HÅLLBARHET. Restaurang Lyktan och Mötesservice prisas nu för sina insatser för miljö och hållbarhet, där små idéer och förändringar hjälper besökare att göra miljövänliga val. Utmärkelsen delas ut av lokalföreningen Slow Food West.
Priset togs emot av Johan Ehrnberg, kökssamordnare på Mötesservice och restaurang Lyktan, och Henric Snygg, utvecklingsledare vid Fastighets- och serviceenheten, Göteborgs universitet. Deras miljöintresse och engagemang för hållbarhetsfrågor gav små idéer som gjorde intryck på redan medvetna och ansvarsfulla medarbetare.
– Vi ville jobba mer respektfullt med råvaran och att använda mer ekologiska produkter. Vår filosofi är att jobba med ekologiska och närproducerade produkter i säsong, säger Johan Ehrnberg.
Mycket ekologiskt
Nästan hälften av verksamhetens inköp är ekologiska såsom KRAV-certifierat, MSC-märkta fiskprodukter och viltkött. Köket bakar själva både bröd och bakverk, och använder i mycket hög utsträckning ekologiska ingredienser. Allt serveras till dagens lunch på Lyktan, och till konferensgäster. Även vin, öl och alkoholfria alternativ är ekologiskt.
Räddar grönt
Under 2019 startade Mötesservice och restaurang Lyktan ett samarbete med sin grönsakshandlare om att få köpa grönsaker med skavanker, som annars skulle vara svåra att sälja. Åtgärden blev en boost för restaurangens kreativitet och ökade medvetenheten om vad det är för grönsaker och frukt som egentligen slängs. Under första året räddades på detta sätt två ton fullt ätbar frukt och grönt från kassering.
Minskar svinn
I höstas tog restaurangen emot ett miljöstipendiumet Waste challenge, som innebär att mat inte ska slängas utan återanvändas i form av en matlåda. Matlådan säljs i mötesservice reception till anställda och studenter. Under första månaden lyckades Lyktan återanvända 129 kilo mat genom denna försäljning.
Tillämpar nudging
Genom små insatser hjälper restaurangen kunder att bli mer medvetna om hur deras val påverkar miljön. Vid kassan finns en digital meny som informerar vilken rätt som serveras till dagens lunch. Den vegetariska rätten står alltid överst, eftersom det är känt att det som stör först väljs oftare av besökaren. Därefter kommer fisk och kötträtterna. Dessutom informerar Lyktan sina gäster om vilken klimatpåverkan (CO2) varje rätt har. Genom detta vill restaurangen skapa ett intresse och dialog kring matens klimatpåverkan. Av klimatskäl har verksamheten också valt att mycket sällan låta nötkött förekomma på menyn.
Slow Food West har länge varit den lokala föreningen i Göteborg för den globala gräsrotsrörelsen Slow Food, som arbetar för en modern, förnyad helhetssyn på matkulturen.
– I ljuset av covid-19 är det trevligt att se att Lyktan fortfarande har öppet för gäster som vill ta med lunch, och att de har utökat möjligheten att sitta utanför, med god fysisk distansering, säger Lauren Lissner, professor vid institutionen för medicin och engagerad i Slow Food West som delar ut utmärkelsen.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM
FOTO: MONICA HUNSBERGER