Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Göteborgsmetod används i utvecklingen av covidvaccin

17 september, 2020

Biologen Sofia Nilsson analyserar resultaten av en körning med ELIspot på Mikrobiologen. Här görs några körningar i veckan med metoden, för att upptäcka latent tuberkulos hos patienter. Í så fall måste tuberkulosen behandlas innan dessa patienter kan få immunhämmande behandling, exempelvis inför en organtransplantation eller som behandling mot autoimmuna sjukdomar. ELIspot används i de fall då en annan metod, kallad Quantiferon, inte kunnat ge något entydigt svar. Foto: Elin Lindström.

 

FORSKNING. En metod utvecklad vid Göteborgs universitet i början av 1980-talet är nu ett av de verktyg som används i arbetet mot ett covidvaccin, bland annat på AstraZeneca. Metoden kallas ELIspot och kan detektera enskilda celler som producerar antikroppar och andra proteiner. Dess uppfinnare är forskaren Cecil Czerkinsky, då verksam på Mikrobiologen.

Så här ser resultatet från ett ELIspot-test ut. Varje prick har skapats av en individuell cell som utsödrat inteferon-gamma. Bilden är en förstoring, den ursprungliga storleken på den vita ytan är cirka 5 mm.

ELIspot (enzyme-linked immunospot) är världens mest använda metod för att påvisa celler som producerar antikroppar eller andra proteiner. Metoden används kliniskt, bland annat flera gånger i veckan på Mikrobiologen för att upptäcka latent tuberkulos hos patienter innan dessa kan få immunhämmande behandling. ELIspot är nu också aktuell i utvecklingen av vaccinkandidater mot SARS-CoV-2.

– Det är roligt att se att metoden fått en roll att spela i världens ansträngning mot pandemin. Det är också kul att en metod som utvecklats hos oss nu används av ett av världens största läkemedelsbolag i deras arbete mot ett vaccin, säger professor Kristina Eriksson som under 1990-talet själv ägnade många timmar som doktorand med metoden i laboratoriet.

ELIspot har dels används i förarbetet för AstraZenecas vaccinkandidat, och även av kinesiska forskare som också arbetar för att få fram en vaccinkandidat mot SARS-CoV-2. Med ELIspot har forskare vid företagen kunnat mäta produktionen av en interferon-gamma, en signalsubstans i T-cellen, som i sin tur blir ett mått på immunsvaret på cellnivå.

Metoder bygger på varandra

Cecil Czerkinsky var verksam vid Göteborgs universitet under 1980- och 1990-talen. Han bor och arbetar nu i Frankrike.

Metodens uppfinnare är Cecil Czerkinsky, som kom till Sverige och Göteborg för att doktorera. Hans handledare i Göteborg var professor Örjan Ouchterlony, som på sin tid var en av världens mest kända forskare inom immunologi.

Under sin doktorandtid fick Cecil Czerkinsky idén att slå ihop två etablerade tekniker för att skapa denna nya metod. ELIspot är en kombination av en teknik som kan påvisa enskilda celler som bildar specifika antikroppar (eller i modifierad form andra proteiner), och av ELISA-metoden som används för att med hjälp av en enzymreaktion påvisa antikropp-antigen-bindning på en plastyta med hög känslighet. Den första metoden utvecklades av den danska immunologen Niels Jerne, och den sistnämnda av de svenska forskarna Peter Perlmann och Eva Engvall.

T-celler och antikroppar

Även den kände reumatologiprofessorn Andrzej Tarkowski bidrog till arbetet bakom ELIspot, och står listad som sisteförfattare till den artikel där metoden presenterades i Journal of Immunological Methods 1983.

Marianne Quiding-Järbrink och Kristina Eriksson arbetade både med ELISPOT för sina avhandlingsarbeten under tidigt 90-tal.

– Då visade det sig att en grupp forskare i Australien haft samma idé och publicerade en liknande metod ungefär samtidigt. Men forskarna i Göteborg fortsatte utveckla metoden så att den inte bara kan användas för att mäta antikroppar utan även produktion av andra proteiner, som till exempel signalsubstansen interferon-gamma, berättar Kristina Eriksson, som var en av Cecil Czerkinskys doktorander och idag är professor vid Göteborgs universitet.

T-cellers reaktion

Antikroppar produceras av en typ av vita blodkroppar som kallas B-celler, och är relativt enkla att mäta i exempelvis serum från blodprov. En annan typ av immunceller är de så kallade T-cellerna, som både hjälper B-cellerna att producera antikroppar och dödar virusinfekterade celler. En kombination av B-celler och T-celler är därför optimalt för att bekämpa en virusinfektion. Än så länge är det dock ganska omständligt att detektera T-celler som reagerar på SARS-CoV-2, och det kan inte användas till rutinprover.

Celler på odlingsplattor

Marianne Quiding-Järbrink, som även hon numera är professor vid Sahlgrenska akademin, var också doktorand hos Cecil Czerkinsky. Marianne och Kristina spenderade båda många timmar laboratoriet , manuellt räknande celler på odlingsplattor. Kristina arbetade då med hiv, och Marianne använde ELIspot för sitt avhandlingsarbete om immunsvar i mänsklig slemhinna.

– Just i den typen av vävnad, som man ofta bara kan få små biopsier ifrån, är ELIspot mycket användbart, eftersom det krävs relativt få celler för att ändå få ett säkert resultat, säger Marianne.

– Det var roligt att ha Cecil som handledare. Han är en kreativ person, och han har en oerhört stark personlighet. Han var väldigt generös och bjöd oss ofta på lunch på Manfreds restaurang i Linnéstan, minns Kristina.

1987 försvarade Cecil Czerkinsky sin avhandling om den nya metoden, som först publicerades i en tidskrift 1983.

Kräver levande celler

Till ELIspot används levande celler, vilket innebär att metoden är omständlig, med många moment och mycket handpåläggning. Metoden har ändå tagits upp i klinisk rutin, där vissa moment kunnat automatiseras. ELIspot är idag ett etablerat sätt att undersöka patienters immunsvar, främst för tuberkulos. Det finns idag även andra metoder som mäter ungefär samma sak.

Cecil Czerkinsky var verksam vid Göteborgs universitet fram till slutet av 1990-talet. Han blev senare bland annat forskningschef vid det internationella vaccininstitutet (IVI) i Sydkorea, och bor idag i södra Frankrike, där han är verksam som forskningschef vid Institut de Pharmacologie Moléculaire et Cellulaire i Valbonne.

Studierna om de båda aktuella vaccinkandidaterna har publicerats i The Lancet:

  1. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31604-4/fulltext
  2. https://reader.elsevier.com/reader/sd/pii/S0140673620312083?token=A177D811A368947FB65E639A103B2BCF1EDFAD434BB48015B6B6DD6A76E33F0201E2EB94A6C1EF021B037E36994C80C2

Här kan du läsa den ursprungliga metodartikeln om interferon-gamma-producerande T-celler som Cecil Czerkinsky publicerade 1988.

  • https://reader.elsevier.com/reader/sd/pii/0022175988900798?token=A49A9CF3E52022F4F4095479BC71B06871BFB957F310262B5D240F70AA4E2A2A234646E3DDBF8DB6D58E6A55B9F880BE

TEXT: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: AstraZeneca, avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning, Covid-19, forskningsmetoder, institutionen för biomedicin, mikrobiologen, SARS-CoV-2, Vaccin

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor