EXAMENSARBETEN. För ett drygt år sedan antog Sahlgrenska akademin rutiner för etisk granskning av examensarbeten på grund- och avancerad nivå, för att ge studenter och lärare ett redskap som säkerställer att examensarbeten bedrivs under etiskt säkerställda och trygga former. Nu finns också ett mer översiktligt dokument som vägleder handledare för läkarstudenters examensarbete.
Rutinerna innebär att studentarbeten som berör människor eller djur, oavsett om de omfattas av etikprövningslagen eller djurskyddslagen eller inte, ska genomgå en etisk granskning. Det övergripande ansvaret för detta ligger hos prefekten eller avdelningschefen, alternativt verksamhetschef inom sjukvården. Det är handledarens ansvar att se till att tillämpligt giltigt godkännande från Etikprövningsmyndigheten eller Djurförsöksetiska nämnden finns på plats när examensarbetet inleds.
För att handledare ska vara välinformerade och ha god tid att planera inför nästa examensarbetare har kursledningen för läkarprogrammets termin 10, tillsammans med de forskningsetiska råden på Sahlgrenska akademin och institutionen för medicin, tagit fram ett kort dokument som kan vara till god hjälp.
– Tack för allt arbete som ni lägger ner på att vara handledare och lärare för examensarbetet, termin 10, på läkarprogrammet! Ni gör ett fantastiskt arbete som är mycket uppskattat, hälsar Inger Gjertsson, kursansvarig för termin 10 på läkarprogrammet.
- Här kan du läsa en sammanfattning genomförd vid institutionen för medicin, riktad mot handledare för examensarbeten på läkarprogrammet: https://studentportal.gu.se/minastudier/lakarprogrammet/examensarbetet/handledarinformation
- Här finns information som går ut till läkarstudenterna inför examensarbetet: https://studentportal.gu.se/minastudier/lakarprogrammet/examensarbetet/infor-projektarbetet
- Här kan du läsa det längre dokumentet om dessa rutiner i Medarbetarportalen: https://medarbetarportalen.gu.se/digitalAssets/1788/1788838_rutiner-f–r-etisk-pr–vning-vid-examensarbeten.pdf
AV: ELIN LINDSTRÖM
Henrik Sjövall skriver
Jag tycker detta är bra, det har tidigare varit en gråzon. Projektarbeten skall vara på en nivå som gör dem publicerbara, och utan etikgodkännande är detta otänkbart. Har sökt etik för mina två senaste projekt, ett om hälsoeffekter av att lära somaliska kvinnor att läsa och den här terminen två om LångCovid. Gick väldigt smidigt och snabbt. Bra att ni ordnade detta! PS: Det kostar en slant, ni bör skapa en rutin så att detta enkelt kan tas av medlen som är avsatta för projektet.