTERLING

Av: Elin Lindström
Taggat med: bygginformation, Natrium, Sahlgrenska Life

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Välkommen till avtackning för dekan Agneta Holmäng, prodekan Henrik Hagberg samt vicedekaner

Anmälan krävs, senast den 7 december, via detta formulär: https://forms.office.com/e/yRyw7VeCpT.

Årets vinterledighet närmar sig. I år pausas Akademilivs nyhetsbrev från den 21 december till den 9 januari.

Vanessa Vermeirssen: Inferring regulatory programs of tumor heterogeneity

Hybrid meeting – in Lecture Hall Arvid Carlsson or online via Zoom.
NOTE the time: 1300H.

  • Hybrid webinar 13:00-14:00, Thursday November 16th.
  • Link to Zoom webinar.
  • Sahlgrenska Academy Science Seminars – see full program in the Staff Portal.

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED NOVEMBER 2023]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela höstens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Familjen Kamprads stiftelse efterfrågar bättre ansökningar

5 december, 2023

SAMVERKAN. Familjen Kamprads stiftelse vill finansiera forskning som är nära verkligheten, där resultaten har potential att implementeras i nära f … [Read More...]

Uppmärksammad bok av Ingmar Skoog – vinn ditt exemplar

4 december, 2023

BOK. ”70 är det nya 50” har nästan etablerats som ett nytt ordspråk i Sverige. Nu har upphovsmannen Ingmar Skoog skrivit en bok i ämnet, med just … [Read More...]

VR finansierar nationell forskarskola i psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatri

4 december, 2023

FORSKARUTBILDNING. En ny nationell forskarskola i psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatri etableras nu av Göteborgs universitet i samarbete med … [Read More...]

Starkt engagemang för ökad kunskap om sexuell riskutsatthet och sexuellt våld

4 december, 2023

KONFERENS. Nyligen fylldes Göteborgs universitets aula med personer från bland annat myndigheter, sjukvård, socialtjänst och civilsamhället för at … [Read More...]

Rådsprofessur till Henrik Zetterberg

4 december, 2023

ANSLAG. I en nära framtid kan kanske ett enkelt blodprov användas för att visa om en person börjat utveckla bland annat frontallobsdemens. Vet … [Read More...]

Podden Akademiliv – om fibromyalgi och annan långvarig generaliserad smärta

28 november, 2023

FORSKNINGSKOMMUNIKATION. I det senaste avsnittet av podden Akademiliv hör du Anna Grimby Ekman, professor i hälsovetenskaplig statistik, vars f … [Read More...]

Avhandling om att förutse och förebygga förtidig födsel

28 november, 2023

NY AVHANDLING. Förtidig födsel är den främsta orsaken till att barn under fem år dör. Tove Wikströms forskning handlar om metoder att identifiera … [Read More...]

Två av årets Nobelpristagare i fysik föreläser på Chalmers i december – anmälan krävs

23 november, 2023

NOBEL. Två av årets tre Nobelpristagare i fysik (Anne L´Hullier  och  Ferenc Krausz) besöker Göteborgs universitet och Chalmers  i december. Båda … [Read More...]

Röda tråden för årets Forskningsdag: Vanliga sjukdomar

23 november, 2023

SAMVERKAN. Forskning som räddar liv – från screening till rehabilitering. Det är temat för nästa upplaga av Forskningsdagen som arrangeras 1 febru … [Read More...]

Markant lägre risk för postcovid hos vaccinerade

23 november, 2023

NY STUDIE. Personer som vaccinerat sig mot covid-19 löper avsevärt lägre risk för postcovid efter covidinfektion. Det visar en studie vid Göt … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor