april
2021
Syfte
Adlerbertska Forskningsstiftelsens huvudsakliga ändamål är att understödja vetenskaplig forskning som bedrivs i Göteborg. Årligen avsätts sammanlagt 999 000 SEK för att bjuda in en utländsk forskare att under ett verksamhetsår vara Adlerbertska Forskningsstiftelsens Gästprofessor i Göteborg.
Syftet var att satsningen ”skulle medföra att internationellt erkända forskare vistades under en tid i Göteborg och på så sätt bidrog till vetenskaplig forskning eller konstnärlig verksamhet inom hållbar utveckling.”
Inriktning – hållbar utveckling
Om stiftelsens prioriteringar kring hållbar utveckling har angetts att denna vill premiera forskning med inriktning på hållbar utveckling ur ett helhetsperspektiv. Med detta avses forskning som kan leda till förnyelse och nytänkande i samhällets uppfattning av ansvar och utveckling, och som kan förbättra förutsättningarna för mänskligt liv och glädje. Detta eftersom stiftelsen vill främja kunskap om förhållanden som bibehåller och förbättrar människors livsvillkor inom ramen för hållbar utveckling.
Vem kan söka?
Varje fakultet vid Göteborgs universitet, förutom Handelshögskolan som har en egen tilldelning av gästprofessorer vart tredje år, inbjuds att nominera 1 forskare till denna gästprofessur. Kandidaten ska vara internationellt erkänd, verksam vid ett lärosäte utanför Sverige, och bedriva verksamhet som har en anknytning till hållbar utveckling i stiftelsens mening. Kandidater ska vara vidtalade, och villiga att vara verksamma vid Göteborgs universitet under ett verksamhetsår.
Nominering på engelska
Nomineringen ska vara på engelska och bestå av
- En motivering om max 2 sidor som anger
- värdet av att nominerad forskare erbjuds att komma till berörd institution vid Göteborgs universitet, både för forskaren och för institutionen/universitetet,
- hur vistelsen är planerad att genomföras och när, samt
- anger hur nominerad forskares verksamhet anknyter till temat om hållbar utveckling i den mening som stiftelsen angett.
Motiveringen ska vara signerad av prefekt.
- Ett kort CV om 1 sidor som anger de viktigaste meriterna för sammanhanget och visar på forskarens anknytning till hållbar utveckling.
- Ett urval av nominerad forskares 10 mest relevanta publikationer från de senaste 5 åren.
- En kortfattad budgetmotivering om max 1 sida som anger hur de 999 000 SEK avses användas.
Nomineringarna skickas per e-post till rangnar.nilsson@gu.se senast fredagen den 16 april 2021.
Inkomna nomineringar kommer att rangordnas utifrån forskarens vetenskapliga meriter och koppling till stiftelsens prioritering av hållbar utveckling samt värdet för universitetet utifrån den beskrivning som nomineringen innehåller.