Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

De föreslås ingå i nästa fakultetsstyrelse – ger exempel på frågor som är viktiga för dem

5 maj, 2021

FAKULTETSVAL. Valberedningen har nu enats om de ledamöter och ersättare som föreslås ingå i nästa fakultetsstyrelse. Tre av de föreslagna ledamöterna sitter i den nuvarande fakultetsstyrelsen, och dessutom innehåller förslaget sju nya namn. Valet äger rum elektroniskt, 17-30 maj 2021.

Per Lindahl

– Vi är nöjda med sammansättningen av kandidater till den nya fakultetsstyrelsen. Deras samlade kompetens och erfarenhet speglar Sahlgrenska akademins olika institutioner och verksamheter väl. Utöver excellens inom forskning och undervisning så har vi värdesatt tidigare erfarenhet av fakultetsgemensamt arbete och samverkan med externa aktörer, till exempel Sahlgrenska Universitetssjukhuset och VGR som är viktiga partners, liksom nationella och internationella forskningsorgan, kommenterar valberedningens ordförande Per Lindahl.

För mer information om valet, läs Frågor och svar om valet till fakultetsstyrelsen.

Här är förslaget från Sahlgrenska akademins valberedning:

Ledamöter

  • Eric Carlström, institutionen för vårdvetenskap och hälsa
  • Maria Falkenberg, institutionen för biomedicin
  • Victoria Franke Stenport, institutionen för odontologi
  • Erik Larsson Lekholm, institutionen för biomedicin
  • Ola Rolfson, institutionen för kliniska vetenskaper
  • Anders Rosengren, institutionen för neurovetenskap och fysiologi
  • Magnus Simrén, institutionen för medicin
  • Anna Winkvist, institutionen för medicin

Ersättare

  • Gunnel Hensing, institutionen för medicin
  • Lars Ny, institutionen för kliniska vetenskaper

Akademiliv bad ledamöterna beskriva vad de kan tillföra i styrelsearbetet, och nämna en fråga som de tycker är viktig.

Eric Carlström, professor i vårdvetenskap med inriktning mot ledarskap och vårdorganisation, instituitionen för vårdvetenskap och hälsa.

Vad du kan tillföra till styrelsens arbete?

– Jag kan tillföra en del när det gäller förvaltningsfrågor. Mitt område är offentlig förvaltning med inriktning mot hälso- och sjukvårdssektorn. Akademistyrelsen tar viktiga inriktningsbeslut för såväl medicin, odontologi som vård. Jag kan bidra till att se till hela akademins framtida nytta.

Nämn en fråga du tycker är viktig.

– En viktig fråga är hur undervisning och forskning skall bedrivas med de förändrade förutsättningar som nya lokaler medför. Även om det är osäkert om jag själv är kvar i arbetslivet när de största förändringarna sker, måste de bli så bra som möjligt. Verksamheten är en av våra mest samhällsnyttiga sektorer. Genom sin forskning och utbildning blir SA allt viktigare. Jag är gärna med och bidrar till en fortsatt bra utveckling.

Maria Falkenberg, professor i biomedicinsk laboratorievetenskap, institutionen för biomedicin.

Vad du kan tillföra till styrelsens arbete?

– Jag har arbetat en hel del med vetenskapligt bedömningsarbete på nationell och internationell nivå. Förhoppningsvis kan det vara till nytta.

Nämn en fråga du tycker är viktig.

– Ökad samverkan med exempelvis Chalmers för att attrahera nationella forskningssatsningar till Göteborg. Jag tänker på stora nationella satsningar som SciLifeLab i Stockholm-Uppsala och Max IV i Lund. Mycket bra forskning växer fram kring dessa initiativ. Om vi inte får en större del av nationella satsningar finns det en risk att Sahlgrenska akademin och Göteborgs universitet hamnar på efterkälken.

Victoria Franke Stenport, professor i oral protetik, institutionen för odontologi.

Vad du kan tillföra till styrelsens arbete?

– Mina erfarenheter av samverkan med industripartners och olika tandvårdsorganisationer, både vad gäller forskning och utbildning, samt en translationell forskningsbakgrund inom odontologi kan förhoppningsvis vara till nytta. Jag har även stor erfarenhet av undervisning på olika nivåer.

Nämn en fråga du tycker är viktig.

– Det finns ju många viktiga frågor, men en viktig övergripande fråga för framtiden är hur man kan  stärka samarbetet med SU och VGR inom både forskning och undervisning.

Erik Larsson Lekholm, professor i bioinformatik, med särskild inriktning mot storskalig analys av DNA och RNA, institutionen för biomedicin.

Vad du kan tillföra till styrelsens arbete?

– I min forskning har bioinformatik en central roll och där tror jag att jag kan tillföra ett viktigt och aktuellt perspektiv. Lagring och bearbetning av storskaliga biologiska data är snart en del av nästan all biomedicinsk forskning och där behöver Sahlgrenska akademin hålla sig framme och underlätta för forskarna så mycket som möjligt. Tror också att min erfarenheter från att bedöma forskning, exempelvis för VR, Cancerfonden och SciLife kan vara värdefulla.

Nämn en fråga du tycker är viktig.

– Svårt att säga vad som är allra viktigast, men samarbeten över ämnesgränser till exempel med Chalmers tycker jag är betydelsefullt.

Ola Rolfson, professor i ortopedisk kirurgi, institutionen för kliniska vetenskaper.

Vad du kan tillföra till styrelsens arbete?

– Förhoppningsvis kan min erfarenhet av styrelseuppdrag och ledningsgruppsarbete inom olika organisationer bidra i arbetet med långsiktiga strategier för att fakulteten ska leverera världsledande utbildning och forskning som leder till bättre i vård för den enskilde individen.

Nämn en fråga du tycker är viktig.

– Frågor som rör förutsättningar för samverkan med andra fakulteter och lärosäten, sjukvården och industrin samt internationella samarbeten är viktiga.

Anders Rosengren, professor i molekylär medicin, institutionen för neurovetenskap och fysiologi.

Vad du kan tillföra till styrelsens arbete?

– Jag har en bred translationell bakgrund, från grundforskning till klinisk forskning, som jag tror är en tillgång för att verkligen se till fakultetens bredd och få ett helhetsperspektiv i besluten. Jag har varit med i styrelsen under de tre gångna åren och det har gett mig en god överblick och känsla för de långsiktiga frågorna.

Nämn en fråga du tycker är viktig.

– Jag kan inte se att det finns en specifik fråga som sticker ut som absolut viktigast. Fakulteten står inför en rad utmaningar, med den nya läkarutbildningen, byggnationerna och de löpande ekonomiska frågorna som några exempel. Det jag personligen ser som angeläget är att använda lärdomarna från pandemin på bästa sätt när vi nu blickar framåt. Det handlar om att bättre än tidigare väva samman fysiska möten med tekniska lösningar, se över resandet, nå ut till allmänheten på nya sätt. Se på Bokmässan i Göteborg, som genom digitala sändningar förra året nådde en helt ny publik. Det är sådana exempel som vi kan inspireras av för att bli mer nyskapande i våra sätt att förmedla kunskap och samverka inom och utom akademin.

Magnus Simrén, professor i medicinsk gastroenterologi, institutionen för medicin.

Vad du kan tillföra till styrelsens arbete?

– Långvarig och bred erfarenhet av arbete inom klinisk verksamhet, klinisk och translationell forskning, och undervisning av studenter på grundutbildningsnivå, samt läkare och andra yrkeskategorier på postgraduate-nivå inom VGR, SU och GU. Stor erfarenhet av internationellt arbete vid olika akademiska institutioner,  inom olika intresseorganisationer, och inom ramen för kliniska och akademiska samarbeten.

Nämn en fråga du tycker är viktig.

– Att se till så att Sahlgrenska Life blir optimalt för undervisning, kliniskt arbete, och klinisk och translationell forskning för VGR, SU och GU, samt för samarbetspartners.

Anna Winkvist, professor i näringslära, institutionen för medicin.

Vad du kan tillföra till styrelsens arbete?

– En bred utblick på forskning tack vare erfarenheter från forskarutbildning i USA, forskning vid flera universitet i Sverige, styrelsearbete vid STINT, ordförandeskap i beredningsgrupper vid Vetenskapsrådet och ALF, och egen forskning som spänner från metabolomik, randomiserade kliniska interventioner, epidemiologi och till kvalitativa metoder. Även mycket erfarenhet av undervisning på grundnivå, avancerad nivå och inom forskarutbildning.

Nämn en fråga du tycker är viktig.

– Det är viktigt för styrelsen att arbeta för stärkt samarbete med SU och VGR så att vi får en stark och konkurrenskraftig plattform i Göteborg inom medicinsk forskning.

Gunnel Hensing, professor i socialmedicin, institutionen för medicin (ersättare).

Vad du kan tillföra till styrelsens arbete?

– Kunskap om samhällsmedicinsk forskning och utbildning tillsammans med min erfarenhet från olika forskningsråd kommer att tillföra ett viktigt perspektiv.

Nämn en fråga du tycker är viktig.

– Sahlgrenska akademin behöver vara en attraktiv arbetsplats för unga forskare och för att bli det behövs en god akademisk arbetsmiljö, möjlighet till internationellt utbyte och samarbete och en stark organisation för att utveckla bra ansökningar om forskningsbidrag. Vi behöver unga forskare för att bedriva en bra verksamhet men framförallt för att bidra till att lösa samhällsutmaningar till exempel ohälsans ojämlika fördelning mellan olika befolkningsgrupper.

Lars Ny, universitetslektor i onkologi med inriktning immunonkologi, institutionen för kliniska vetenskaper (ersättare).

Vad du kan tillföra till styrelsens arbete?

– I min roll som forskare, lärare och läkare med ett brett nätverk lokalt, nationellt och internationellt kommer jag driva frågor för både ökad bredd och spets för att Sahlgrenska akademin ska utvecklas till en än mer framgångsrik och utvecklande akademisk miljö.

Nämn en fråga du tycker är viktig.

– Ökad samverkan och integrerad verksamhet mellan SU och SA för att stärka den kliniska och translationella forskningen i ett fakultetsövergripande format.

 

AV: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: akademistyrelsen, fakultetsstyrelsen, fakultetsval 2021

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor