Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Redo att ta tillvara på erfarenheter från vårens digitalisering

4 september, 2020

DIGITALISERING. I höst fortsätter nätverket REDO-gruppen att diskutera hur olika problem inom distansundervisningen kan hanteras och stötta digitaliseringsarbetet för fakultetens lärare. Mot slutet av året ska gruppen också lägga fram en rapport om lärdomarna från pandemitiden och vilka arbetssätt som Sahlgrenska akademin kan ta med sig in i framtiden.

REDO står för Referensgrupp för omläggning till digital undervisning och examinationer, och bildades snabbt i mars, när universitetet flyttade undervisningen från campus, och omställningen mot distansundervisning fick en rivstart. Som viceprefekt med ansvar för bland annat digitalisering vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa fick Axel Wolf frågan om han kunde tänka sig att leda arbetet i gruppen, som bildades av lärare, administratörer och studentrepresentanter från alla utbildningar vid Sahlgrenska akademin.

Berömmer PIL-enheten        

Axel Wolf

– Det är nu nästan fyrtio personer som ingår i gruppen, och det är mer ett nätverk än en arbetsgrupp. Alla medlemmar tar med frågor och inspel från sina kollegor till diskussionerna, och för med sig idéer och inspiration tillbaka. På så vis fungerar de som viktiga länkar till andra lärare och studenter, säger Axel Wolf.

Han vill gärna lyfta fram PIL-enheten vid GU, vars insatser varit mycket viktiga för att omställningen skulle fungera. PIL-enheten erbjuder fortfarande mycket praktiskt stöd och inspiration, bland annat i form av webinarier och Zoomcaféer för lärare.

Kommande rapport

Axel Wolfs uppdrag att leda REDO har just förlängts, och löper nu fram till årsskiftet. Då planerar gruppen släppa en rapport som ger en sammanfattning av omställningen vid Sahlgrenska akademin och som lyfter fram de lärdomar som fakulteten kan ta med sig när pandemin dragit förbi:

– Lärare, administratörer och studenter  har gjort en fantastisk insats, och jag tycker omställningen till digital undervisning har gått förvånansvärt smidigt. Nu gäller det att vi kan bevara de lärdomar och idéer som kan utveckla vår ordinarie undervisning i framtiden.

Film uppskattas

Det är inte all undervisning som passar att göra digital, menar Axel Wolf, som betonar att det finns moment som borde ges på plats om det är möjligt, eftersom fysiska möten är viktiga för att bygga relationer och gemenskap. I en nära framtid tror han att undervisningen kommer att ha en mycket större blandning av både digital och traditionell didaktik och pedagogik:

Elisabeth Jangsten, lärare inom barnmorskeprogrammet, spelade in film med utrustning på KTC. Foto: privat.

– Nu i våras var det många studenter som uppskattade när de fick inspelade föreläsningar, även om läraren inte hade haft optimala förutsättningar för att anpassa pedagogiken efter formatet. De gillar möjligheten att kunna ta del av föreläsningen när det passar dem, och att de kan välja att se en föreläsning en gång till. Kanske vore det en bra idé om vi kunde fortsätta erbjuda inspelning av föreläsningen, även om den ges IRL, funderar Axel Wolf och tillägger:

– Vi ser idag att det är ganska många studenter som inte går på föreläsningar, och det är möjligt att inspelade föreläsningar skulle kunna vara en del av lösningen, så att även dessa studenter kan tillgodogöra sig undervisningen när det passar dem. Det torde vara en viktig utveckling inte minst ur ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbarhetsperspektiv. Dock är filmade föreläsningar bara en del i en helhet, för utan reflektion och diskussion skapas inte kritiskt tänkande.

Snabbkurs i digitalisering

En idé som ska diskuteras i REDO-gruppen är behovet av korta, skräddarsydda introduktionsutbildningar i digitalisering för Sahlgrenska akademins medarbetare, för att skapa en grundtrygghet att de klarar av de digitala verktyg som finns. Men även studenterna behöver ofta mer stöd i omställningen till ett digitalt arbetssätt, tror Axel Wolf. Han vill gärna se en funktion som studenter kunde vända sig till och ställa frågor om de har några:

– De behöver hantera många program och verktyg och få dem att fungera ihop på olika sätt. Hittills är det exempelvis UB:s bibliotekarier som ofta fått ge svar, fast det kanske inte ingår i deras uppdrag, eller kursens lärare och administratörer. Det finns bra skriftlig information på studentportalen om hur den digitala undervisningen fungerar, men alla människor har olika preferenser för hur vi vill ta till oss information.

Lära studenter lära

Han tycker att det är fel att anta att studenterna är unga och därför födda digitalister, eftersom en rätt stor del av dem är i nedre medelåldern. Dessutom är det inte bara de digitala verktygen som studenterna behöver behärska för att klara övergången bra:

– Digitalisering medför ofta andra pedagogiska metoder, så som flipped classroom eller learning, peer learning eller via våra ALC-salar, Active Learning Classroom. Även för en yngre student kan det vara första gången du möter sådana undervisningsformer, och det kan vara bra att vara förberedd på vad som förväntas av dig, säger Axel Wolf.

Bild från bildbyrån iStock.

Lär av andra lärosäten

Strax efter att REDO bildades uppstod också ett nationellt nätverk under ledning av Axel Wolf, där medicinska och hälsovetenskapliga fakulteter delar med sig av sina erfarenheter från digitaliseringen och distansundervisningen.

– Det har varit slående att vi alla ställts inför samma typer av problem. Examinationer är den fråga som oftast lyfts till diskussion, där det kan vara svårt att hitta bra digitala lösningar som även funkar på distans, säger Axel Wolf och fortsätter:

– Digitala examinationer minskar resor, sparar pengar och inkluderar studenter som annars kanske inte kunnat ta den, och jag tror därför att de kommer att öka.

Axel Wolf ingår också i det GU-gemensamma projektet DigiKomp (Digital komptens i undervisning och examination). Projektet inleddes redan före pandemin och som pågår till 2021. https://pil.gu.se/projekt/digikomp

TEXT: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: DigiKomp (Digital komptens i undervisning och examination), digitalisering, distansundervisning, institutionen för vårdvetenskap och hälsa, nya pedagogiska verktyg, pedagogisk utveckling, REDO (Referensgrupp för omläggning till digital undervisning och examinationer)

Kommentarer

  1. Petra Pohl skriver

    9 september, 2020 vid 07:33

    Intressant läsning! Vi på fysioterapeutprogrammet genomförde i juni 15 intervjuer med våra studenter (olika terminer) för att fånga deras erfarenheter. Just nu pågår analys! Vi hoppas kunna utnyttja deras upplevelser för att förbättra vår distansundervisning.

    • Elin Lindström skriver

      9 september, 2020 vid 10:28

      Hej Petra! Spännande! Detta vill jag gärna berätta mer om i Akademiliv. Kan du höra av dig när ni är klara? /Elin – red.

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor