Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Christopher Holmberg och Linda Åhlström får årets pedagogiska pris

7 december, 2020

PEDAGOGISK UTVECKLING. Examinationen inom kvalitetsutveckling och förbättringskunskap för våra sjuksköterskestudenter på sista terminen har nyligen gjorts om, från en vanlig inlämnad gruppuppgift till en examination där även arbetsprocessen i gruppen bedöms, genom användning av Active Learning Classroom (ALC). Nu belönas lärarna bakom utvecklingen, Christopher Holmberg och Linda Åhlström, med Sahlgrenska akademins pedagogiska pris 2020.

Linda Åhlström.

Det går inte att nominera sig själv till det pedagogiska priset, och de båda pristagarna var mycket överraskade när de i veckan fick ett samtal från Silvana Naredi, vicedekan för utbildning.

Bra att lyfta undervisningen

– Min första tanke var ”vad har jag gjort nu” när jag fick ett telefonsamtal från vicedekanen, säger Linda Åhlström och skrattar:
– Jag blev förvånad, men förstås jätteglad när jag förstod vad det rörde sig om.

Christopher Holmberg.

– Utan bra undervisning kan vi inte heller ha bra forskning, som Silvana Naredi så fint uttryckte det när vi talades vid. Jag tycker verkligen det är bra att vi har sådana här utmärkelser som uppmärksammar undervisningen, som det pedagogiska priset och även titeln för excellenta lärare, säger Christopher Holmberg.

Både Linda och Christopher är universitetslektorer vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, och kombinerar sina uppdrag inom undervisning och forskning med anställning som översjuksköterskor på Sahlgrenska Universitetssjukhuset: Linda inom verksamhet ortopedi och Christopher inom psykos på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Mölndal.

Trivs att arbeta ihop

De har varit lärarkollegor sedan 2018, och när jag pratar med dem märks det att de verkligen trivs att arbeta med varandra. Tillsammans ansvarar de för en kurs i kvalitetsutveckling och förbättringskunskap på sjuksköterskeprogrammets sista termin. Kursen examinerades tidigare med en gruppuppgift där studenterna lämnade in resultatet som en skriftlig rapport. I utvärderingar kritiserade studenterna att uppgiften var otydlig och orsakade stress. Även lärarna uttryckte att inlämningarna var otydliga och krävde mycket resurser i form av kompletteringar.

Före pandemin genomfördes den nya examinationen i ALC-salar, här ett exempel från en ALC-light sal.

Med pedagogiska medel både från PIL-enheten och Sahlgrenska akademin har examinationen nu fått en helt annan form, baserad på Active Learning Classrooms. Och efter förändringarna har studenternas omdömen gått från ris till ros.

– Vi ville att momentet skulle bli mer effektivt och mer studentcentrerat, och valde därför att skapa en ny examination baserad på Active Learning Classroom (ALC). Vi har några salar på Hälsovetarbacken som är utrustade med runda gruppbord, whiteboards och datorskärmar så att de kan fungera som ALC-salar, säger Linda Åhlström som länge varit aktiv i det nätverk som PIL-enheten har för aktivt lärande och Active Learning Classrooms, där alla lärare vid universitet är välkomna att vara med.

Från grupparbete till Active Learning Classroms

Inför hösten 2019 gjordes examinationen om till ett fyra timmar långt moment i salar på Hälsovetarbacken som anpassats för att kunna användas som Active Learning Classroom-salar. Där kan studenterna samlas i grupper runt bord, och salarna är utrustade med whiteboards och annat som kan behövas för denna aktiverande form av undervisning. Examinationen utgörs nu av hela processen, där studenterna lär av varandra i både mindre grupper och i storgrupp. I stället för den tidigare grupprapporten lämnar studenterna nu in den PowerPoint de skapar under examinationen för att ha som stöd när de beskriver sitt förbättringsarbete.

Inför examinationen ska studenterna förbereda ett exempel på något de själva stött på inom vården som de vill förbättra, och tillsammans med sina kurskamrater får de sedan vända och vrida på.

– Det har exempelvis handlat om hur man på en vårdavdelning kan arbeta för att förhindra uppkomst av trycksår, förebygga malnutrition eller säkerställa patientsäker kommunikation. I momentet utgår de från etablerade modeller och vertyg för förbättringsarbete, som PDSA-cykeln (Plan-Do-Study-Act) och målformuleringen SMART (specifikt, mätbart, accepterat, realistiskt, tidsbundet), berättar Christopher Holmberg.

Inför examinationen har de fått föreläsningar och litteratur, och tydligt fått veta att det förväntas att de tar ansvar i gruppen, och att de behöver delta aktivt för att bli godkända på examinationen. Under examinationen går lärarna runt, lyssnar på diskussionerna och är bollplank.

Mentimetrar och quiz

Andra gången som examinationen gavs som ett ALC-moment, före pandemin i våras, gjordes anpassningar baserade på kursutvärderingen: lärarna lade till en extra timme, mentimetrar infördes under en förberedande föreläsning och alla studenter behövde klara ett digitalt quiz i canvas före examinationen, för att säkerställa att alla hade de förkunskaper som behövdes under examinationen.

Den extra tiden, användningen av mentimeter och det kvalificerande quizet uppskattades av studenterna. På den tiogradiga skalan fick momentet 8,5 i medelvärde, med medianvärdet 9. Det fungerade också bra att flytta in examinationen in i Zoom i höstas, men helhetsbetyget för momentet sjönk till 7,5.

Rolig examination

Ordmoln med studenternas kommentarer om examinationen (klicka för att se en större bild).

– Studenterna har nästan varit lite förvånade över att en examination kan vara så kul. Den campusbaserade Active Learning Classroom-examinationen verkar uppskattas mest, säger Linda Åhlström.

– Samtidigt ser vi att chatfunktionen i Zoom har fördelar för de studenter som inte tar för sig lika lätt i diskussionerna, och vi funderar på hur vi skulle kunna inkorporera någon form av chattfunktion även när vi kan återgå till ALC-rummen på campus, säger Christopher Holmberg.

För att undersöka hur studenternas upplevelse av examinationen förändrats användes samma enkät innan någon förändring alls gjorts, efter att lärarkollegorna infört av Active Learning Classroom-momentet, efter tillägg av mentometrar och quiz och även efter det att hela momentet fått flytta in i Zoom nu under hösten på grund av pandemin. Resultaten presenteras för andra lärare och kommer också publiceras i internationell tidskrift.

Förutom äran ger det pedagogiska priset också 100 000 kronor som ska användas för pedagogisk förkovran.

– En dröm vore att kunna åka på den internationella konferensen i Active Learning Classroom, när vi får resa igen. Eller, om vi lever kvar med distansundervisning längre, inspireras av hur de arbetar med distansundervisning i Australien, säger Linda Åhlström.

Hela motiveringen:

Sahlgrenska akademins pedagogiska pris 2020 går till Linda Åhlström och Christopher Holmberg, universitetslektorer vid sektionen för lärande och ledarskap för hälsoprofessioner, institutionen för vårdvetenskap och hälsa. De får priset för utveckling och genomförande av ett examinerande moment inom kvalitetsutveckling och förbättringskunskap på sjuksköterskeprogrammet. I momentet använder man Active Learning Classroom-salar och arbetssättet möjliggör en examination inte bara av resultatet, utan även av arbetsprocessen. Projektet har erhållit pedagogiska medel, fått genomgående positiva reaktioner från studenter och lärare och kommer att redovisas i en publikation. Detta arbete kan utgöra en inspiration för övriga utbildningsprogram.

I år nominerades nio lärare eller lärargrupper till priset. Utbildningsrådets arbetsgrupp som beredde förslag till pristagare bestod av Silvana Naredi, Helle Wijk, Lena Hartelius och Linnéa Mundin (studentrepresentant).

TEXT: ELIN LINDSTRÖM
FOTO: PRIVAT

Av: Elin Lindström
Taggat med: Active Learning Classroom (ALC), examination, institutionen för vårdvetenskap och hälsa, pedagogiskt pris, Priser och utmärkelser, röntgensjuksköterskeprogrammet, Sahlgrenska akademins pedagogiska pris, Sahlgrenska akademins pedagogiska pris 2020, sektionen för lärande och ledarskap för hälsoprofessioner, utbilding

Kommentarer

  1. Frida Wåhlström Olausson skriver

    9 december, 2020 vid 07:52

    Stort grattis från oss på Biomedicinska biblioteket!

    • Christopher Holmberg skriver

      9 december, 2020 vid 18:24

      Tack så mycket — och tack för ett gott samarbete!

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor