KRÖNIKA. Vi har en spännande men även utmanande höst framför oss, konstaterar dekan Agneta Holmäng i sin första krönika för terminen.
Jag vill börja med att hälsa er alla varmt välkomna tillbaka! Jag hoppas att ni har haft möjlighet att njuta av den härliga sommaren och samlat nya krafter.
Jag vill också passa på att hälsa alla våra studenter, både nya och ”gamla”, hjärtligt välkomna till era studier här hos oss, och sända en extra hälsning till de som börjar på det nya läkarprogrammet. Det ligger ett stort och gediget arbete av våra lärare bakom detta och vi ser nu alla fram emot terminsstarten!
Vi är fortsatt inställda på att den fysiska närvaron på arbetsplatsen successivt ska öka
Vi ser också alla fram emot att vårt campus fylls med aktivitet och liv igen, men är samtidigt medvetna om att pandemin inte är över ännu. I rektors beslut i somras gavs två olika scenarier för hur återgången kan tänkas ske, baserat på de restriktioner som beslutas av regeringen, och med stöd av Folkhälsomyndigheten. Vi är fortsatt inställda på att den fysiska närvaron på arbetsplatsen successivt ska öka under hösten, och det är närmsta chef som bedömer hur både verksamhetens och medarbetarnas behov kan mötas på bästa sätt. Den ökade smittspridningen både i Europa och i Sverige inger tyvärr oro och kan komma att påverka hur snabbt vi kan återgå till campus.
Vår nya fakultetsstyrelse inleder nu sitt arbete. I september samlas därför hela fakultetsledningen, prefekter och vicedekaner för ett brett kick-off-möte. Vi kommer då att diskutera hur den nya styrelsen vill arbeta samt vilka frågor som kommer att stå i fokus under den kommande mandatperiod.
Basen för universitets ansökan om strategiska forskningsmedel
En viktig fråga som kommer att behöva diskuteras både av prefekter och vår styrelse under hösten handlar om de profilområden som universitetet ska besluta om, och som blir basen för universitets ansökan om strategiska forskningsmedel. De statliga forskningsfinansiärerna, under samordning av Vetenskapsrådet, har fått i uppdrag av regeringen att ta fram en ny kvalitetsbaserad resursfördelningsmodell för en del av statsanslaget till universitet och högskolor. I början rör det sig inte om så mycket pengar som ska fördelas mellan landets högskolor och universitet, bara 500 miljoner, men summan kommer att öka. I en krönika i våras beskrev jag den kritik som framförts mot modellen. Jag, och många med mig, ser en risk för motsättningar inom vårt och andra breda universitet när ett fåtal strategiska områden ska väljas ut. Det finns också några heta forskningsområden som många lärosäten kommer att vilja ha som sina profilområden och en nationell konkurrens om dessa. Här tror jag att det är viktigt att tänka brett så att vi får med så mycket av vår forskning så möjligt.
Processen att vaska fram GU:s strategiska profilområden inleddes hos oss redan i juni när institutionerna fick i uppdrag att ge förslag till fakulteten. Här kommer frågan utredas av flera kollegiala organ. På fakulteten hanteras frågan av fakultetsstyrelsen, FOR (Rådet för forskningsfrågor) och prefektrådet, och på universitetsnivå av det centrala forskningsrådet, i samverkan med universitetsledningen och GU:s internationella Advisory Board. I början av nästa år ska sedan Göteborgs universitet ansöka om totalt fem strategiska forskningsområden, där vi hoppas att flera kan beröra Sahlgrenska akademins forskningsområden.
Jag vill gärna tacka våra referensgrupper för deras utmärkta och hårda arbete
Under hösten ska också det stora byggprojektet Sahlgrenska Life gå vidare in i systemhandlingsskedet. Jag vill gärna därför passa på att tacka våra referensgrupper för deras utmärkta och hårda arbete med granskningen av programarbete. Krafterna kommer nu att fortsatt behövas då ett intensivt arbete måste ske då projektet går vidare i nästa skede. I samband med detta kommer vi även att få besked om de indikativa och preliminära hyresnivåerna av lokalerna.
Nya sida om forskningsetik som publicerades strax innan semestrarna
I Academicum förbereder vi nu för en spännande utställning om vår Nobelpristagare Arvid Carlsson. Hans forskningsinsatser har varit betydande och banbrytande det känns därför mycket roligt att få visa dem på detta sätt. Utställningen blir också ett fint avstamp för fakultetens arbete att öka donationer och annan extern forskningsfinansiering.
Sist, men inte minst, vill jag påminna om vår nya sida om forskningsetik som publicerades strax innan semestrarna. Här finns mycket viktig och efterfrågad information vad gäller det alltmer komplexa etikområdet både för experimentell och klinisk forskning.
Allt gott till Er alla!
Agneta Holmäng, dekan