KRÖNIKA. All verksamhet på Medicinareberget kommer att gynnas när Natrium står klart. Det skriver den Naturvetenskapliga fakultetens dekan Göran Hilmersson i en gästkrönika i Akademiliv.
”Ett mindre berg har jämnats med marken och det har förstås inte gått obemärkt förbi. Jag är ödmjuk inför att det varit, och fortfarande är, oerhört påfrestande att arbeta vid byggarbetsplatsen, med återkommande sprängningar och andra störningar. Men när Natrium är klart är det min övertygelse att all verksamhet på Medicinareberget kommer få nya fördelar av att vi samlar life science på en och samma plats.
Vi ser mycket fram emot att de förbättrade möjligheterna att samverka
I höst börjar Natrium resas i den stora grop som sprängts ut intill Medicinarlängan, och år 2023 kommer en stor del av den Naturvetenskapliga fakulteten att flytta in. Det handlar om mellan 500 och 600 medarbetare från institutionerna för biologi och miljövetenskap, kemi och molekylärbiologi, marina vetenskaper samt fakultetskansliet. Vi gör det främst för att samla institutioner som tidigare varit utspridda, men vi ser mycket fram emot att de förbättrade möjligheterna att samverka med Sahlgrenska akademins forskare. Det skapar förutsättningar för oss att dela instrument, en del undervisningslokaler och kanske också utveckla och stärka samarbetet inom verksamhetsstödet, vilket kan leda till bättre service inom både utbildning och forskning. Gemensamma enheter som djurhus och övriga Core Facilities kommer också kunna nyttjas bättre. Men det allra viktigaste är att vi kommer få till stånd nya tvärvetenskapliga möten. Vi naturvetare är bland annat experter inom metodik och kan därmed mäta allt som går att mäta, och vi ser att det finns många intressanta applikationer inom den medicinska forskningen.
I mitten av Medicinarlängan, där entrén till Natrium dockar in, planeras för ett stort café, och längre in i den nya byggnaden ett öppet atrium. Båda dessa platser hoppas jag ska locka till spontana möten, fika och samtal mellan forskare från alla institutioner på Medicinareberget. Efter flytten, när alla praktikaliteter kommit på plats, vill vi också utveckla gemensamma forskarseminarier och andra arenor där vi kan lära känna varandras expertis närmare.
Genom Natrium går vi steget längre
Lundberglaboratoriet, där många av våra molekylärbiologer, genetiker, cellbiologer, strukturbiologer och biofysiker och biokemister hittills arbetat, byggdes en gång just för att öka samarbetet med annan grundvetenskaplig forskning på Medicinareberget. Det var en bra satsning, som också ledde till många framgångsrika samarbetsprojekt. Genom Natrium går vi steget längre. Den närhet vi nu skapar mellan naturvetenskap och medicin är helt unik – vid inget annat lärosäte kommer naturvetenskap och medicin att vara lika goda grannar som i Göteborg.
De otippade mötena kan ge resultat som inte går att förutsäga
Kemi, botanik, miljövetenskap, zoologi och marina vetenskaper får alla genom flytten en ny hemvist på Medicinareberget. Det kan kanske tyckas att delar av dessa områden ligger en bit ifrån Sahlgrenska akademins olika fält, men även här är jag övertygad om att vi kommer se nya forskningsmöten. I skärningen mellan växter, hav och människa kan det uppstå intressanta frågor och nya spännande sätt att besvara dem. Kanske kan det röra saltbalanser i levande celler eller likheter i fenotyper. De otippade mötena kan ge forskningsuppslag och resultat som inte går att förutsäga, och det är just det oförutsägbara som skiljer forskning från utvecklingsarbete.
Göran Hilmersson
Dekan, Naturvetenskapliga fakulteten