NYTT LABORATORIUM. Det helt nya forskningslaboratorium för medicinteknik som nu byggs inne i Bild- och interventionscentrum (BoIC) på Sahlgrenska Universitetssjukhuset väntas invigas tidigt i höst. Den här veckan inleds första etappen då labbets väggar, golv och tak kläs med speciella stålskivor som avskärmar mikrovågor.
– Det är fantastiskt att vara igång och arbetet fortgår i bra takt. Vår plan är att ha mikrovågsskärmningen klar fredag den 7 maj. Byggarna arbetar främst sent på eftermiddagarna och på kvällarna för att minimera störningar i sjukhusets normala verksamhet, säger Henric Johansson, projektledare på Västfastigheter.
Det nya labbet innebär ett stort steg framåt för gränsöverskridande forskningssamarbete inom avancerad medicinteknik i Västsverige. Det kommer att ge förbättrade möjligheter att samverka och genomföra patientcentrerade projekt av forskare från klinik, akademi och företag. Laboratoriet möjliggör banbrytande forskning relaterad till medicintekniska lösningar inom områden som neurovetenskap, onkologi, trauma, kardiologi och psykiatri.
Rummet är 36 kvm stort och kommer ha dubbel avskärmning för undersökning och behandling: en yttre mikrovågsskärm och ett inre magnetiskt avskärmad rum, ett så kallat MSR (Magnetically Shielded Room) som blockerar omgivande magnetfält. Den yttre mikrovågsskärmningen krävs för den forskning med avancerad mikrovågsteknik som planeras. Om allt går enligt plan kommer labbet att slutföras i augusti 2021 med en öppningsceremoni strax därefter.
FAKTA
- Labbets tillkomst leds av MedTech West i nära samarbete med dess partners Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Chalmers tekniska högskola, Högskolan i Borås och Västra Götalandsregionen.
- Laboratoriet är beläget på avdelningen för radiologi på bottenplan i det nya bild- och interventionscentret (BoIC), Blå Stråket 5. BoIC är den nyaste sjukhusbyggnaden på Sahlgrenska-tomten, och omfattar sex våningar med den allra senaste medicintekniska utrustningen.
- Laboratoriet är en del av ett projekt som delvis finansieras via Tillväxtverket med stöd från Europeiska Regionala Utvecklingsfonden.
- Frågor? Kontakta Henrik Mindedal, chef för MedTech West: mindedal@medtechwest.se, 0708 88 84 45
TEXT OCH FOTO: JONAS LÖFVENDAHL