REMISS. Göteborgs universitet är en av många remissinstanser för den kommande svenska standarden för hur hållbar utveckling ska styras och ledas i kommuner och landsting. DEnna standard är tänkt att bli en vägledning för hur FN:s Agenda 2030 för hållbar utveckling ska genomföras. Förslaget är utarbetat av den svenska kommittén SIS/TK 588/AG 03, Hållbara städer och samhällen. Om du vill bidra till remissen ska du ha skickat dina synpunkter till Kartsin Hemström, som handlägger GU:s remissvar.
Remissen innehåller ett förslag till svensk nationell standard för att ge vägledning till förtroendevalda och tjänstepersoner i kommuner och regioner i arbetet med att, i sin ordinarie styrning och ledning, integrera och förstärka hållbar utveckling samt främja samverkan för att bidra till att uppfylla FN:s Agenda 2030 och de globala hållbarhetsmålen.
Göteborgs Centrum för Hållbar Utveckling (GMV) har fått i uppdrag att för Göteborgs universitets räkning handlägga beredningen av remissen. GMV ger nu universitetes medarbetare möjlighet att delta i processen och att inkomma med synpunkter på SIS standardförslag. Handläggaren Kerstin Hemström vill ha dina synpunkter senast den 10 augusti, införda i den särskilda svarsblanketten. Därefter kommer GMV och Centrum för hållbar stadsutveckling att bereda ett svar från Göteborgs universitet till SIS.
Något om förslaget
Standarden syftar till att ge vägledning till förtroendevalda och tjänstepersoner i kommuner och regioner i arbetet med att, i sin ordinarie styrning och ledning, integrera och förstärka hållbar utveckling samt främja samverkan för att bidra till att uppfylla FN:s Agenda 2030 och de globala hållbarhetsmålen.
SS 854000 har ett processorienterat tillvägagångssätt som utgår från modellen Planera-Genomföra-Följa-upp-Förbättra (PDCA på engelska) för att underlätta en ständig förbättring av kommuners och regioners förmåga att ta sig an samhällets utmaningar. Det innebär bland annat att standarden kan införas stegvis utifrån kommunens eller regionens mognadsgrad, och kan exempelvis ge stöd i att förebygga och hantera risker och möjligheter utifrån det hållbarsarbete som redan är på plats. Standarden betonar vikten av partnerskap över sektors- och landsgränser för att lösa stora samhällsutmaningar, och det faktum att Agenda 2030 utgör ett heltäckande ramverk som exempelvis kan bidra till en ökad förståelse av såväl uppkomst som konsekvenser av utmaningar såsom Covid-19.
Avsikten är att förslaget ska fastställas och ges ut som svensk standard. Den slutgiltiga standarden kan i vissa delar komma att avvika från förslaget beroende på resultatet av den svenska remissbehandlingen. Svaren på denna remiss kommer att utgöra underlag för kommitténs beslut.
- Här kan du läsa förslaget: https://gubox.box.com/s/h2b2fk84e80coa5c6czwyq3bfeaifrg7
- Här kan du läsa remissen: https://gubox.box.com/s/2fz86zzb57i9vucr21pvqsbbchwy80jl
- Svarsblankett: https://gubox.box.com/s/8cwca5sdvzm4q26for61fbp2bep64ddf
- Kommentarsblankett: https://gubox.box.com/s/fud8eonwgzq67nnie8iyo9xmeszmd8p2
Kontakt till Kerstin Hemström
kerstin.hemstrom@chalmers.se
telefon 0729-68 08 26
TEXT: ELIN LINDSTRÖM