SAMVERKAN. Henrik Sjövall, professor emeritus vid institutionen för medicin, har via Vetenskapsrådet fått regeringens uppdrag att utreda organisationen av kliniska kommittéer. Redan i september ska hans rapport vara klar, där han ska ge förslag som kan öka kvaliteten på kliniska studier i Sverige och även öka antalet företagsfinansierade studier.
– Jag är oerhört hedrad över att få det här uppdraget. Jag samlar nu ihop alla bitar och för att sedan pussla ihop dem till en helhetsbild, som jag tror att det är få personer i systemet som har idag. Någon ser svansen, någon ser öronen, någon ser snabeln men nästan ingen ser elefanten, säger Henrik Sjövall, som gärna vill att de som har relevanta inspel till utredningen hör av sig till honom.
Nära sjukvården
Henrik Sjövall har sin professur vid Göteborgs universitet, och är läkare specialiserad inom gastroenterologi. Länge hade han uppdrag som proprefekt för institutionen för medicin, och satt dessutom under tio års tid i Sahlgrenska Universitetssjukhusets ledningsgrupp som representant för Sahlgrenska akademin.
– Jag är en person som kan lite om mycket, och som kan prata med sjukvården och förstå dem. Jag har redan börjat prata med personer på olika nivåer inom vården, läkemedelsbranschen och i olika organisationer för att ta del av deras kartbild och kunna se hur olika kartbilder passar ihop, säger Henrik Sjövall.
Han fortsätter:
– Mitt personliga nätverk finns framför allt i Göteborg, och jag tar gärna emot förslag på personer utanför detta nätverk som skulle kunna bidra till utredningen. För att få heltäckande perspektiv vill jag både prata med personer med erfarenhet från höga ledningsuppdrag inom vården och med medarbetare som står på golvet och gör jobbet.
Mindre företag inom Life science
För att öka antalet läkemedelsprövningar i Sverige genomfördes för drygt sju år sedan en annan statlig utredning, Starka tillsammans, som ledde till bildandet av Kliniska studier Sverige och dess sex regionala noder. Inom Vetenskapsrådet finns också två kommittéer, en för klinisk behandlingsforskning och en för kliniska studier.
Jämfört med tidigare rapporter tror Henrik Sjövall att den rapport han arbetar med kommer att fokusera mer på sjukvårdens ledningssystem och vårdens förutsättningar för kliniska prövningar, och även lyfta fram de mindre företag som utvecklar nya behandlingar och medicintekniska produkter.
– Det som brukar kallas Big Pharma utgörs i Sverige numera nästan bara av AstraZeneca, men vi har också ett stort antal mindre företag, som kan sägas utgöra Little Pharma. Där sker mycket tillväxt, och det är en sfär jag gärna vill få grepp om i utredningen, säger Henrik Sjövall och tillägger att framtagningen av nya medicinska produkter är en bransch som ofta glöms bort:
– Där är regelverket inte alls lika genomarbetat som när det gäller läkemedel, och de här, ofta små och inte så kapitalstarka företagen, har svårt att hitta rätt samarbetspartners i vården.
En fjärde fas
Sverige har en lång och framgångsrik historia inom utveckling av läkemedel och medicinteknik, och det är den svenska regeringens mål att landet även i framtiden ska vara en ledande nation inom Life science.
– En möjlighet, där jag vill utforska förutsättningarna, är studier som skulle kunna sägas vara den fjärde fasen inom kliniska prövningar, som ju idag delas in i tre faser. Den fjärde fasen handlar om att undersöka utfallet för en behandling i den verkliga världen, där Sverige med våra register har en unik möjlighet att följa upp enskilda individer som exempelvis fått ett visst läkemedel. Där tror jag att vi i Sverige har en verklig chans att bidra, funderar Henrik Sjövall.
Tiden för uppdraget är kort – redan i juli ska Henrik Sjövall ge en presentation på Vetenskapsrådet och den 14 augusti ska slutrapporten vara klar. Rapporten kommer att bli ett underlag för Vetenskapsrådets rekommendationer till Regeringskansliet.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM
Göran Kurlberg skriver
Grattis till jobbet; går att utföra också under karantän
Henrik Sjövall skriver
Tack, Göran! En utmaning att fokusera, titeln får väl bli något i stil med: Klinisk forskning – en utredning i Coronans tid!